S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

🛢️TotalEnergies SE🛢️
je jednou z největších světových integrovaných energetických společností s operacemi v oblasti ropy, zemního plynu, obnovitelných zdrojů energie, elektřiny a chemikálií.

TTE.PA
€66.95 €0.49 +0.74%

Francouzský rozmanitý energetický gigant $TTE+1.4% ($TTE.PA+0.7%- Euronext) ve středu oznámil svůj historicky nejvyšší roční zisk 19,9 mld. € za rok 2023.

TTE
$73.19 $1.04 +1.44%
Fair Price: $21.18
Blcplc: 44.53%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

CEO Patrick Pouyanné uvedl, že zisk byl díky “růstu uhlovodíků”, zejména výkony v divizi zkapalněného zemního plynu a elektřiny.

Generální ředitel také řekl: “TTE doufá, že rozvine svůj první projekt v Namibii a společnost vyčlení třetinu svého rozpočtu na průzkumné projekty v zemi“.

TotalEnergies je v procesu získávání většinového podílu od Vantage Drilling International (dodavatel pobřežních vrtů ve vrtné lodi, která v současné době pracuje v Namibii).

TTE přišla také s plány vrátit kapitál akcionářům a uvedla, že rozdělí kumulativní dividendu a zároveň oznámila plány na odkoupení svých akcií za 2 mld. $.

Výsledky však zaostávají za očekáváním, kde finanční analytici hledali hodnotu až 22 mld. €, z tohoto důvodu cena akcií poklesla v daný obchodní den o 3% a uzavřela na 58,39€.

TotalEnergies uvedlo, že upravený čistý příjem klesl v Q4 o 31% oproti předchozímu roku, kvůli slabším cenám ropy, zemního plynu a poklesu rafinérské marže. Zároveň varovalo, že slabé rafinérské marže pravděpodobně ovlivní letošní výsledky.

Volatilita trhu zaznamenaná v roce 2022 po začátku ukrajinsko-ruského konfliktu vedla k obrovskému nárůstu cen ropy a plynu, což se odrazilo i na ziscích těchto společností. Navzdory probíhajícímu konfliktu a novým geopolitickým událostem, které narušují energetické trhy, není cena ropy a plynu na tehdejší úrovni.

TotalEnergies se snaží o diverzifikaci směrem k nízkouhlíkové výrobě elektřiny, ale i nadále je kritizována ekologickými skupinami za pokračující investice do fosilních paliv, kvůli jejich dopadu na klima.

Společnost prosazuje svůj vrtný projekt Tilenga v Ugandě a ropovod East African Crude Oil Pipeline (EACOP) pro přepravu ropy na pobřeží v Tanzanii.

V rámci podpory přechodu na nízkouhlíkové zdroje energie se TTE zaměřuje na vývoj projektu Agrivoltaics, kde slibuje inovace, udržitelnost a odpovědnost.

Agrovoltaika je důmyslná technologie, která kombinuje zemědělství se solární energií a rýsuje se jako slibné řešení pro zemědělské, energetické a ekologické výzvy. Týmy společnosti jsou přesvědčeny, že agrovoltaika vytváří hodnotu a měla by být oboustranným přínosem pro zemědělce a výrobce obnovitelné energie. K dosažení tohoto cíle udržuje TTE úzké vazby s farmářskou komunitou, zejména prostřednictvím partnerství s FNSEA (Francouzská národní federace svazů farmářů).

Francouzská ropná společnost si také zajistila schválení od certifikační firmy Bureau Veritas pro rozsáhlý nosič kapalného vodíku, plavidlo které vyvíjí společně s firmou GTT a námořním architektem LMG Marinem. Plavidlo by bylo schopno uložit 120krát více zkapalněného vodíku, než jediný dosud vyrobený nosič.

Osobně mám společnost ve svém portfoliu a aktuální cena mi nepřijde nadhodnocená. Výkonnost společnosti a vyplácená dividenda je přínosem v mém seznamu akcií. Jelikož vlastním evropské odvětví TotalEnergies, které působí i na území České republiky, je držení akcií také super diverzifikací v mém portfoliu.

Máte v hledáčku $TTE / $TTE.PA nebo již držíte akcie tohoto energetického giganta?


Super článek... Držím už delší dobu a jsem spokojen.. divi taky krásná a vyhlídky super.. díky za článek kamaráde.

Momentálně mají kvalitní cenu pro vstup a divi k tomu navíc je třešnička na dortu. :)

a těch 30% daně ti nevadí?

Byl bych blázen, kdyby odpověděl, že nevadí, ale nic není dokonalé :D

Sledujem túto spoločnosť. Je to horšie na maržiach a dlhu, ale dobrá dividenda a cena je na nákup.

Partner

S tím plně souhlasím a díky za další poznatky k textu. 👌🏻

Partner

Super text Filipe, díky!

Partner

Díky Milane, snažil jsem se nějaké ty informace posbírat a stručně poskládat. :)