S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Vodíková revoluce: Na investory čeká trh v hodnotě 11 bilionů dolarů

Akciím vodíkových společností rozhodně není věnováno tolik pozornosti jako například těm solárně, či větrně zaměřeným. Často se ale stává, že se právě ty nejlepší investiční příležitosti schovávají tam, kde by je nikdo nehledal. Osobně jsem přesvědčen, že by se vodíkovým akciím mělo věnovat mnohem více pozornosti a proto se společně podíváme na příležitosti, které celý trh čekají. 

 

 

Ano. Jsem si dobře vědom zákulisí vodíkové ekonomiky. Jako o životaschopném čistém zdroji energie se o něm mluví už od 70. let minulého století. Od té doby se však k ničemu moc nepoužívá, pokud jde o napájení našeho světa. Uplynulých 50 let se vodíkové hospodářství vyznačovalo jako neúspěšné a bez potenciálu. 

 

To všechno vím. Trh to ví také. Proto se vodíkovým akciím nedostává tolik pozornosti jako akciím solárních nebo větrných elektráren. To je však obrovský omyl, protože navzdory sérii falešných údajně revolučních využití vodíku v posledních 50 letech je vodík na prahu toho, aby se konečně prosadil a splnil svůj desítky let starý slib stát se nejdůležitějším, nejspolehlivějším a nejlevnějším zdrojem čisté energie na světě.

 

To se stane v následujícím desetiletí. Budeme svědky vzniku vodíkové ekonomiky v hodnotě 11 bilionů dolarů a některé akcie vodíkových společností vzrostou o tisíce procent. Je čas začít s těmito akciemi obchodovat, dokud tomu zbytek světa nevěnuje pozornost... a než jejich cena vyletí do závratných výšin.

 

Připomeňte si jen tak na okraj periodickou tabulku prvků. Vodík je nejlehčí prvek ve vesmíru. Proto se do omezeného prostoru vejde mnohem více atomů vodíku než například atomů lithia. Výsledkem je, že jakýkoli zdroj energie vyrobený z vodíku bude mít nekonečně větší energetickou hustotu než zdroj energie vyrobený z něčeho jiného. 


V dopravě větší hustota energie znamená, že vodíkové palivové články mají ve srovnání s bateriemi delší vzdálenost dojezdu a rychlejší dobu doplňování paliva. Na stacionárních trzích to znamená, že mají konzistentnější a robustnější výkon. Na všech trzích to znamená, že vodíkové palivové články jsou mnohem lehčí a lépe přepravitelné.


Nenechte se mýlit. Vodík má ve světě čisté energie obrovskou přidanou hodnotu.

Ale tyto přidané hodnoty měl vždycky. Koneckonců periodická tabulka prvků se za posledních 50 let nezměnila. Co se tedy změnilo, že vodík podle mě v následujícím desetiletí čeká extrémní růst? 

 

Několik věcí. Změnila se politika. V 70. letech 20. století se o dekarbonizaci nikdo nestaral. Nyní mají zdánlivě všechny země a společnosti na světě cíl nulových čistých emisí do roku 2030, 2040 nebo 2050 a ve Spojených státech se vláda připravuje na schválení zákona, který zahrnuje 500 miliard dolarů na výdaje na zelenou energii.

 

Náklady se změnily. Úspory z rozsahu a pokročilé technologie vedly k tomu, že náklady na vodíkové palivové články klesly za posledních deset let o 60 %. Společnost Deloitte očekává, že náklady na vodíkové palivové články klesnou během několika let pod úroveň nákladů na elektrické baterie a spalovací motory.

 

Technologie se změnila. Technologické průlomy a klesající náklady na obnovitelné zdroje energie vedly k nové éře škálovatelné výroby "zeleného vodíku", kdy se vodík nákladově efektivně vyrábí z obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a větrná energie.

 

Jinými slovy, zatímco periodická tabulka prvků se za posledních 50 let nezměnila, vše ostatní ano a poprvé od roku 1970 se všechny faktory růstu vodíku objevily současně.

 

Slovy Matthewa Blieskeho, globálního produktového manažera společnosti Shell pro vodík:

 

"V minulosti chyběla nějaká politika, technologie nebyla zcela připravena nebo to lidé nemysleli s dekarbonizací tak vážně. Dnes už tyto překážky nevidíme."

 

Trh s vodíkem, který podle společnosti Morgan Stanley v příštích desetiletích dosáhne 11 bilionů dolarů. Příležitost pro vás dnes spočívá v tom, že většina investorů akcie vodíkových společností ignoruje, což znamená, že je můžete koupit právě teď, dokud jsou ještě ve slevě.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @almighty má karmu 1572 a je členem této skupiny od 16/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jaké společnosti jsou dnes ve slevě a mají velkou šanci být za deset let na špici tohoto segmentu?

A máte i tip na konkrétní společnosti?

zajímavá myšlenka 😄...jen si nejsem jistý, jestli opravdu dosáhne takových rozměrů 😅

🧐