S&P 500 ^GSPC 5,067.71 -0.95%
Tesla TSLA $185.12 -4.60%
Microsoft MSFT $395.32 -1.72%
Amazon AMZN $178.63 -1.29%
Alphabet GOOG $166.04 -1.11%
Nvidia NVDA $868.35 -1.05%
Meta META $430.85 -0.41%
Apple AAPL $173.71 +0.12%

Zima se blíží: 7 lukrativních energetických akcií, které na ni připraví vaše portfolio

Inflace nakonec nebude tak přechodná, jak si původně všichni mysleli, což se ukazuje být naprosto perfektní pro energetické akcie, které budou ze zvyšujících cen v průběhu zimy vcelku jistě jenom profitovat. Podobně můžete nákupem těchto akcií profitovat i vy a zároveň solidními zisky ze segmentu energetiky pohodlně ochránit své portfolio před zvyšujícími se cenami, které neúprosně tlačí a bude tlačit vzhůru inflace. Tak šup šup, než ceny akcií vyletí příliš vysoko a vy si budete moci už jenom nadávat, že vám tahle příležitost utekla.

 

Zdroj: Canva 

 

Když inflace roste, dolar s růstem úrokových sazeb oslabuje. To znamená, že k nákupu komodit, jako je například ropa, je najednou zapotřebí více dolarů. Jistě s tím souvisí problémy dodavatelského řetězce, ale také nedostatek nabídky, který začal během pandemie v loňském roce. 

 

Nyní se poptávka odráží zpět - pokud ji opět nezpomalí delta varianta - ale zvýšit výrazně produkci za kvartál, nebo dva je náročné. To však neznamená, že musíte čekat, až se situace zlepší, než začnete investovat. Energetické akcie, jako jsou ty níže uvedené, mohou být nyní skvělým doplňkem do vašeho portfolia, protože ceny energií zůstanou ještě nějakou dobu vysoké.


Continental Resources $CLR+0.0% 

Společnosti zabývající se průzkumem a těžbou (E&P - Exploration and production) hledají ropu a zemní plyn a následně je prodávají na navazujících trzích. Společnost $CLR+0.0% je hráčem v oblasti E&P, který působí především v břidlicové oblasti Bakken v Severní Dakotě a Montaně. 

 

Energeticky se přiklání spíše k ropě než k zemnímu plynu, ale těží obojí. A po obou je momentálně velká poptávka, zejména na světových trzích. Protože náklady na těžbu jsou pro společnosti E&P víceméně fixní, čím vyšší je cena ropy a zemního plynu, tím vyšší jsou marže. 

 

A právě proto akcie $CLR+0.0% od počátku roku vzrostly o krásných 203 %. Ale i po tomto nárůstu je její současný poměr ceny k zisku 48x. To je sice poměrně dost, ale je pořád velká šance, že zisky budou nadále přibývat a valuaci nakonec ospravedlní.


ConocoPhillips $COP-3.0% 

ConocoPhillips je globální hráč v oblasti těžby s tržní kapitalizací téměř 100 miliard dolarů, který provozuje také některé služby v oblasti energetiky (potrubí, přeprava) pro přesun produkce na důležité trhy.

 

Pro $COP-3.0% je nyní vhodná doba, protože po zemním plynu je v Evropě a Japonsku vysoká poptávka a zase po ropě je obrovská poptávka v Číně. Díky globálnímu provozu v oblasti těžby a distribuce jim $COP-3.0% může efektivně dodávat přesně to, co potřebují. 

 

A $COP-3.0% může dosahovat zvyšujících se ziskových marží. Akcie vzrostly od začátku roku o 95 % a jsou dnes bohatě oceněny. Ale tak už to na energetických trzích chodí, velké výkyvy oběma směry a my jsme nyní v několikaletém růstovém trendu.$COP-3.0% má také stále 2,5% dividendu, která sice nepřekonává inflaci, ale je to příjemné zpestření pro ty, co se rozhodnou zainvestovat.


Diamondback Energy $FANG-1.9% 

$FANG-1.9% je americká společnost zaměřená na pozemní těžbu, která působí především v Permské pánvi, energeticky bohaté oblasti v západním Texasu a jihovýchodním Novém Mexiku. 

 

Společnost má zde řadu nemovitostí a k přístupu k zásobám využívá nekonvenční metody těžby - fracking a horizontální vrty. Přibližně 60 % její produkce tvoří ropa, dalších 20 % zemní plyn a zbývajících 20 % zkapalněný zemní plyn (NGL)

 

Po všech těchto produktech je dnes vysoká poptávka. Problémem je, že na rozdíl od ostatních energetických akcií se $FANG-1.9% v poslední době snaží udržet své zisky v kladných číslech. 

 

To by však nyní, kdy se celosvětová poptávka po energiích rozjela, neměl být problém. Akcie $FANG-1.9% si totiž od začátku roku připsaly téměř 130 % a mají 1,6% dividendu. Stále ale zbývá spousta možností růstu, které podle mě způsobí růst $FANG-1.9% akcií.


Marathon Oil $MRO-3.6% 

Stejně jako u jiných společností z oblasti těžby a dobývání nerostných surovin nebyly ani u $MRO-3.6% zisky nijak skvělé, protože se pomalu vzpamatováváme z pandemie a vlny delta variant. 

 

Nyní se však nacházíme v režimu oživení a poptávka roste ve všech odvětvích, včetně energetických akcií. To je skvělá zpráva pro společnost $MRO-3.6%, která těží černé zlato (ropu) již od roku 1887. 

 

A s takovým dědictvím nejsou dnešní trhy pro tuto společnost ničím novým. Od doby, kdy byl prezidentem Grover Cleveland, zažila několik stejně šílených věcí.

Akcie $MRO-3.6% vzrostly od začátku roku o 146 % a jejich dividenda je nižší než 1 %. Dividendy nás však nyní nezajímají. Jde o růst poptávky po energiích, z toho bude firma těžit.


HollyFrontier $HFC+2.0% 

Jakmile vytěžíte ropu ze země a dopravíte ji potrubím, začíná v rafinérii práce na její přeměně v životaschopné produkty. A právě tam přichází na řadu $HFC+2.0%. Provozuje asi půl tuctu ropných rafinerií a tři asfaltové terminály.

 

V energetické terminologii jsou rafinerie součástí navazujících činností, spolu s distribucí a prodejem maloobchodníkům a velkoobchodníkům. Jedná se o klíčovou část procesu, protože vytěžení ropy ze země nemá velký význam, pokud ji nelze včas rafinovat.

 

Společnost $HFC+2.0% patří k menším rafineriím v USA, její tržní kapitalizace činí 6 miliard dolarů což znamená, že její zisky se na současných trzích ještě zvýší. Akcie od začátku roku vzrostly o 43 % a stále se obchodují za slušné současné P/E kolem 31x.


ONEOK $OKE-1.6% 

Společnost $OKE-1.6% byla založena v roce 1906 jako Oklahoma Natural Gas Company a je předním prodejcem zemního plynu a NGL v USA. NGL jsou deriváty obsažené v surovém zemním plynu, které se následně používají v různých průmyslových procesech nebo jako palivo.

 

Nejčastěji se jedná o etan (plastové sáčky, nemrznoucí směsi), propan (palivo), butan (syntetický kaučuk, palivo do zapalovačů), izobutan (chladivo, aerosoly), a pentan (benzín).

 

Spojené státy jsou jako Saúdská Arábie v oblasti dodávek zemního plynu. I když ceny na domácím trhu vzrostly, ceny v zámoří jsou trojnásobné nebo vyšší než u nás, což vytváří velké vývozní příležitosti.

 

Pro společnosti zabývající se zemním plynem je nyní velmi příznivá doba bez ohledu na to, kde se v dodavatelském řetězci nacházejí. A $OKE-1.6% je jistým příjemcem současné poptávky, ale také rostoucího přechodu na čistší (efektivnější) paliva, což také zvyšuje jeho zájem u investorů ESG.

 

Akcie $OKE-1.6% vzrostly od začátku roku o 75 %, přesto mají aktuální P/E pouze 22x a nabízejí 5,8% dividendu odpovídající inflaci.


Royal Dutch Shell $RDS.A 

Podle výše tržeb patří Shell mezi největší společnosti na světě. To už je pořádně vznešená pozice. Ale pokud si vzpomenete na dobu před několika lety, kdy ceny energií mířily opačným směrem než dnes, $RDS.A nebyla příliš atraktivní. Snížila dividendu a omezovala provoz, zavírala vrty... prostě všechno.

 

Ale v dobrých časech jsou velké integrované ropné společnosti jako poušť kvetoucí po dešti. Velké energetické akcie mohou zvyšovat své marže ve všech oblastech energetického řetězce. 

 

A jen malý růst marží je obrovský, když mluvíme o rozsahu $RDS.A. Společnost Shell se navíc aktivně snaží prosadit i na trzích s obnovitelnými a alternativními zdroji energie. 

 

Může například přeměnit část svého zemního plynu na "modrý" vodík a poté začít využívat své sítě čerpacích stanic jako distribuční místa. Od začátku roku akcie vzrostly o 35 % a jejich P/E je 34x. Má také 2,6% dividendu, která je sice neokázalá, ale spolehlivá.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @kevinporters má karmu 6054 a je členem této skupiny od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

A nemůže to být po takovém růstu tak, že "ten vlak už jel"? Na jaře, v létě 2022 bude pravděpodobně pokles, jak velký? Energie několik let chodily po dně.

Jak psal @kevinporters dole @muskuvnevlastnisyn, tržby které teprve přijdou ještě nebyly 100 % naceněny. Myslím, že si to můžete momentálně představit podobně jako je to u akcií $TSLA-4.6% 😂...Nedávný růst zmíněných akcií je v reakci na třeba budoucí odhady několika následujících čtvrtletí, které teprve přijdou. A vzhledem k tomu, že tyhle firmy ted čekají pravděpodobně nové rekordy tržeb víc, než jen těchto pár čtvrtletí, tak budou každé toto čtvrtletí oceněny zase na těch několik následujících 😅 Proto můžeme stejně jako u $TSLA-4.6% najít tyhle někdy až absurdní PE hodnoty. Upřímně nemám tohle naceňování na několik čtvrtletí/let dopředu vůbec rád a radši bych investoval do stabilnějšího trhu, který odrážel dnešní ceny, ale v průběhu let mi nezbylo nic jiného, než se adaptovat a tuhle realitu přijmout. Bez toho bych si zbytečně nechal ujít značné zisky...

Na jaře a v létě sice pokles bude, ale ceny po letošní zimě se už jen tak podle mě nezmění 😅

$COP-3.0% a $OKE-1.6% mám, zatím super zhodnocení a věřím, že než příští rok skončí mrazy, bude to ještě mnohem lepší!

určitě ano 😁

Slušný výběr. A pravda, ještě nemusí být na zisky úplně pozdě, byť kdo na konci loňského roku čekal, že energie s vakcínami chytnou druhý dech, je na tom teď mnohem lépe.

@muskuvnevlastnisyn To mohu potvrdit. 👌👌

souhlasím, většina ze zmíněných má za sebou obrovské nárůsty v posledním zhruba roce a to ještě ani nepřišly nějak extra dobré výsledky za posledních pár čtvrtletí. Teprve až tak Q1 a Q2 2022 si myslím, že uvidíme pořádný růst...

Souhlas, letos by měl mít energie v portfoliu úplně každý!

myslím, že se vždy trochu té energetiky v portfoliu hodí 😄

Ty dividendy na některých z těch akcií vypadají jako fajn bonus 😁

To ano, ale tak u všech až na $OKE-1.6% jsou relativně zanedbatelné...😄

Ano, právě zrovna $OKE-1.6% mě zaujalo nejvíce 😁

No nic, čas otevřít brokera a vyřešit 😂

přesně tak 😁

Zrovna dneska jsem přemýšlel nad tím kam investovat, když ted ceny prakticky všeho spojeného s energetikou stoupají 🤔

No vidíte, tak už víte kam, až se zítra otevře burza 😁. Zaujala vás některá z těch 7?