S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Miliardář Saylor by při propadu Bitcoinu přišel o vše. Je jeho společnost na pokraji katastrofy?

Cena Bitcoinu v posledních měsících nepředvádí žádné extrémní pohyby. Tedy minimálně to není taková horská dráha jako jsme byli zvyklí vídat. Některé společnosti ale na její růst extrémně spoléhají. Konkrétně MicroStrategy - ultra bullish projekt Michaela Saylora by při drastičtějším propadu mohl zaznamenat zničující ztráty. 

Bitcoin je podle Saylora nejdůležitější technologií všech dob

Michael Saylor - spoluzakladatel a generální ředitel společnosti MicroStrategy $MSTR+10.0%se stal hrdinou fanoušků Bitcoinu od chvíle, kdy jeho společnost začala v srpnu 2020 kryptoměnu hromadit.

Generální ředitel zašel tak daleko, že Bitcoin $BTCUSD-0.8% nazval "svobodou" a "nejdůležitější technologií všech dob". A na konferenci Bitcoin 2022 Miami - největší bitcoinové akci na světě - se Saylor setkal s tisíci jásajících fanoušků. Tam davu nařídil, aby své kryptoměny nikdy neprodával.

Saylorův hlad po Bitcoinu vzrostl natolik, že si generální ředitel nyní půjčuje miliony od bank, aby mohl přidat další kryptoměnu do rozvahy společnosti MicroStrategy. Zajištění? Přesně tak, více bitcoinů.

Společnost MicroStrategy v prvním čtvrtletí přidala další Bitcoiny v hodnotě 215 milionů dolarů za průměrnou nákupní cenu 44 645 dolarů za kus, jak vyplývá z dokumentů SEC, čímž se její celkový majetek zvýšil na 129 218 Bitcoinů pořízených za 3,97 miliardy dolarů, tedy průměrně 30 700 dolarů za minci.

Společnost MicroStrategy uvedla, že nemá v plánu prodávat své bitcoiny, a doposud byla její strategie "kup a drž" zisková. Vzhledem k poklesu ceny Bitcoinu o zhruba 35 % za posledních šest měsíců se to však může změnit.

JENŽE!

Právě kvůli tomu (a hromadě dlouhodobých dluhů ve výši více než 2,3 miliardy dolarů) klesly akcie MicroStrategy za poslední měsíc o více než 20 % a téměř o 65 % ze svého historického maxima z února 2021, kdy činily více než 1 000 dolarů za akcii.

Cena akcií je hrozivě daleko od svého maxima

A pokud bude hodnota bitcoinu i nadále klesat, Saylor a spol. by mohli čelit pekelnému nebezpečí. Čeká ho krutý margin call?


Ředitel společnosti MicroStrategy Phong Le v úterním hovoru k výsledkům hospodaření za první čtvrtletí vysvětlil, že pokud cena Bitcoinu klesne pod 21 000 dolarů, tedy zhruba o 50 % ze současné úrovně, bude společnost nucena sehnat další kryptoměnu na krytí svého úvěru ve výši 205 milionů dolarů zajištěného Bitcoinem u banky Silvergate, který byl použit k nákupu Bitcoinu.

"Půjčku jsme si vzali s 25% LTV; k výzvě k úhradě marže dochází při 50% LTV," řekl Le. V podstatě by musel Bitcoin padnout k 21 tisícům dolarů, aby přišel margin call.

Samozřejmě jsou proti tomu relativně dobře pojištění dalšími prostředky a strategiemi. Volatilita Bitcoinu je ale obrovská a nikde není psáno, že hodnotu 21 000$ nemůže ještě znovu zaznamenat. V takovém případě by ultra bullish Saylor a jeho společnost mohli být kompletně vymazáni.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor a souhrn zpráv z internetu. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 434 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Až šílené, jak je dnes všechno napákované a jede se v podstatě na dluh :/

Jako zrovna Saylor jede v podstatě JENOM na dluh 😂 to je jako hodně hustý

Moc to jeho silene nakupovani uz nesleduju, ale nema on na vestinu tech BTC vydane konvertabilni dluhopisy? Ze zacatku tam mel uplne smesne uroky a i ty posledni yieldy byly pod inflaci. Je mozne, ze uz musel jit jinou cestou, ale i tak ma prumernou nakupku okolo 11k/BTC a sve akcie diky tomu napumpoval tak, ze by to jeho normalni biz nikdy nedokazal. Tu likvidacni cenu asi nebudu komentovat,mozne je cokoliv, kazdopadne 20k je silna psychologicka hranice, kde by mely nastupovat velke objemy nakupu (pokud teda ovsem nebude konec sveta s tim, ze lidi daji prednost konezrvam a olovu;)

Jaké je aktuální rozpoložení těch jeho btc netuším, jen vím, že někdy cca rok zpátky prodával convertibles za snad 600 milionů $. Jinak 20k je samozřejmě brutálně silná hranice. A to, že nejkonzervativnější investice je už podle názvu konzerva říkám pořád. Ale nejsem si jistej, jestli konec světa způsobí zrovna pád btc na nějakou hranici... :D

A určitě by ho margin úplně zničil? Pokud drží hotovost, tak by mohli přikoupit další krypto a tím se znovu zajistit, ne?

Tak jako dá se předpokládat, že taková společnost asi na podobnou situaci myslí, ale jak konkrétně to mají pořešené se asi úplně lehce nedozvíme 🤷Spíš mi šlo jen o to, že ten pohyb sem není tak unreal a že v tom případě hrozí MS výrazné nebezpečí, které teď hodně lidí přehlíželo, nebo si ho nepřipouštělo, protože rostlo vlastně všechno

Půjčování si proti BTC už tu nějakou dobu funguje, takže bych řekl, že riziko margin callu při vysoké volatilite si minimálně akcionáři MSTR uvědomují. Docela by mě ale zajímalo jakou by mohlo vyvolat reakci to nucené odprodavani a nasledne zlikvidování otevřených longu okolo těch 20k. No každopádně si myslím, že ještě nějakou chvilku na BTC bude o zábavu postaráno;)

Chtěl bych mít balls of steel jako chlap, kterej si napůjčuje miliardy aby mohl jít ALL IN do $BTCUSD-0.8% 😂

To je nás asi víc. Na druhou stranu - teď pořád nevím, jestli bude mít pravdu on nebo zbytek konzervativnějších investorů 🤷

$BTCUSD-0.8% už se na 21k$ nikdy nepodívá. Možná proto je Saylor v klidu

Neříkám, že zítra přijde propad o 20 000, ale úplně bych to taky nevyloučil. Třeba bude vědět víc @trader20 nebo @sooskristian

ja čakam na 10.5 či Rusko nevyhlasi niečo velmi negatinvne je tam vyznamny den