S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tímto zvláštním druhem investic hravě překonáte všechny akcie i kryptoměny. Má to ale háček

Jednorožec, mořská víla, yetti... všechna tato stvoření jsou podobně vzácná jako automobil, který se právě prodal za neuvěřitelnou částku. Tohle je svatý grál ve světě sběratelských vozů. A to je mimochodem svět, ve kterém se dá investovat a zhodnocovat svoje peníze naprosto neuvěřitelným způsobem. Je ovšem třeba celkem solidní znalost a skill. A taky docela dost peněz...

Konkrétně v tomto případě je těch peněz potřeba opravdu hodně

Skupina Mercedes-Benz $MBG.DE-1.0% oznámila, že v soukromé aukci prodala Mercedes-Benz 300 SLR "Uhlenhaut Coupé" z roku 1955 ze své sbírky za 143 milionů dolarů (135 milionů eur). Předchozí rekord za vůz prodaný v aukci byl 70 milionů dolarů, a to za Ferrari $RACE+0.6% 250 GTO z roku 1962 v roce 2018.

Sportovní vůz Mercedes, známý jako "Mona Lisa" mezi automobily, byl navržen pro silniční provoz šéfem motorsportu Daimler-Benz Rudolfem Uhlenhautem a vycházel z jednomístného závodního vozu W196 Grand Prix. Byly vyrobeny pouze dva kusy SLR Coupé a žádný z nich neměl být prodáván společností Mercedes.

Odborník na sběratelské vozy Simon Kidston tvrdí, že lobboval u společnosti Mercedes za prodej jednoho z modelů v soukromé aukci, s čímž Mercedes souhlasil s tím, že veškerý výtěžek půjde na Mercedes-Benz Fund, celosvětový stipendijní program zřízený automobilkou. Kidston podal vítěznou nabídku ve výši 143 milionů dolarů pro soukromého klienta.

"Kdybyste se zeptali odborníků na klasická auta a špičkových sběratelů za poslední půlstoletí, aby jmenovali nejžádanější vůz na světě, je velká pravděpodobnost, že by přišli se stejným modelem: Mercedes-Benz 300 SLR," uvedl Kidston ve svém prohlášení. "Je to kombinace exotické techniky, vítězné závodní historie, síly třícípé hvězdy na přídi a skutečnosti, že se nikdy, nikdy žádný takový neprodal."

Skutečně, 300 SLR je nyní držitelem rekordu nejdražšího vozu zakoupeného v aukci, novou první pětku uzavírají všechna Ferrari - výše zmíněné 250 GTO z roku 1962, následované dalším Ferrari 250 GTO Scaglietti z roku 1962 (48,4 milionu dolarů), dalším Ferrari 250 GTO Berlinetta z roku 1962 (38,1 milionu dolarů) a Ferrari 335 Sport Scaglietti z roku 1957 (35,7 milionu dolarů).

To vše jsou zajímavá data. Pro nás je ale důležitější - jak lze do aut investovat? No bohužel to není až tak jednoduché. I ty "nejběžnější" sběratelská auta se pohybují v dosti vysokých částkách.

https://www.youtube.com/watch?v=axgZJioVX34

Zároveň je ale nutné mít velké znalosti problematiky, nebo alespoň někoho, kdo tyto znalosti má. A tím nemyslím kamaráda z vedlejší vesnice, který si v garáži čipuje Golfa 😂 

Pokud ale člověk tyto znalosti má - dost možná našel způsob, jak svoje peníze zhodnotit závratně lepším způsobem než na trhu s cennými papíry.

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Jde pouze o můj amatérský názor a výčet možností. Každý investor musí před svou investicí provést důkladnou analýzu a zvážit svoji aktuální situaci.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám kamaráda, který se tímhle zabývá v takovém menším měřítku. Nekupuje sice Ferrari za desítky milionů, ale dokáže vybrat vůz, který je starý třeba 20 let, má kolem sebe nějaký kult. Rok dva ho má v garáži a potom prodává. Dost často to auto svoji cenu zdvojnásobí... neskutečný

Jop. To věřím. Většinou se teď takhle točí Miaty a podobně. To samé u bot. Neskutečně zajímavý rozhovor byl u Vojty Žižky s kluky, kteří takhle otáčí sneakers. Tam lítají % ročně jak na akciích za deset let :D

Ano. Tohle je vážně šílený. Člověk ale musí být z oboru, jinak nemá šanci

A počkejte jakou budou mít jednou cenu první Tesly 😂

A neshoří do tý doby? :P

Ajo vlastně! 😂

Jo. Nakupovat auta za x milionů když tomu nerozumím považuji za dosti velký háček 😁

Já nikde nepsal, že by to byl malej háček :D :D