S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Rychlý pohled Exxon Mobil- Sázka na trh s ropou?

Po delší době tu máme zase rychlý pohled a to na společnost Exxon Mobil $XOM+1.1% .  Jedná se o velkou ropnou společnost, tudíž by se někomu možná mohla líbit do portfolia, jako zástupce právě tohoto sektoru, ne například jako sázka na růst ceny ropy. Pojďme se tedy jenom zběžně podívat jak si společnost $XOM+1.1% vede.

 

P/E: Když si otevřeme například stránku Finviz, tak zde najdeme poměr P/E 15. pokud si ale dopočítáme průměrný čistý zisk za posledních 5 let a touto hodnotou vydělíme aktuální tržní kapitalizaci, tak dostaneme P/E poměr 34. Proč? No je to prosté, společnost měla v minulém roce znační ztráty, které se v tomto P/E poměru rozpustily a navýšili jej. Z tohoto pohledu je společnost stále předražená, jdeme dál.

Tržní kapitalizace: Společnost má aktuální tržní kapitalizaci ve výši 378 mld. USD, tudíž se jedná o obrovskou společnost.

Marže: Čisté marže za posledních 5 let činily: 8%, 7%, 5%, ztráta, 8%. Průměrná čistá marže potom činila 5%. Jak můžeme vidět společnost nemá stabilní čisté marže, dokonce tyto marže mají klesající tendenci. Může se samozřejmě jedna o cykličnost, doporučuji tedy, pokud budete tuto společnost zvažovat do svého portfolia hlouběji se podívejte na marže.

Růst tržeb a zisků: Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o 3,6% ročně a zisky průměrně o 3,3% ročně

Snižování počtu akcií v oběhu: Společnost drží zaposledních 5 let prakticky stejný počet akcií v oběhu. Zde se jedná spíše o dividendovou společnost, takže hodnotu generuje pro své akcionáře pouze skrze dividendy.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva: Zde společnost nemá dostatek krátkodobých aktiv na pokrytí krátkodobých závazků. To nemusí být nutně problém, protože na tento bod se dívám jenom jako na pojistku, kdyby společnost nevydělala v daném roce ani dolar, tak aby měla z čeho pokrýt závazky, které by byly v daném roce splatné.

Růst provozního a volného cashflow: Provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o 12% ročně a volné cashflow průměrně o 29% ročně. U volného cashflow je to zapříčiněno hlavně velkým nárůstem volného cashflow v posledním roce. Společnosti se také v posledních dvou letech dařilo snížit své kapitálové výdaje, což se u takto velkých podniků s takto velkou kapitalizací moc nevidí.

Cena/volné cashflow: Průměrné volné cashflow za posledních 5 let je zhruba 14 mld. USD, když tímto čísle vydělíme tržní kapitalizaci tak dostaneme poměr P/FCF 27. Zde už je to lepší jak u výše zmíněného P/E, ale stále je to poměrně dost na to jak je společnost velká.

Návratnost investovaného kapitálu: Průměrná návratnost investovaného kapitálů za posledních 5 let činila necelých 5% ročně. Doporučuji tedy si toto srovnat s konkurencí, protože z hlediska tohoto odvětví to nemusí být špatná návratnost.

Splácení závazků z volného cashflow: Společnosti by trvalo 7 let, než by splatila všechny své dlouhodobé závazky a to pouze v případě že by na splácení vynakládala 14 mld. USD ročně. Obecně mám rád, když je to do 5 let. Doporučuji zase udělat hlubší analýzu a porovnat s konkurencí.

Ocenění:

U všech tří scénářů počítám jako vždy s 12.5% návratnosti. 1 scénář je růst průměrně o 1% ročně a P/FCF 5, druhý scénář je růst o 3% ročně a P/FCF 8 a třetí scénář je růst o 5% a P/FCF 13. Takto nízké hodnoty jsem zvolil z důvodu, že společnost měla kromě posledního roku klesající volné cashflow, kdy 10 letý průměr růstu volného cashflow je někde kolem 3%, takže dle mého názoru se toto průměrné tempo růstu bude držet spíše u tohoto desetiletého průměru a ne u pětiletého. P/FCF poměry jsem zvolil tak nízké, protože zkrátka jedná se o obrovskou společnost, které už má složité růst dál. No a po započtení 20% bezpečnostního polštáře mi cena vyšla někde kolem 42 dolarů.

Závěr:

Co bych napsal závěrem? Tady tento rychlý pohled mě moc nepřekvapil. $XOM+1.1% je obrovská ropná společnost. Její podnikání je kapitálově náročné. Jako takové stinné stránky vidím: snižující se čisté marže, klesající volné cashflow (tedy kromě posledního roku, kdy společnost měla abnormální cashflow), na můj vkus poměrně vysoké zadlužení (nutno srovnat s konkurencí, možná že se mýlím), poměrně nízká návratnost investovaného kapitálu (platí to samé co u zadlužení). Zakrátka je zapotřebí udělat si hlubší a detailnější analýzu a společnost třeba porovnat s konkurenty. Já se aktuálně k tomu nechystám, protože je společnost aktuálně pro mě předražená. Někde kolem 50 dolarů bych se já osobně začal společností zabývat do hloubky.

Budu rád za jakýkoliv názor, nebo můžete dolů do komentářů napsat na jakou společnost byste chtěli další rychlý pohled.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 53 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Cena ropy může ještě nějakou dobu růst. Nejvíc však očekávám výstřel ceny ropy při tlačení na přechod a elektrifikaci. Takže je nyní vhodné (nebo spíš už delší dobu - mít zainvestováno v nějaké společnosti typu Exxon, Chevron, Oxy a x dalších, každému dle gusta). Tahle vlna ještě nedosáhla vrcholku.

Buffett nakupuje tak na tom nejspíš něco bude

Ne Teda $XOM+1.1%, ale velmi podobnou společnost chveron.

$CVX+0.9% je dokonce jedna z jeho největších pozic.🙄

Je to na zvážení, za mě je tohle sázka na vysoké ceny ropy.

Ale viděl bych to o něco pozitivněji, po slábem roku 2020 a už o něco lepším roce 2021 tu nyní máme historicky vysoké ceny ropy. Z toho budou společnosti jako $XOM+1.1% profitovat a je celkem jedno, jestli bude ropa stát 120, 100 nebo třeba 80 dolarů. Společnosti budou generovat solidní volnou hotovost kterou použíji na několik konkrétních věci. Budou snižovat zadlužení, provádět buybacky, investovat do čistych zdrojů a případně zvyšovat divi.

Na tom něco bude, já jsem se na společnost díval pouze okrajově. Teď je na každém, jestli si udělá vlastní hlubší analýzu. Samozřejmě ropné společnosti budou z aktuální doby více profitovat, ale otázka zní jak dlouho?