S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Znáte Cashflow svých společností?

Tok peněz, který vstupuje a vystupuje z firmy.

Cashflow ukazuje, jak dobře firma hospodaří se svými penězi, tedy jak dobře dokáže generovat příjmy a pokrýt své náklady a závazky.

👉🏻 Odráží schopnost společnosti vytvářet hodnotu pro své akcionáře. 👈🏻

Cashflow se dá rozdělit na tři kategorie a ty dohromady tvoří kompletní soubor, který je jednou ze tří hlavních částí účetních výkazů společnosti, společně s rozvahou a výkazem zisku a ztráty.

Cashflow z provozních činností
Peněžní tok, který vzniká z běžného podnikání firmy. Zahrnuje příjmy z prodeje zboží a služeb, platby dodavatelům, zaměstnancům, daním a dalším provozním nákladům.
👉🏻 Jak efektivně společnost využívá své zdroje a jak rentabilní je její hlavní činnost. 👈🏻

Cashflow z investičních činností
Peněžní tok, který vzniká z nákupu nebo prodeje dlouhodobých aktiv, jako jsou nemovitosti, stroje, zařízení, patenty nebo akcie jiných společností.
👉🏻 Jak společnost investuje do svého růstu a rozvoje. 👈🏻

Cashflow z finančních činností
Peněžní tok, který vzniká z půjček, splátek, vydávání nebo odkupu akcií, vyplácení dividend nebo úroků.
👉🏻 Jak firma financuje své aktivity a jak se dělí o své zisky se svými věřiteli a akcionáři. 👈🏻


Příklad malé pekárny, která prodává pečivo
✍🏻
Každý měsíc musí pekárna zaplatit nájem, mzdy zaměstnancům, suroviny, energii a další provozní náklady. To jsou její výdaje. Na druhou stranu, každý den prodává své výrobky zákazníkům, kteří jí platí hotově nebo kartou. To jsou její příjmy.

👉🏻 Rozdíl mezi jejími příjmy a výdaji je její cashflow. 👈🏻

Vote to see the results! 65 answers already!

Na cash flow se koukám vždy u každé společnosti, jelikož je to velmi důležitý ukazatel a bez toho abych se nepodíval na tento ukazatel, bych si asi nemohl koupit akcie dané společnosti.

"CASH IS KING" - pre ocenenie spoločnosti sú relevantné iba budúce voľné peňažné toky alebo dividendy a nie účtovné zisky. Silný cash flow umožňuje spoločnosti väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o obchodné rozhodnutia a potenciálne investície 👍💪✌️

Partner

Fajn doplnění článku, díky ✌️

Stejně jako Jakub přikládám CF obrovskou váhu... Skvělým příkladem třeba WBD, které účetně vykazuje net loss, zatímco generuje obrovské cash flow.

Za mna je cashflow jedna z najdolezitejsich metrik ci uz pri prvotom pohlade na biznis alebo pri valuacii ktora vychadza prave z cashflow. Ak je podnik akokolvek dobry, nema dlh, ma dostatok hotovosti ale nema stabilny cashflow tak ten podnik nema jasnu buducnost. Skumanie cashflowu je alfa-omega dobrej investicie.

Partner

Vím o co jde, ale v grafech zatím vidím jen raketovou vědu 😆

😂😂😂

Partner

Kdyby aspoň těch 🚀 nebylo tolik 😂

„Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš.“ Ako investor vidím obdobne zahltenie grafmi, analýzami a pod. „Nečti tolik grafů, nebo se z toho zblázníš.“ 🥶🥵🥳

Partner

Dřív se zblázníš z dnešního světa, než z grafů, já jsem zatím v klidu 😂🕶️