S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Pokračování v oživení nebo jen záblesk nového managementu?

V dnešním článku se podíváme podrobněji na prestižní společnost Roll-Royce Holdings PLC, kterou již delší dobu mám ve svém portfoliu.


$RR.L+1.2% je jedním z předních světových výrobců luxusních aut, leteckých motorů a energetických systémů, které mají vysokou kvalitu, prestiž a inovativnost.

RR.L
433.90p 5.20p +1.21%
Capital Structure
Market Cap
36.5B
Enterpr. Val.
38.8B
Valuation
P/E
15.0
P/S
2.2
Dividends
Yield
-
Payout
0.0%


Tato britská společnost se specializuje na vývoj a dodávku energetických a pohonných řešení pro bezpečnostně kritické aplikace v leteckém, obranném, námořním a energetickém sektoru.
Společnost byla založena v roce 1906 a původně se zaměřovala pouze na luxusní automobily. Dnes je rozšířena do různých odvětví, přičemž se soustředí především na letecký a obranný průmysl.

Akcie společnosti Rolls-Royce jsou kótovány na Londýnské burze cenných papírů pod symbolem RR. Ke dni 13. února 2024 byla tržní kapitalizace společnosti 26,77 miliardy GBP a cena akcie 306p (4$). Hodnota akcií dosáhla tříletého maxima na konci listopadu 2023, když společnost oznámila ambiciózní plány na transformaci a růst.

RR.L
433.90p 5.20p +1.21%


Management zapracoval k pozitivnímu směru vývoje společnosti.

Rolls-Royce má nové vedení, které je odhodláno zvýšit jeho výkonnost a růst. Novým CEO je od 1. ledna 2023 Tufan Erginbilgic. Od tohoto data jsou akcie společnosti Rolls-Royce o 200% výš s jejich hodnotou. Erginbilgic má bohaté zkušenosti v oblasti energetiky a průmyslu, jelikož je bývalým ředitelem divize Downstream v $BP a prohlásil, že je pro něj ctí vést Rolls-Royce.

Rolls-Royce má v plánu provést hlubokou transformaci svého podnikání, aby zlepšila svou efektivitu, konkurenceschopnost a rentabilitu.
Firma také provádí strategickou revizi, aby společnost identifikovala priority investic a střednědobé finanční cíle, které mají být stanoveny ve druhé polovině roku 2024 a chce se zaměřit na přechod k nízkouhlíkovým a digitálně podporovaným řešením, zejména v oblasti elektrických a hybridních pohonů.

Společnost Rolls-Royce se v roce 2023 zbavila veškerého dlouhodobého dluhu, který měla v roce 2022 na hodnotě 6,9 miliardy GBP, to bylo dosaženo prodejem aktiv a zlepšením peněžního toku. Díky silným prodejům a poptávkách na trzích celého světa a také rekordním zájmem o zakázkové úpravy Bespoke, měla společnost mimořádně úspěšný rok 2023. Společnost také zaznamenala historický prodejní rekord díky svému plně elektrickému modelu Spectre, u kterého sahají objednávky až do roku 2025.

Oživení trhu a zvýšená poptávka v oblasti civilního letectví a obranného průmyslu, přispělo k růstu hodnoty společnosti za posledních 12 měsíců. Kdy růst podpořil i sektor energetiky, nabídkou řešení pro jadernou, obnovitelnou a distribuovanou energii.

Společnost Rolls-Royce tak dosáhla v roce 2023 rekordních tržeb ve výši 14,3 miliardy GBP a navýšila svůj výhled na rok 2024.

Zveřejnění kvartálních výsledků za Q4/23 je plánováno na 22. února 2024, kdy bude centrem pozornosti analytiků, jejichž nejvyšší cílová cena pro příštích 12 měsíců dosahuje hodnoty až ke 430p, což je nárůst hodnoty o 40% a nejníže se analytici dívají po hodnotě 240p. Objevují se také zmínky o budoucím obnovení vyplácení dividend.

O čem vlastně Rolls-Royce je?

Mezi hlavní obchodní sektory společnosti Rolls-Royce patří civilní letecká doprava, obrana, energetické a elektrické systémy.

V obranném sektoru společnost dodává řadu produktů a služeb, včetně vojenských leteckých motorů, námořních pohonných systémů a zařízení pro výrobu energie. Klíčovými zákazníky jsou ministerstva obrany USA, Velké Británie a dalších zemí NATO.

Společnost je lídrem v oblasti vývoje a dodávky civilních leteckých motorů pro komerční letadla, především pro širokotrupá letadla a nabízí také flexibilní a inovativní služby, které maximalizují dostupnost letadel a nabízí přechod k nulovým emisím pro trh s pokročilou leteckou mobilitou.


V sektoru energetických systémů Rolls-Royce poskytuje energetická a pohonná řešení pro různé aplikace v námořním, obranném a průmyslovém sektoru. Sektor energetických systémů působí pod značkou MTU a nabízí řešení pro výrobu energie, železnici, těžbu, ropu a plyn, zemědělství a stavebnictví.


Rizika a výhody Rolls-Royce?

Mezi rizika, která by mohla ovlivnit jejich podnikání patří intenzivní konkurence, kurzové riziko, přísné regulace, technologické změny, geopolitické napětí, environmentální a sociální otázky a další.

Rolls-Royce čelí silné konkurenci od jiných globálních hráčů v leteckém, obranném a energetickém sektoru. Konkurenti jako General Electric, Pratt & Whitney a Siemens neustále usilují o vývoj inovativních produktů a řešení, které mohou zvýšit tlak na tuto společnost, aby si udržela svou konkurenční výhodu.

Na druhou stranu společnost má také několik výhod, které jí dávají konkurenční výhodu a růstový potenciál. Mezi ně patří silná a prestižní značka, dlouhá historie inovací a spolehlivosti, široké portfolio produktů a technologií, atraktivní a rostoucí trhy, vysoká úroveň objednávek a dlouhodobých smluv nebo schopnost nabízet řešení na míru zákazníkům.


$RR.L+1.2% je v poslední době centrem pozornosti médií z několika důvodů.

Společnost oznámila plány na propuštění až 2 500 zaměstnanců po celém světě, aby vytvořila "efektivnější a účinnější" společnost. Jedná se o první velký krok nového CEO, který po svém nástupu do funkce popsal Rolls-Royce jako "hořící platformu".

Rolls-Royce představil novou edici vozů Cullinan s názvem Frozen Lakes, která oslavuje kouzlo a majestátnost zimního období. Edice zahrnuje pouhých 10 vozů, které jsou inspirovány ledovými jezery v severním Švédsku, kde společnost testuje své vozy.

Rolls-Royce čelí nové konkurenci ve Velké Británii, kde vzniká ambiciózní značka Forseven. Nová automobilka se chce zaměřit na luxusní a udržitelné vozy, které by mohly konkurovat Rolls-Royce a Bentley. Ve vedení společnosti jsou bývalí manažeři z Jaguar Land Rover a peníze pocházejí z privátních investorů.

Společnost Rolls-Royce dokončila úspěšný test 100% udržitelného leteckého paliva na svém motoru Trent 1000, který pohání letadla Boeing 787. Test byl proveden v partnerství s Boeingem a společností World Energy a ukázal, že udržitelné letecké palivo může snížit emise oxidu uhličitého až o 80%.

Rolls-Royce také oznámil úspěšný běh svého technologického demonstrátoru UltraFan, který je největším a nejvýkonnějším leteckým motorem společnosti. UltraFan je navržen tak, aby byl o 25% účinnější než první generace motorů Trent a aby podporoval přechod k nulovým emisím v leteckém průmyslu.


Společnost Rolls-Royce určitě stojí za sledování a mohla by být do budoucna zajímavou investicí, pokud bude držet tempo, které nastartovala na začátku roku 2023.

✍ Pokud máte jakékoliv další zajímavé informace, či neshody, jenž nejsou v článku obsaženy, podělte se s nimi níže do komentářů. 👇

Vote to see the results! 46 answers already!

Parádní práce, děkuju. Já rád čtu slohové práce než jen čísla. Beru to jako že to má příběh.

Partner

Jsem rád, když je má práce přínosem, určitě v tom budu dál s radostí pokračovat a dělit se s články, zde v této super komunitě. Děkuji.

Za mě kamaráde úplná špička.. čím víc informací tím lepší analýza.. pokračuj v tom co děláš!

Já mám naopak rád tyto delší články, které si rád pročtu. Skvělá práce a moc děkuji :)

Skvěle zpracované, ale pro mě je to dlouhé a možná zbytečně. 🙈 Nemyslím to špatně. 😊

Partner

Proto jsem hodil anketu 👌🏻 Chtěl bych aby to bylo pohodlně čitelné.  
I když je to teprve začátek, takže obsáhlý rozbor společnosti nebude na škodu. A pak rozšiřovat o krátké, výstižné články. Tohle je spíše celkový nějaký přehled. ✌️
I tak díky za zpětnou vazbu, ta je v tomhle hodně důležitá. 🚀

Pro mě je důležité vědět, co má ta společnost navíc oproti jiným, co by jim mohlo pomoci nadále růst. Plus je pro mě důležité, když je jedničkou v oboru. Samozřejmě jste tam ty důležité informace zmínil i když mi tam chybí nebo neumím číst, jestli je ta společnost podle Vás drahá, levná, podhodnocena či nikoliv.

Krásná práce😊 Díky za ni👍