S&P 500 ^GSPC 5,111.69 +1.25%
Alphabet GOOG $173.85 +10.07%
Nvidia NVDA $876.13 +6.03%
Amazon AMZN $180.66 +4.02%
Microsoft MSFT $409.60 +2.65%
Tesla TSLA $171.70 +0.89%
Meta META $439.37 -0.46%
Apple AAPL $170.07 +0.11%

Tyhle 3 akcie jsou aktuálně naprosto jasnou volbou drtivé většiny investorů. Budete mezi nimi i vy?

Všichni víme co se právě děje na trhu. Obrovský propad a tím pádem výrazné slevy. A právě tyto slevy jsou pro investory, kteří zvažují, nebo již vlastní pozice v těchto třech titulech, naprosto jasným signálem pro další nákupy. Konkrétně u této trojice titulů se aktuálně nachází na ceně, která už by se nikdy nemusela opakovat. Drtivá většina zainteresovaných by se tedy měla právě v tuto chvíli začít zajímat!

Budou tyhle tři akcie od teď pokračovat už jen vzhůru?

Pokles trhu byl přehnanou reakcí a nyní se naskýtá silná příležitost k nákupu.
S poklesem trhu se mnoho akcií dostává na ceny, které již nějakou dobu nebyly k vidění. A možná už také nikdy nebudou. K tomuto poklesu dochází navzdory tomu, že mnohé z těchto společností dosáhly v posledních několika letech monumentálních obchodních zisků. Tři společnosti, které za aktuální ceny jejich investoři silně přikupují jsou $GOOG+10.1%, $SHOP+0.9%, $MELI+2.0% 

Každá z těchto akcií má jedinečné okolnosti, které je dostaly do tohoto bodu, ale žádná z těchto okolností nebude bránit těmto podnikům v růstu v příštích pěti letech. Jako dlouhodobí investoři se méně zajímáme o to, co si trh myslí nyní, a více se těšíme na to, co nás čeká v budoucnu. Vzhledem k tomu, že se akcie společností Alphabet, Shopify a MercadoLibre obchodují o 26,4 %, 76,4 % a 58,5 % níže než jejich historická maxima, představuje aktuální období skvělou příležitost k dlouhodobému nákupu.

Alphabet

U společnosti Alphabet $GOOG+10.1% je hlavní obavou recese, která by mohla přijít v USA. 80 % příjmů získává z platforem založených na reklamě (Google a YouTube) a výdaje na reklamu se v době recese obvykle snižují. Tato koncentrace vyděsila mnoho investorů a přiměla je prodávat akcie Alphabet, přestože ekonomika stále šlape.

Bez ohledu na to, zda dojde k recesi, bude Alphabet za pět let silnější společností. Její tržby rostou meziročně o 23 % a provozní marže dosahuje 30 %. V důsledku toho bude Alphabet díky solidnímu růstu a zdravým maržím produkovat stále větší peněžní toky, které doplní jeho již tak obrovskou zásobu hotovosti ve výši 134 miliard dolarů.

Vedení společnosti Alphabet využívá peněžní toky k odkupu akcií. Méně akcií znamená vyšší zisk na akcii, což snižuje jmenovatel jejího poměru ceny k zisku (PE). Pokud její ocenění zůstane konstantní, musí cena akcií růst, aby vyrovnala rostoucí zisky.

Alphabet se propadl od začátku roku již o téměř 25 %

Když je akcie podhodnocená, může management v rámci programu zpětného odkupu nakoupit akcie za lepší hodnotu, což se právě děje.
Společnost Alphabet se obchoduje za pouhý 21násobek zisku, a je tedy levně oceněná. Společnost Alphabet je dnes fantastickým nákupem díky silnému a rostoucímu podnikání a nízkému ocenění.

Shopify

Nástroje společnosti Shopify $SHOP+0.9%  umožňují podnikům všech velikostí přenést svou činnost na internet. Její podnikání zažilo během pandemie obrovský rozmach, ale od té doby se opět trochu zpomalilo. Toto zpomalení přimělo investory k zamyšlení.

Od 1. čtvrtletí 2020 do 1. čtvrtletí 2022 rostly tržby o 60 % ročně, přesto cena akcií klesla pod úroveň před pandemií. Tato cena nedává příliš smysl a investoři by měli zvážit, jestli by nebylo vhodné, kdyby tuto akcii skoupili dříve, než se odrazí ode dna. Vedení společnosti očekává, že v druhé polovině roku bude její růst vyšší, takže oživení společnosti Shopify může přijít rychle.

Některé propady jsou opravdu neuvěřitelné...

Nicméně vzhledem k tomu, že akcie poklesla o téměř 80 % oproti svému historickému maximu, musela by její hodnota vzrůst téměř čtyřikrát, aby se vrátila na své předchozí maximum. Možná bude chvíli trvat, než dosáhne nového rekordu, ale je příliš levná na to, abychom ji ignorovali - Shopify je oceněna na méně než desetinásobek tržeb. Za posledních pět let se Shopify nikdy neobchodovalo pod 12násobkem tržeb.

Z platformy Shopify je těžké vystoupit, jakmile se jednou začne podnikat, takže bude i nadále zaznamenávat růst, dokud bude elektronické obchodování stále populárnější. Pravděpodobnost, že spotřebitelé budou v příštích pěti letech méně nakupovat online, je nízká, takže společnost Shopify zůstane silným podnikem.

MercadoLibre

MercadoLibre $MELI+2.0%  je naprosto monstrózní obchod. Tento přední poskytovatel elektronického zboží v Latinské Americe má také křídla v oblasti fintech, spotřebitelských úvěrů a logistiky přepravy. V porovnání s prvním čtvrtletím roku 2021, kdy došlo k 158% nárůstu tržeb, bylo první čtvrtletí roku 2022 s 67% meziročním růstem stále vynikající.

Další masivní propad

Ještě působivější byla její fintech divize, která ve čtvrtletí zaznamenala 113% růst na 971 milionů dolarů. Divize obchodu byla méně dominantní, ale i tak zaznamenala 44% nárůst čistých tržeb na 1,3 miliardy dolarů. S více než 600 miliony obyvatel a mírou rozšíření elektronického obchodování ve výši 4,9 % však MercadoLibre zdaleka nedokáže plně využít své tržní příležitosti v Latinské Americe.

Vzhledem k ocenění společnosti MercadoLibre by se však investoři mohli domnívat, že se podnik zmenšuje. Poměr ceny k tržbám (PS) společnosti MercadoLibre je těsně pod pěti; za posledních deset let nebyl pod šesti. Průměrně se obchoduje kolem desetinásobku tržeb, takže akcie má velký potenciál růstu, i kdyby se jen vrátila ke svému typickému ocenění.

Naposledy se MercadoLibre obchodovalo za méně než pětinásobek tržeb od listopadu 2008 do dubna 2009, tedy na samém dně velké recese. MercadoLibre nečelí zdaleka takovým problémům jako v době, kdy byl celý finanční systém na pokraji zhroucení, i když ocenění akcií tomu nasvědčuje.

Všechny tři společnosti jsou levně oceněny, ale to nemůže být jediným důvodem pro nákup akcií. Investoři musí prozkoumat podniky dopodrobna, analyzovat okolní vlivy a zasadit si společnost do celkového obrázku aktuálního trhu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 473 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$SHOP+0.9% na minulých cenách byl čistý úlet, i teď to je pořád drahý pro mne 😃

vidím to stejně

Co @halasz13 @pb2205 @spritely22? Taky se do některé z nich za aktuální ceny vrháte? Já osobně z těchto třech tedy jenom $GOOG+10.1%

A @joemaymay se předpokládám ani ptát nemusím, výprodej Tesly goes brrrrrr, co? :D

Naprostá trefa 😂😂

též jsem pro $GOOG+10.1%

team $GOOG+10.1% 😀

Ono při takových propadech ty akcie už skoro ani nikam jinam než nahoru jít nemůžou... za chvíli by se prodávaly za cenu hodnoty jejich aktiv 😂😂

To je taky pravda :D