S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Investoři, máme tu víkend a nově přidané 🇩🇪 společnosti.

Dovolím si zde představit společnost $IFX.DE+2.2%, která je také součástí mého portfolia.

Společnost Infineon Technologies AG je německý výrobce polovodičů, který se zaměřuje na oblasti jako automobilový průmysl, průmyslová elektronika, energetika a IoT.
Společnost byla založena v roce 1999 jako odštěpný závod společnosti Siemens AG.
Infineon má asi 50 280 zaměstnanců po celém světě a je kótována na frankfurtské burze cenných papírů $IFX.DE+2.2%, v USA na OTCQX International $IFNNY.

Na akciovém trhu si společnost Infineon vede dobře, i přes nepříznivé makroekonomické prostředí a nedostatek polovodičů. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024 dosáhla společnost tržeb 3,702 miliardy eur, což je o 0,8 % více než v předchozím čtvrtletí a o 17,5 % více než ve stejném období předchozího roku. Segmentový výsledek byl 831 milionů eur, což odpovídá segmentové marži 22,4 %.
Akcie společnosti Infineon se v posledních 12 měsících obchodovaly v rozmezí 27,07 až 40,27 eur a k 10. února 2024 měly cenu 33,64 eur. Společnost má poměr cena/zisk 14,59 a dividendový výnos 1,056 %.

IFX.DE
€32.02 €0.68 +2.19%

Vyhlídky společnosti Infineon do budoucna jsou optimistické, protože společnost využívá dlouhodobé příležitosti, které vznikají z dekarbonizace a digitalizace. Nabízí inovativní produkty a řešení, které přispívají k lepšímu životnímu standardu, ochraně klimatu, efektivitě energie a bezpečnosti.

Společnost očekává, že v druhé polovině kalendářního roku dojde k oživení poptávky po spotřebních, komunikačních, počítačových a IoT aplikacích.
V automobilovém sektoru společnost očekává stabilní růst, zejména v oblasti elektromobility a autonomního řízení.
Infineon AG také investuje do rozšíření svých výrobních kapacit, zejména v oblasti výkonových polovodičů a senzorů.

Společnost Infineon je také společensky odpovědná a angažuje se v oblastech jako environmentální udržitelnost, bezpečnost a zdraví, podniková etika, firemní občanství, CSR dodavatelský řetězec a lidská práva.
$IFX.DE+2.2% je signatářem 10 principů Globální smlouvy OSN a je jednou z nejtrvalejších společností na světě podle indexů Dow Jones Sustainability Index a FTSE4Good Index. Společnost se také zavázala k tomu, že do roku 2030 bude uhlíkově neutrální a že do roku 2025 bude využívat 100 % obnovitelné elektřiny.

Infineon Technologies AG pravidelně představuje nové a inovativní produkty v oblasti polovodičů, které jsou určeny pro různé aplikace a odvětví. Mezi některé z nejnovějších produktů společnosti Infineon patří:

CoolSiC™ MOSFET 650 V - výkonové tranzistory na bázi karbidu křemíku (SiC), které nabízejí vysokou účinnost, spolehlivost a robustnost pro aplikace jako například měniče AC/DC, DC/DC, DC/AC, nabíječky pro elektromobily, invertory pro fotovoltaiku a další.
OPTIGA™ Trust M - bezpečnostní řešení pro IoT zařízení, které poskytuje hardwarově založenou autentizaci, šifrování, integritu dat a ochranu soukromí. Je založen na 32bitovém ARM® Cortex®-M0 jádru a podporuje různé komunikační protokoly, jako jsou I2C, SPI, USB a NFC.
TLI4971 - senzor proudu s integrovaným analogovým výstupem, který umožňuje přesné a izolované měření proudu, je vhodný pro aplikace jako například inteligentní měřiče, inteligentní domácnosti, inteligentní města a inteligentní sítě.

Infineon Technologies AG čelí několika výzvám, které ovlivňují její podnikání a konkurenceschopnost.
Musí neustále inovovat, zlepšovat kvalitu, snižovat náklady a rozšiřovat své portfolio produktů, aby si udržela své vedoucí postavení a diferenciaci na trhu.
Byla také negativně ovlivněna pandemií COVID-19, která způsobila pokles poptávky po některých jejích produktech, zejména v segmentech spotřební elektroniky, komunikací, počítačů a IoT.
Společnost čelila výzvám v oblasti dodavatelského řetězce, logistiky a výroby, které byly ovlivněny omezeními cestování, uzavíráním továren a nedostatkem pracovních sil.

Mezi některé z nejvýznamnějších konkurentů společnosti Infineon v Evropě patří:
STMicroelectronics $STM.PA, NXP Semiconductors $NXPI+1.9%, Dialog Semiconductor $DLG.DE.

A jako poslední si dovolím zmínit, že společnost Infineon spolu s $TSM+1.0% a BOSCH chystají továrnu na polovodiče v Německu (Drážďany).
Tento projekt by měl zabránit opakování čipové krize, která těžce zasáhla hlavně evropské výrobce. Počítá se s německou dotací ve výši 50% celkových nákladů. Projekt má vyjít až na 10 miliard eur a stavět se má začít do konce roku 2027.


Hezky napsaný článek, na $IFX.DE+2.2% už koukám déle.

Super článek, díky za něj 👍🏽

Skvěle napsaný článek, společnost jsem neznal a rád jsem se dozvěděl nové info :)

Hezky clanek a spolecnost vypada zajimave😉

Partner

Jedna z mála, která se mi líbí z 🇩🇪 trhu od začátku mého investování.