S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Trh se propadne o 20 % a inflace brzy skončí, tvrdí akciový stratég. Jaké jsou jeho důkazy pro toto odvážné tvrzení?

Akcie, dluhopisy a trhy obecně zažívají to, co zažívají. A to hraje do karet mnohým kritikům, kteří několik let vytrvale razili svůj názor o tom, že se jedná o domeček z karet, který se při prvním drobném otřesu kompletně zhroutí. Jaký je názor stratéga Davida Rosenberga? Potvrdí se jeho predikce o tom, že SAP by se mohl propadnou až na nehezkých 3300$?

Rosenberg se domnívá, že propad trhu zdaleka nekončí

Rosenberg tvrdí toto:

Upřímně řečeno, zůstáváme pevně přesvědčeni, že strašení inflací brzy pomine. Zpožděné efekty z nadsazeného amerického dolaru, jsou z hlediska dopadu na náklady dováženého zboží obrovské. Zásoby se změnily z nedostatkových do nadměrných a bude je třeba napravit značnými slevami.

Růst peněžní zásoby se doslova zhroutil. Fiskální politika se během jednoho roku změnila na radikální. A zatímco se předseda Federálního rezervního systému Jay Powell krátkozrace soustředí na nezaměstnanost, což je velmi "měkký" údaj, uniká mu nárůst propouštění a ústup plánů firem na přijímání zaměstnanců. Inflace se v příštím roce rozplyne a málokdo (pokud vůbec někdo) je na to připraven.

Mám pocit, že znovu prožívám léto 2008. Akciový trh se vyvíjí podle známého schématu recesního medvědího trhu. První fází je Fedem vyvolaná kontrakce násobků P/E. Obvykle je první 20% pokles, jak odliv likvidity způsobí zmenšení násobku P/E.

Každá recese v ekonomice nutně zahrnuje pokles zisků, což se zatím nestalo. Jak jsem již řekl, vše se točilo kolem násobku. Tedy zatím. Při obyčejné recesi HDP, bez ohledu na to, jak je mírná nebo silná, klesají zisky podniků o více než 20 % oproti vrcholu.

To je další kladivo, které udeří. Znamená to také, že jakmile se analytici začnou vyrovnávat s realitou a začnou snižovat svá čísla, investoři, kteří se nyní vrhají zpět na trh, protože se domnívají, že se ocenění dostatečně zlepšilo", budou čelit vlastní realitě, že ne - na základě toho, kam bude nucen jít konsensus jejich budoucích odhadů EPS - akciový trh není zdaleka tak "levný", jak se v tuto chvíli zdá.

Nebudeme tady zvonit na poplach a dávat konkrétní čísla vrcholů a den. Na fundamentálních minimech však existují dobře zavedené vzorce. Za prvé, názor, že jsme v recesi se musí stát mainstreamem. Analytici musí přehánět své projekce zisků směrem dolů. Dokud Fed neskončí s utahováním, neexistuje žádné tržní dno a v případě medvědího trhu recese na rozdíl od poklesu vyvolaného likviditou (jako na konci roku 2018) je zapotřebí skutečného uvolnění politiky, aby se tržní minima dostavila. A to je ještě značně dlouhá doba.

No - Rosenbergovy argumenty zní značně opodstatněně. Pokud by měl pravdu, tak jsme ode dna opravdu ještě dost daleko. Na druhou stranu mám pocit, že to, že recese je opravdu na spadnutí už se mainstreamem celkem stává. No, uvidíme. Když pojedeme dál dolů, budu stále přikupovat 😇

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 481 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

prostě...žádný scénář nelze teď vyloučit 😅

blbý no, hlavně se nesnažit nic předpovědět, člověk by pak mohl být zklamanej

Na druhou stranu odliv inflace by byl super. Tvrdí, že se nabídka/poptávka už otočila. Nevím jak v USA, ale to to ještě cítit není... Každopádně pokud je to tak, tak super.

No tak jestli je tohle pořád jen začátek, tak potěš bůh

Uvidíme. Nic jinýho nám stejně nezbejvá :D

No - skoro to vypadá, že má pro svoje tvrzení nějaké pádné důvody. Ten popis počátku medvědího trhu zní dost přesně... 🤔

Až děsivě přesně, co?

Ano. Ale je pravda, že třeba to s tím mainstreamem je úplně accurate není. Neznám skoro nikoho, kdo by teď tvrdil, že se nic neděje, že je to korekce a že zejtra to the moon 😂