S&P 500 ^GSPC 5,159.3 +0.61%
Nvidia NVDA $913.89 +2.93%
Tesla TSLA $184.17 +1.65%
Meta META $456.72 +1.05%
Microsoft MSFT $408.47 +0.45%
Apple AAPL $182.62 -0.41%
Alphabet GOOG $168.42 -0.33%
Amazon AMZN $186.25 +0.02%

Co bude dál? Historie ukazuje, jak probíhaly roky, které začaly stejně špatně jako ten letošní

Že se nacházíme v dost neklidné době je nám už jasné. Že se nacházíme v jednom z nejhorších začátků roku všech dob už taky víme. Co ale nevíme je to, co přijde v budoucnu. A neví to nikdo. Máme však silnou zbraň, která nám dokáže alespoň naznačit budoucí vývoj. Historii. Není sice nikdy zárukou, ale dokáže mnohé naznačit. Co říká o situacích, které byly podobné té aktuální?

Co říká historie o podobně krvavých počátcích roku?

Index S&P 500 má nakročeno k nejhoršímu prvnímu pololetí kalendářního roku za posledních 52 let, protože investoři se vydávají do druhé poloviny roku v obavách, že agresivní zpřísňování měnové politiky ze strany Federálního rezervního systému a dalších velkých centrálních bank by mohlo ekonomiku uvrhnout do recese.

Od začátku roku jsme moc pohybů vzhůru nezaznamenali...

Podle Dow Jones Market Data se index S&P 500 do středečního uzávěru propadl o 19,9 %, což by znamenalo nejhorší první pololetí od roku 1970. Benchmark s velkou tržní kapitalizací je o 20,4 % níže než při svém rekordním finiši 3. ledna. Začátkem tohoto měsíce index poprvé skončil o více než 20 % pod tímto rekordem ze začátku ledna, což potvrdilo, že pandemický býčí trh - jak je široce definován - skončil 3. ledna. Tímto dnem pak býka vystřídal medvěd.

Údaje ukazují, že index S&P 500 se po minulých propadech v první polovině roku o 15 % a více odrazil. Velikost vzorku je však malá, pouze pět případů sahá až do roku 1932.

Tabulka z marketwatch.com


V každém z těchto případů index S&P 500 vzrostl, přičemž průměrný nárůst činil 23,66 % a medián 15,25 %. Zatím v pěti z pěti případů tedy došlo k prudkému obratu. 

Investoři však mohou chtít věnovat pozornost také metrikám kolem medvědích trhů, zejména v souvislosti se spekulacemi typu bude-nebude, zda agresivní program zpřísňování Federálního rezervního systému neuvrhne ekonomiku do recese.

Analýza investiční banky Wells Fargo totiž zjistila, že recese doprovázená poklesem trvá v průměru 20 měsíců a přináší záporný výnos 37,8 %. Medvědí trhy mimo recesi trvaly v průměru 6 měsíců - téměř stejně dlouho jako současná epizoda - a zaznamenaly průměrný výnos -28,9 %. Dohromady trval průměrný medvědí trh v průměru 16 měsíců a přinesl výnos -35,1 %.

Technologický Nasdaq Composite byl do úterního finiše od začátku roku níže o 28,6 %. To mu z pohledu historie nevěští nic dobrého. Vzorek je ale v tomto případě ještě menší než u SPX.

Byly zaznamenány pouze dva případy - v letech 2002 a 1973 - a v obou případech Nasdaq pokračoval v poklesu i po zbytek roku, přičemž v obou případech se v druhé polovině roku propadl o zhruba 8,7 %.

Historie tedy aktuálně hovoří poněkud smíšeně. Pokud by ale přišla recese, výhledy se prudce zhorší.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

historické okénko nám může leccos napovědět, ale aktuálně jsme v naprosto unikátní situaci, že si netroufám absolutne nic predikovat

Prostě počkám a uvidíme...

Vlastně mám ve finále totožný názor. Jen mě baví se v tom šťourat 😅

Chápu 😁

Takže jsme vlastně tam kde jsme byli - doufat, že recese nepřijde 😂

Jo, ale ani na to bych nespolejhal. Přece jenom historie není záruka ničeho 😂

No tak na jednu stranu to mluví v náš prospěch... ale nespolejhal bych na to :D

Bojím se, že tahle situace je specifická no...