S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Ovlivní akciové trhy konflikt mezi Izraelem a Palestinou?

Václav Svoboda
9. 10. 2023
2 min read

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou, který vypukl v sobotu, má potenciál ovlivnit plány USA na zprostředkování dohody, která by normalizovala vztahy mezi Saúdskou Arábií a Izraelem a měla by vliv na ceny ropy. To může v pondělí ovlivnit trhy s akciemi.

V posledních týdnech byly zprávy o pokusu administrativy prezidenta Bidena o diplomatickou dohodu, v rámci které by Saúdové uznali Izrael. Získali by vojenskou pomoc od USA a zvýšili produkci ropy. To by pomohlo stabilizovat ceny ropy a zmírnit inflaci v USA.

Hamas, který ovládá Gázu, zdůvodnil raketové útoky na Izrael. Vadí mu izraelské policejními akce v jeruzalémské mešitě Al-Aqsa. Mnoho pozorovatelů však říká, že hlavním motivem je pokus o zmaření dohody o normalizaci mezi Saúdskou Arábií a Izraelem.

Tento konflikt má širší důsledky na finanční trhy na blízkém východě, zejména pokud by se do něj zapojil íránský rival Saúdská Arábie. Někteří vidí vliv Íránu za útoky Hamasu a zájem Teheránu o sabotování diplomatických snah Saúdské Arábie.

Izrael bude pravděpodobně obviňovat Írán za útoky Hamasu. Pokud by konflikt eskaloval, mohl by to mít negativní dopad na globální akciové trhy.

Zpravodajský server Barron's upozorňuje, že i když je nyní konflikt v popředí, po jeho skončení může dojít k obnovení diplomatických snah mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Saúdská Arábie se snaží stát se turistickou destinací a Izraelci jsou pro ni důležitými turisty.

Nicméně se nečeká, že by dohoda zahrnovala snížení saúdských cen ropy, protože Saúdové potřebují vyšší ceny ropy pro financování své ekonomického rozvoje a zvládání nákladů. Akcie na izraelském trhu mohou klesnout v reakci na konflikt, což může nabídnout zajímavou investiční příležitost.

Tento konflikt má tedy širší dopady na geopolitické a ekonomické události v regionu a může ovlivnit trhy s ropou a akciemi v následujících dnech.

Co si o tom myslíte Vy?


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.