S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Spekulace, příležitost nebo nesmyslná investice?
🔋$ENVX-1.6%🔋

V dnešní době, kdy jsme zahlceni masou technologií a inovacemi, je potřeba jít dopředu také s technologiemi, které tyto všechny zařízení pohánějí a proto zde představuji trochu podrobněji vývojáře a výrobce baterií Enovix Corporation.

ENVX
$9.19 -$0.15 -1.61%
Capital Structure
Market Cap
1.6B
Enterpr. Val.
1.5B
Valuation
P/E
-7.7
P/S
1 176.6
Dividends
Yield
-
Payout
-

Enovix je americká technologická společnost se sídle ve FREMONTU, která se zabývá návrhem, vývojem, výrobou a komercializací pokročilých lithiových baterií.

Společnost využívá vlastní trojrozměrnou architekturu baterií, která umožňuje vyšší energetickou hustotu, delší životnost a lepší bezpečnost než tradiční lithiové baterie.
$ENVX-1.6% se zaměřuje především na trh spotřební elektroniky, kde dodává baterie pro zařízení jako chytré hodinky, virtuální realitu, smartphony, notebooky a v neposlední řadě zdravotnické zařízení.
Enovix také zkoumá nové příležitosti na trhu elektromobility, kde by její baterie mohly nabídnout výhody v oblasti výkonu, dojezdu a nákladů.

Společnost Enovix je obchodována na burze NASDAQ. Akcie společnosti se v poslední době pohybují kolem 10 USD, což je podstatně méně než její maximální cena 23,9 USD, kterou dosáhla v červenci 2023.
Společnost je stále ve fázi růstu a investicí, a proto vykazuje ztrátu na akcii -1,27 USD za posledních 12 měsíců.
Enovix Corp. má tržní kapitalizaci 1,64 miliardy USD a hotovost 371 milionů USD.

$ENVX očekává, že v roce 2024 dosáhne tržeb 200 milionů USD a ziskovosti EBITDA v roce 2025.

ENVX
$9.19 -$0.15 -1.61%

Společnost Enovix měla k 30. září 2023 celkový dluh ve výši 174,62 milionů USD, což představuje 2,31% jejího celkového kapitálu, dále měla hotovost a krátkodobé investice ve výši 371,46 milionů USD, což znamená, že má dostatek likvidity na splacení svého dluhu.
Společnost také snížila své provozní výdaje a zlepšila svou hotovostní bilanci tím, že přešla z 24/7 výroby v Kalifornii na výzkum a vývoj a kvalifikaci zákazníků.

Společnost také získala nové zákazníky a zakázky, které by měly zvýšit její tržby a ziskovost v budoucnu.
$ENVX-1.6% tedy prozatím zvládá svou zadluženost dobře a má silnou bilanci.

Společnost Enovix má ambiciózní cíle pro budoucnost a plánuje zvýšit svou výrobní kapacitu na 45 milionů baterií ročně do roku 2025 a na 100 milionů baterií ročně do roku 2027.

Chtějí také rozšířit své portfolio produktů a zákazníků, a to jak v oblasti spotřební elektroniky, tak v oblasti elektromobility.
Společnost má v současné době v plánu zakázky o hodnotě 1,5 miliardy USD, z čehož 718 milionů USD jsou již potvrzené designy nebo výhry.

$ENVX-1.6% si klade za cíl, stát se lídrem v oblasti pokročilých lithiových baterií a napájet technologie budoucnosti.


Společnost Enovix čelí také některým rizikům a výzvám.

Je závislá na svých dodavatelích a partnerech, kteří jí poskytují klíčové materiály, komponenty a služby pro výrobu baterií. Pokud by došlo k nedostatku, zpoždění nebo zvýšení cen těchto zdrojů, mohlo by to negativně ovlivnit schopnost společnosti plnit své závazky vůči zákazníkům a dosahovat svých finančních cílů.

Společnost čelí silné konkurenci od jiných výrobců baterií, kteří se snaží zlepšit své produkty a snížit své náklady a také podléhá různým regulačním a environmentálním požadavkům, které se mohou lišit v různých zemích a regionech, kde společnost působí nebo plánuje působit.

Společnost musí dodržovat tyto předpisy a zajistit bezpečnost a kvalitu svých baterií, aby se vyhnula možným pokutám, sankcím nebo soudním sporům.

Společnost Enovix má několik výhod, které ji odlišují od svých konkurentů.

$ENVX-1.6%patentovanou 3D architekturu baterií, která umožňuje využít 100% aktivního křemíkového anodu, což zvyšuje energetickou hustotu a kapacitu baterií.

Společnost také používá speciální systém zvaný BrakeFlow, který zvyšuje toleranci baterií vůči tepelnému průniku způsobenému vnitřními zkraty a k tomu má silný tým výzkumu a vývoje, který má bohaté zkušenosti v oblasti baterií, polovodičů a materiálů.


Strategické partnerství s renomovanými společnostmi jako Intel, Qualcomm, Samsung a dalšími, které jí poskytují přístup k trhům, zdrojům a odborným znalostem.

Další z výhod společnosti je diverzifikování regionu v Malajsii, kde má svou hlavní výrobní linku. Malajsie je jedním z největších světových producentů polovodičů a nabízí společnosti Enovix levnou a kvalifikovanou pracovní sílu, stabilní politické a ekonomické prostředí, daňové pobídky a dobré dopravní spojení.

Své produkty $ENVX-1.6% nabízí v různých formátech a velikostech, aby vyhověla potřebám různých zařízení a aplikací. Společnost také nabízí možnost vytvořit vlastní baterie na zakázku podle specifikací zákazníků.

Enovix a jeho tým tvrdí, že její baterie mají až dvakrát vyšší energetickou hustotu než běžné lithiové baterie, což znamená, že mohou poskytovat delší dobu provozu, vyšší výkon a menší rozměry. Společnost také tvrdí, že její baterie mají až čtyřikrát delší životnost než běžné lithiové baterie, což znamená, že mohou vydržet více nabíjecích cyklů, aniž by došlo k významnému poklesu kapacity a že její baterie jsou bezpečnější než běžné lithiové baterie, protože mají nižší riziko požáru, exploze nebo úniku elektrolytu.

Novinky u společnosti Enovix

Společnost byla vyhlášena jako oceněný inovátor CES 2024 za svou průlomovou bezpečnostní technologii BrakeFlow, která zvyšuje odolnost baterií vůči tepelnému průniku.

Prokázala schopnost svých testovacích buněk pro elektrická vozidla nabít z 0 na 80% stavu nabití za pouhých 5,2 minut a dosáhnout více než 98% kapacity nabití za méně než 10 minut.

Oznámila klíčové milníky související se zákazníky ve druhém čtvrtletí 2022, včetně dodávky komerčních buněk a hlášení prvních příjmů.

Konkurenční společnosti

Amprius Technologies: poskytovatel silikonových nano-drátových Li-Ion baterií, které mají vyšší energetickou hustotu než běžné baterie.

QuantumScape: vyvíjí pevnolátkové baterie, které zvyšují dojezd a rychlost nabíjení elektrických vozidel.

Sila Nanotechnologies: vyrábí a dodává revoluční baterie pro automobily, které mají až dvakrát vyšší energetickou hustotu než běžné baterie.

Solid Power: je průkopníkem v oblasti všech pevnolátkových dobíjecích baterií, které nabízejí vyšší výkon, bezpečnost a spolehlivost než běžné baterie.

SES: vyrábí a vyvíjí hybridní Li-kovové baterie pro elektrická vozidla, které mají vyšší energetickou hustotu, nižší náklady a delší životnost než běžné baterie.


$ENVX-1.6% jsem už jednou měl a využil růstu z nějakých kolem 10$ na 18$ kde jsem prodával, teď jsem to nestihl a jestli se cena dostane opět pod 10$ určitě otevřu pozici zas, mají ještě dost před sebou a zatím nejsou ziskový, ale jak zde píšou i ostatní, mohou mít našlápnuto hezky a tak pokud vydrží financování, tak v budoucí zisky a tím i růst u nich věřím. 😊

Zajímavá společnost, mrknu na ní 🙌🏽

Enovix má ešte niekoľko výhod, ktoré nie sú zrejmé, ale sú nesporné, napr podporu výskumu v MIT, CALTECH a ďalších univerzitách, čo je presne tá konkurenčná výhoda, vďaka ktorej sa presadili mnohé inovatívne US firmy a to Číňanom trochu chýba- je to náročnejšie než niečo rozobrať a skopírovať a zaplaviť trh vďaka výhodám vyplývajúcim z podpory politbyra. Lenže keď bude v Číne 20% nezamestnanosť a vďaka realitnej kríze sprašivejú aj banky financujúce celý EV priemysel a politbyro bude mať na rozhadzovanie polovicu prostriedkov, kapitalizmus sa prejaví a Čína zažije 30 rokov útlmu ako Japonsko od ich realitnej krízy, kedy sa až teraz začína z toho útlmu dostávať.

Samozrejme, že som si nemohol nechať ujsť príležitosť k jej pozitívnej propagácii, keďže má významný podiel na mojom portfóliu😃

Už sa len modliť, aby voľby nevyhral ten ryšavý, čo ale nie je moc nádejná vyhliadka...

Já věřím, že až rozjedou tu novou fabriku, tak by to mohlo jít raketově nahoru ta akcie, ale na zisk si ještě tak rok počkáme nejspíš.

Důležitý bude, jak brzy se jim podaří rozjet tu výrobu v Malajsii. Vypadá to, že by pak mohli dodávat hlavně pro Samsung, o čemž se spekuluje na X. Pod 10$ jsem si pár akcií koupil. Nevíte, proč ta akcie teď tak vyskočila?

Partner

Hledal jsem také příčinu toho růstu a nějak jsem nic nenašel. Také budu rád, když někdo bude vědět více.