S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Indický trh skrývá velkou příležitost pro zisky: Které akcie dominují na tomto trhu?

Indie je země s více než miliardou obyvatel. A drtivá většina z nich, tj. přes 300 milionů z nich, je stále v nižší střední třídě nebo chudé části společnosti. I když je to selhání na straně vlády, je to také vzácná příležitost vydělat spoustu peněz v dlouhodobém horizontu. Pokud vyjde predikce, že se trh v Indii může rozrůst až na 4násobnou úroveň do roku 2050, tak je opravdu k zamyšlení to, zda nepřesměrovat svůj pohled tímto směrem. 

👇Než budete skeptičtí👇

Zprávy uvádí, že top 10 příjmový procent indické populace začíná utrácet více za elastické diskreční zboží, což by mohlo oživit růst soukromého investičního sektoru, který se začal zmenšovat po koronavirové krizi.

Drtivá většina Indů, více než 600 milionů, stále žije ve venkovských oblastech, daleko od městského pronikání luxusu života. Představte si potenciál, když služby a zboží začnou být spotřebovávány touto méně ''zasaženou'' populací.

Aktuální vláda se snaží napravit laxní přístup bývalých vlád vůči chudobě obyvatelstva. Nejvíce se pracuje na přechodu obyvatel z nejnižších tříd, alespoň na nižší střední třídu.

Pokud se na Indii podíváme obecně - Které sektory mohou v budoucnu dominovat? Berte v potaz, že je to víc jak miliardový trh, který je poměrně chudý, co se týká životní úrovně. Budeme optimističtí a řekněme, že se vládě v průběhu let podaří zvednout životní a finanční úroveň obyvatel. 

Jednoznačně mohou dominovat sektory: 

Spotřebního zboží (potraviny, hygienické potřeby), automobily a celkově doprava, banky a pojištění (stále více lidí zjišťuje, že pojištění nese řadu výhod) a samozřejmě technologie a elektronika. Popřípadě ještě zdravotnictví.

Vytvořím nějaký stručný a menší přehled akcií, které jsou něčím zajímavé👇

Ruchi Soya Industries Ltd. $RUCHI.NS - Tato společnost se zabývá výrobou jedlého oleje a na trhu je pouze 2 roky. Nudné říkáte si? No dobrá, co ale není nudné, je výkon 4 893% za dva roky. Od začátku roku si drží společnost růstový trend, který je ke dnešku na 26%.

Maruti Suzuki $MARUTI.NS - Maruti Suzuki byla založena v roce 1981 a je lídrem ve výrobě automobilů v Indii. V roce 2020 měla společnost Maruti Suzuki tržní podíl 54,16%, nicméně kvůli pandemii tento podíl na trhu v březnu 2021 klesl na 45,61%. Neříkám a ani nesrovnávám, ale Maruti je jednou z mála automobilek, která se drží v letošním roce v kladných číslech. Které světové automobilky drží kladné procenta od začátku roku?

Marico Limited $MARICO.NS - Marico Limited je indická nadnárodní společnost zabývající se spotřebním zbožím, která poskytuje spotřební zboží a služby v oblasti zdraví, krásy a wellness. Se svou centrálou v Bombaji je Marico přítomno ve více než 25 zemích Asie a Afriky. Marico bych přirovnal k Procter& Gamble, co se týká řady produktů a bezpečnosti.

Pokud bych hledal dividendové společnosti, určitě bych sledoval:

Bajaj Auto $BAJAJ-AUTO.NS - Bajaj Auto Limited je indická nadnárodní společnost vyrábějící automobily se sídlem v Pune. Vyrábí motocykly, skútry a auto rikši. Při ceně nějakých 47$ za akcii můžete získat dividendu ve výši 3,82%.

GAIL (India) Limited $GAIL.NS  - GAIL Limited je vládou vlastněný průzkumník a výrobce zemního plynu odpovědný za zpracování a distribuci zemního plynu v Indii. Nejvíce jsem byl ohromen cenovkou této akcie, která je 1,9$, což je velice lákavá cena při dividendě 3,39% a společnosti, která vznikla v roce 1984.

Oil India Limited $OIL+1.0% - Oil India Limited je druhým největším průzkumníkem a producentem uhlovodíků ve vlastnictví indické vlády. Je ve vlastnictví Ministerstva ropy a zemního plynu, vlády Indie. Cena akcie je pouze něco málo přes 3$ a nese sebou dividendu 3,98%.

  • Podotýkám, že jsou určitě i lepší volby pro dividendové akcie. 

Na závěr přihodím jednu růstovku

Tata Elxsi Limited $TATAELXSI.NS - Co vás napadne při prvním pohledu na společnost? Ten ticker musel psát minimálně dvakrát - ano psal 😄. 

  • Tata Elxsi poskytuje integrované služby – od výzkumu a strategie až po elektroniku a mechanický design, vývoj softwaru, validaci a nasazení a je podporována sítí designových studií, globálních vývojových center a kanceláří po celém světě. Je také důležitým hráčem pro výrobu polovodičů, kterým dodává konstrukční služby.

Od roku 1999 si společnost připisuje šnůru dlouhého a stabilního růstu. Za poslední rok si společnost připsala do kolonky růst dalších 135%, od začátku letošního roku jsme už na 42,68%. 
Jedná se o jednu z těch nejkvalitnějších společností, které tento trh skrývá.  U společnosti  také vidíme sérii po sobě jdoucích let navyšování zisků, tržeb a aktiv.

  1. Vnímáte tento trh, jako příležitost do budoucna?
  2. Znáte některou ze společností?
  3. Investujete napříč vícero trhy?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1016 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Článek je zajímavým zamyšlením nad možnostmi další diverzifikace akciových portfolií. Indický trh do r. 2050 určitě vyroste, stejně jako další akciové trhy. Otázkou je, jestli vyroste více nebo méně než ostatní. Na odpověď potřebujeme křišťálovou kouli. Nebo stroj času :-)

Přesně tak. Také chci předat myšlenku, že je tam už skoro 1,4 miliardy lidí - z toho několik set milionů žije v mizerných podmínkách, které snad zvládne někdo zvrátit do toho roku 2050 - s tím je pak nutno brát v potaz, co budou běžní lidé chtít a vyhledávat, když jim stoupne životní úroveň a s tím se zlepší i jejich finanční situace. Z pohledu čísel je ta chudá část skoro 2násobkem počtu obyvatel z USA, což je vážně velký trh, který může ještě růst. Samozřejmě musíme brát v potaz i možné zlepšení úrovně střední a vyšší třídy.

Me teda indický trh moc nezaujal. Měl jsem ETF na malé indické akcie které nešlo moc dobře. Mnoho akcií je valuacne drahých, možná proto že Indové je ve velkém kupují, a není až tak jasne jestli z růstu střední třídy budou profitovat domácí firmy nebo spíš zahraniční jako Apple nebo Starbucks.

Tak v souvislosti s indickým trhem nás nezajímají Apple apod. Spíš potencionální firmy, které vyrobí stejné nebo podobné produkty v cenové relaci pro nižší a střední třídu. Trh jako takový nemusí být aktuálně nejlepší volbou, ale do budoucna může být tím, co nám přinese peníze.

K tomu indickemu jsem skeptický především kvůli vysokým valuacim - P/E 22 a P/BV přes 3 jako má teď ETF INDA je na rozvojovou zemi přílis, v cenách akcií jsou už fakt velká očekávání započítána. Ad levnější mobily - částečně asi ano, třeba při nedávné cestě do Peru jsem viděl skoro samé Xiaomi - ale jak znám Indy tak se snaží zaujmout co nej značkou a sapou se tak po Apple 😉 Ale na APPL taky nejsem zrovna bullish..

Indický trh je velmi zajímavý. Již nějakou dobu o něm přemýšlím. Je někde nějaký seznam, nebo porovnání brokerů, přes které je možné nakupovat?

Internet mi navrhoval LYNX a Patriu...

Kde tyto akcie idealne nakupovat?

Na internetu jsem našel, že LYNX a Patria mají nějaký výběr, ale třeba to nabízí i vaši klasičtí brokeři, jen o tom nevíte.

Náklady na továrny, práci, výrobu a vše, je tam zatraceně levno. Mnoho lidí je skeptických protože vidí miliardový stát  (na obyvatele) a chudobu, která nám je mnohdy ukazována. Myslím si, že se predikce naplní a spolu s Čínou vytvoří dominantní ekonomiky.

Pokud investor přemýšlí opravdu dlouhodobě, tak by měl vnímat i jiné trhy, než USA a Evropa. Neříkám, že ten skok Indie bude hned, ale je velká pravděpodobnost, že do roku 2050 bude realitou.