S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

7 TOP akcií, které bych dnes s klidem nakoupil

Rok 2021 byl snad jedním z nejdivočejších roků v historii investování. Po roce 2020, který přinesl jak americké prezidentské volby, globální pandemii, tak jeden z nejžhavějších akciových trhů, si investoři nebyli jisti, co od roku 2021 očekávat. Tato nejistota způsobila značnou volatilitu, která však přinesla hned několik jedinečných nákupních příležitostí.

 

 

V uplynulém roce se jako potenciální vítězové objevilo několik trendů. Pro začátek jsou nejvýznamnějším tahounem i nadále technologie. Daří se také komoditám, a to především díky očekávání vyšších výdajů na infrastrukturu. Vzhledem k tomu, že nové stimuly dále podporují americkou ekonomiku a noví drobní investoři každý den spěchají uzavřít své první obchody, peníze nadále proudí do růstových společností. Do popředí zájmu se dostávají také čisté obnovitelné zdroje energie a akcie z EV sektoru. Je jasné, že byl rok 2020 velmi úspěšný, podívejme se ale společně na 7 akcií u kterých jsem i přes jejich nárůsty v posledním roce přesvědčen, že se jedná o výjimečné akcie s enormním potenciálem, které bych si do portfolia dlouhodobě bez váhání zařadil klidně dnes…

 

Applied Materials $AMAT+3.0% 

 

 

Společnost Applied Materials se sídlem v kalifornské Santa Claře je jedním z předních dodavatelů zařízení pro výrobu polovodičů. Skupina poskytuje materiály a technická řešení, která pomáhají vyrábět téměř všechny čipy na světě.

 

Applied Materials $AMAT+3.0% oznámila výsledky za 3. čtvrtletí 2021 zhruba v polovině srpna. Společnost meziročně zvýšila svůj zisk o opravdu krásných 41 % na 6,20 miliardy dolarů. Čistý zisk se meziročně zvýšil o 104 % na 1,72 miliardy dolarů, což představuje 1,87 dolarů zředěného zisku na akcii. Upravený zisk na akcii ve výši 1,90 dolarů byl historicky rekordním a meziročně vzrostl o až neuvěřitelných 79 %. Peněžní prostředky skončily ve čtvrtletí krásně v plusu na úrovni 6,17 miliardy dolarů.

 

Generální ředitel Gary Dickerson k výsledkům uvedl: "Společnost Applied Materials dosáhla rekordních výsledků, protože dlouhodobé trendy podporované digitální transformací ekonomiky jsou motorem silné sekulární poptávky po polovodičích."

 

Očekává se, že v příštích letech se poptávka po čipech dále zvýší v automobilovém průmyslu, datových centrech a chytrých telefonech. Nedávné metriky zdůrazňují:

 

"Předpokládá se, že globální trh s polovodiči poroste z 452,25 miliardy dolarů v roce 2021 na 803,15 miliardy dolarů v roce 2028 při CAGR 8,6 % ve výhledovém období 2021-2028."

 

V červnu schválila skupina amerických senátorů návrh zákona, který má do americké výroby čipů vložit více než 50 miliard dolarů, aby se zlepšila konkurenceschopnost země, zejména vůči Číně.

 

Analytici očekávají, že vysoká poptávka po čipech bude v dohledné době pokračovat. Akcie společnosti $AMAT+3.0% jsou proto jednou z nejlepších investic v oblasti výroby čipů. Akcie $AMAT+3.0% vzrostly za posledních 12 měsíců téměř o 100 %, což z nich činí jednu z nejvýkonnějších large cap společností registrovaných na americké burze. Akcie se v současné době pohybují kolem 135 dolarů. Poměry forwardové ceny k zisku (P/E) a ceny k prodejům (P/S) činí 17,39 a 5,82. 

 

Caterpillar $CAT+1.6% 

 

 

Společnost Caterpillar se sídlem v Deerfieldu ve státě Illinois je největším světovým výrobcem těžké techniky, ale dodává také obecně energetická řešení a lokomotivy.

 

Caterpillar koncem července oznámila výsledky za 2. čtvrtletí. Celkové tržby se meziročně zvýšily o 29 % na 12,9 miliardy dolarů. Čistý zisk dosáhl výše 1,4 miliardy dolarů, tj. 2,56 dolarů zředěného zisku na akcii, zatímco před rokem činil čistý zisk 458 milionů dolarů. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily ve čtvrtletí na úrovni 10,8 miliardy dolarů.

 

Generální ředitel Jim Umpleby uvedl: "Jsme povzbuzeni vyššími tržbami a výnosy ve všech regionech a v našich třech hlavních segmentech, které odrážejí pokračující zlepšování situace na našich koncových trzích."

 

Společnost Caterpillar je cyklickou akcií. Závislost na globální energetické a průmyslové ekonomice dostala firmu Caterpillar do těžké situace. Nicméně, i když je $CAT+1.6% zranitelná vůči poklesu ekonomiky, má také dobrou pozici k tomu, aby těžila z konjunktury a získal zpět svou dynamiku. Vzhledem k tomu, že výdaje na infrastrukturu a stavebnictví budou v příštích letech zrychlovat, investoři by podle mě tohoto předního dodavatele techniky rozhodně neměli ignorovat. 

 

Společnost je také aristokratem v oblasti dividend, v současné době vynáší 2,2 %. Akcie $CAT+1.6% se pohybují na úrovni 210 dolarů, což je meziroční nárůst o téměř 18 %. Navzdory impozantním ziskům akcie za poslední tři měsíce klesly o zhruba 20 %. Proto nyní nabízí lepší příležitost k nákupu pro dlouhodobé investory. Forward P/E a aktuální P/S poměr činí 21,83 a 2,54.

 

Ford Motor $F-1.9% 

 

 

Ford vyrábí automobily pod svými značkami Ford a Lincoln. Automobilka má přibližně 14% podíl na trhu v USA a přibližně 5% podíl na trhu v Evropě. Vedení společnosti zveřejnilo výsledky za 2. čtvrtletí na konci července. Celkové tržby meziročně vzrostly o 38 % na 26,8 miliardy dolarů. Zatímco Wall Street kvůli nepříznivým dopadům globálního nedostatku čipů očekávala ztrátu 10 centů na akcii, společnost vykázala čistý zisk 561 milionů dolarů, tedy 13 centů na akcii. Firma ukončila čtvrtletí se zůstatkem hotovosti ve výši 25,1 miliardy dolarů a likviditou 41 miliard dolarů.

 

Během hovoru k výsledkům vedení společnosti vyjádřilo optimismus pro druhou polovinu roku. V nové éře čisté energie Ford investuje velké prostředky do nových technologií, aby mohl konkurovat na trzích elektromobilů, autonomního řízení a sdílení jízd.

 

Navzdory nedostatku čipů, který nadále tíží celý automobilový průmysl, jsou prodeje a zisky společnosti Ford vysoké. Společnost také navázala klíčové partnerství s dceřinou společností Googlu Alphabet, v jehož rámci "... budou miliony budoucích vozidel Ford a Lincoln ve všech cenových kategoriích poháněny systémem Android s integrovanými aplikacemi a službami Google.", vyjádřila se firma. 

 

Akcie společnosti Ford se pohybují kolem 13 dolarů a letos zatím vzrostly o 48 %. Za poslední měsíc však akcie klesly o téměř 10 %. Forward P/E a aktuální P/S poměr činí 10,16 a 0,39.

 

Freeport-McMoRan $FCX+2.2% 

 

 

Společnost Freeport-McMoRan se sídlem v arizonském Phoenixu je jednou z nejvýznamnějších firem v oblasti těžby mědi. Mezi její aktiva patří indonéský těžební komplex Grasberg, největší důl na měď a zlato na světě z hlediska vytěžitelných zásob.

 

Společnost Freeport zveřejnila výsledky za 2. čtvrtletí koncem července. Celkové tržby se meziročně zvýšily o 89 % na 5,75 miliardy dolarů. Čistý zisk dosáhl 1,08 miliardy dolarů, tj. 73 centů na akcii, což představuje nárůst oproti čistému zisku 53 milionů dolarů, tj. 3 centy na zředěnou akcii, před rokem. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily ve čtvrtletí ve výši 6,3 miliardy dolarů.

 

Po tomto oznámení generální ředitel Richard C. Adkerson uvedl: "V tomto čtvrtletí bylo dosaženo následujících výsledků: V první polovině roku 2021 jsme snížili čistý dluh o 2,7 miliardy dolarů a dosáhli jsme cílové úrovně čistého dluhu, což nám v souladu s naší finanční politikou zajišťuje pozici pro zvyšování peněžních výnosů pro akcionáře a investice do budoucího růstu."

 

Americký kongres nedávno schválil bilionový infrastrukturní balíček a další země následují jeho příkladu a vkládají více prostředků do infrastrukturních projektů. Měď je důležitou komoditou ve stavebnictví, zejména v oblasti elektřiny a vodovodů. Prosperující ekonomika proto stále podporuje dlouhodobou poptávku po mědi.

 

Očekává se, že společnost Freeport zvýší produkci mědi o 20 % v roce 2021 a o 15 % v roce 2022. Prudce rostoucí cena mědi v posledním roce v kombinaci se solidní poptávkou naznačuje výrazný nárůst zisků a dividend v příštích letech.

 

Akcie $FCX+2.2% se pohybují těsně pod hranicí 36 dolarů a od začátku roku vzrostly o 41 %. Za posledních několik dní však klesly o téměř 14 %. Nedávný propad může být příležitostí k nákupu pro dlouhodobé investory, kteří chtějí hrát býčí hru na globální hospodářský růst. Forward P/E a aktuální P/S poměr činí krásných 13,44 a 2,85.

 

Oshkosh $OSK-0.9% 

 

 

Společnost Oshkosh je předním výrobcem přístupových zařízení, speciálních vozidel (např. vojenských vozidel) a specializovaných těžkých nákladních automobilů a zařízení (např. letištních hasičských přístrojů). Obsluhuje širokou škálu koncových trhů, na kterých má obvykle vedoucí postavení v Severní Americe.

 

Společnost Oshkosh oznámila výsledky za 3. čtvrtletí na konci července. Čisté tržby vzrostly o 40 % na 2,21 miliardy dolarů. Čistý zisk se vyšplhal na 214 milionů dolarů, tj. 3,07 dolarů na akcii, oproti 80 milionům dolarů, tj. 1,17 dolarů na zředěnou akcii, před rokem. Upravený čistý zisk se meziročně zvýšil o 64 % na 145 milionů dolarů. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily ve čtvrtletí na úrovni 1,17 miliardy dolarů.

 

Generální ředitel John C. Pfeifer uvedl: Jsem hrdý na soustředěnost členů týmu společnosti Oshkosh, kteří vytrvali v náročném prostředí dodavatelského řetězce a ve třetím fiskálním čtvrtletí dosáhli solidních tržeb a upraveného zisku na akcii ve výši 2,09 dolarů."

 

Vedle zvýšené úrovně výdajů na infrastrukturu bylo nejdůležitější výdajovou prioritou prezidenta Joe Bidena urychlení přechodu na ekologičtější energii. Sortiment výrobků společnosti Oshkosh umožňuje společnosti těžit z obou těchto cílů.

 

Společnost v současné době vyrábí verze mnoha svých speciálních nákladních vozidel poháněné bateriemi. Například na začátku tohoto roku získala zakázku na výrobu nové generace poštovních vozíků pro americkou poštovní službu.

 

Akcie $OSK-0.9% se obchodují kolem 115 dolarů a letos zatím vzrostly o 35 %. Akcie $OSK-0.9% rovněž nabízejí dividendový výnos ve výši 1,1 %. Výhledový poměr P/E činí 14,47 a současný poměr P/S 1,07. 

 

Silicon Motion Technology $SIMO+0.6% 

 

 

Společnost Silicon Motion se sídlem na Tchaj-wanu je významným jménem v polovodičovém průmyslu. Je předním dodavatelem řadičů NAND flash, které hrají zásadní roli v systému, zajišťují fyzické rozhraní mezi hostitelem a paměťovými zařízeními Flash a také efektivně využívají paměť Flash k zajištění požadované úrovně spolehlivosti a výkonu.

 

Výrobky společnosti $SIMO+0.6% se používají především v chytrých telefonech a tabletech, osobních počítačích, flash discích a v podnikových a datových centrech. Vzhledem k nárůstu digitalizace v uplynulém roce zaznamenala společnost dvouciferný nárůst tržeb.

 

Vedení společnosti zveřejnilo výsledky za druhé čtvrtletí koncem července. Čisté tržby činily 221 milionů dolarů, což je o 21 % více než v prvním čtvrtletí. Čistý zisk se zvýšil na 53 milionů dolarů, tj. 1,50 dolaru na akcii, ve srovnání s 39 miliony dolarů a 1,11 dolary na akcii, v předchozím čtvrtletí. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily ve čtvrtletí ve výši 412 milionů dolarů.

 

Generální ředitel Wallace Kou k výsledkům poznamenal: "Ve druhém čtvrtletí jsme dosáhli lepších příjmů, než jsme očekávali, a to především díky našemu zaměření na prodej produktů s vyšší hodnotou. Toto zaměření vedlo také k vyšší než očekávané hrubé ziskovosti."

 

Akcie společnosti SIMO za posledních 12 měsíců vzrostly o 85 %. Akcie rovněž nabízejí dividendový výnos těsně pod 2 %. Akcie $SIMO+0.6% se pohybují kolem 74 dolarů, což je meziroční nárůst o téměř 55 %. Poměry P/E a P/S činí 12,48 a 15,37.

 

SPDR Portfolio S&P 600 Small Cap ETF $SPSM+0.6% 

 

 

Mojí poslední volbou je burzovně obchodovaný fond (ETF), který se zaměřuje na společnosti s malou kapitalizací. Fond SPDR Portfolio S&P 600 Small Cap ETF $SPSM+0.6% se začal obchodovat v červenci 2013 a jeho aktiva činí přibližně 4,2 miliardy USD.

 

SPSM má 611 podílů. Pokud jde o dílčí sektory, na prvních místech jsou finanční a průmyslové podniky, každý s přibližně 18 %. Následují akcie spotřebitelských diskrečních společností (14,43 %) a zdravotnictví (11,34 %). 

 

Mezi akciemi ETF vedou poskytovatel zdravotnických technologií Omnicell $OMCL+2.7%, logistická a dopravní společnost Saia $SAIA-21.0%, inženýrská poradenská skupina Exponent $EXPO+19.5% a vývojář elektronických součástek Power Integrations $POWI+0.0%.

 

Za poslední rok vzrostl index SPSM přibližně o 48 % a v červnu dosáhl několikaletého maxima. Poměry P/E a P/B (price-to-book) dosahují hodnoty 16,91, a 2,09.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$CAT+1.6% je perfektní akcií. Stavět se bude pořád 😁 ... Ještě by mohli udělat elektrické mašiny 😁

Kdyby byla $CAT+1.6% najednou v EV odvětví, tak bych zainvestoval okamžitě 😂

$F-1.9%, $OSK-0.9%, $AMAT+3.0% již nakoupeno 😁

držím palce, určitě nebudete litovat 😄

$SIMO+0.6% vypadá moc zajímavě, díky 😃

$SIMO+0.6% je vážně beast 👍, akcie už docela nárůst měla, ale prostor tam ještě určitě je 😁

Super přehled, díky!

jsem rád, že se líbil 🙏

Za mě $AMAT+3.0% a $F-1.9% jasná volba 👌

za mě taky, zkuste tam k nim ale ještě přihodit třeba $CAT+1.6% 😄

Na $CAT+1.6% jsem taky zrovna koukal 😁

Nestačí koukat, je potřeba nakupovat, ta dividenda není vůbec špatná :-)

Ano, to přijde počítám velmi brzy 😅

souhlasím s @dividendovykral, koukat nestačí 😄

Partner

No ještě že mě čeká víkend, aspoň bude čas na studium :))

😄👍

Víc takových textů!

nebojte budou 😄