S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Warren Buffett vs Cathie Wood: Jako pohádka o zajíci a želvě

Warren Buffett a Cathie Wood jsou dvě extrémně zvučná jména Wall Street. Věštec z Omahy buduje majetek rozumným a mírným (ale stále nadprůměrným) tempem. Cathie Wood volí diametrálně odlišnou taktiku. Preferuje agresivní a riskantní tituly, které ji rychle vystřelily vzhůru. Jenže jak už to bývá - velký skok znamená velký pád. Cathie a Warren jsou po třech letech na úplně stejné hodnotě.

Dva investoři, dva diametrálně odlišné přístupy

Dnes jsem narazil na zajímavý graf, který porovnává výkonnost investic Warrena Buffetta s jeho léty prověřenou $BRK-B+0.1%  a Cathie Wood s jejím fondem $ARKK+1.2%. Graf srovnává časový úsek posledních třech let, ve kterém si oba investiční přístupy prošly růstem. Zásadní rozdíl ale přichází v podobě tohoto růstu. Zatímco Buffett stoupal s naprostým klidem a bez většího zaškobrtnutí, Wood zažila extrémně turbulentní období. 

Zdroj: Reddit

Co je ale zajímavější, oba dva skončili po třech letech na stejné hodnotě. Nebál bych se říct, že jeden z nich měl asi trochu klidnější spaní. Interpretaci už nechám na vás 😇 Nikomu nevnucuji žádný názor nebo nepodsouvám co je lepší. Jen chci poukázat na to, že ne vždycky je ta víc hypovaná varianta z dlouhodobého hlediska ta správná. Občas se prostě vyplatí být ten nudný v rohu, když se všichni ostatní baví. 

Srovnáváme ovšem pouze období 3 let. Co delší hledisko? Podívejme se na posledních 5 let. V tomto období Berskshire Warrena Buffetta připsal 93 %. ARKK potom 82 %. Nutno ale podotknout jednu zásadní věc. Berkshire je tu o spoustu let déle. A ve většině z nich outperformovala market. To je něco, co si Cathie zatím rozhodně připsat nemůže. 

Co preferujete vy? Spíše přístup "zajíce", který má šanci být v cíli výrazně dříve, ale může zakopnout, nebo "želvy", která si pomalu ale jistě může dojít pro vítězství?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě grafu z Redditu. Každý musí svou investiční strategii zvážit sám.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 425 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

100 % Buffett

Team Elon :D

To je co - po třech letech bejt sice v plusu, ale po cestě zničit dvacet raket. Koupit tři společnosti, vyrobit plamenomet, kryptoměnu a jediným tweetem poslat vlastní firmu o 10 % dolů? Tahle taktika? 😂

Přesně ta! :D :D :D

Sympatičtější mi je asi přístup Arku. Ovšem je potřeba mít na paměti, že pro velkou většinu lidí bude lepší držet se rad Buffetta. A hlavně se teda držet svého rozumu

Yes, hlavně se držet svého rozumu!

Jen bych rád poukázal, že díky tomu sympatickému přistup je Ark Invest ETF od začátku roku -50 % dole :))

Team Warren! ✌️

Yeees 🔥🤘