S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

2 společnosti Warrena Buffetta, které dominují i v době pádu trhu

Trh byl v roce 2022 rozhodně nepříznivý, ale tyto Buffettem podporované akcie rostou. Berkshire Hathaway se v roce 2022 vrátila k dominantnímu postavení na trhu. Zhruba v polovině roku se společnost generálního ředitele Warrena Buffetta propadla zhruba o 9 %, zatímco index S&P 500 v tomto období klesl zhruba o 21 %. Dosavadní výkonnost investičního konglomerátu možná nezní jako důvod k oslavě, ale v kontextu vypadá docela dobře a společnost má některé podíly, které v tomto náročném prostředí vykazují velmi dobrou výkonnost, a tyto společnosti mezi ně rozhodně patří.

Tyto dvě společnosti patří mezi silné hráče i v tomto nepříznivém období.

1. Occidental Petroleum $OXY-0.4% 

Společnost Berkshire Hathaway pomohla v roce 2019 financovat akvizici společnosti Occidental Petroleum společností Anadarko Petroleum prostřednictvím investice ve výši přibližně 10 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že se ropa a zemní plyn zotavily z nepříznivých vlivů pandemie a nyní těží z rekordních cen, Buffett a Berkshire zvýšili své investice do společnosti Occidental.

Navzdory celkově těžké situaci na trhu se cena akcií společnosti Occidental v tomto roce více než zdvojnásobila. Není těžké pochopit, proč jsou investoři nadšeni. S rostoucími cenami energií se zvýšila očekávání letošních zisků a skok v očekávaných ziscích na příští rok je ještě markantnější.

Zdroj: Fool.com

Zdá se, že věštec z Omahy sází na to, že ceny ropy zůstanou v dohledné budoucnosti vysoké. Buffett v prvním čtvrtletí získal další akcie společnosti Occidental Petroleum, a jak bylo zveřejněno v nedávných dokumentech, pokračoval v posilování své pozice ve společnosti. Occidental nyní představuje přibližně 3,6 % akciového portfolia společnosti Berkshire a je šestým největším držitelem akcií Berkshire.

Buffettova společnost v současné době vlastní zhruba 16,4 % akcií této energetické společnosti a někteří investoři se domnívají, že Berkshire je na nejlepší cestě Occidental přímo získat. Kromě pozice v akciích má Berkshire také warranty na akcie Occidental, které jí dávají možnost koupit další akcie za cenu přibližně 59,62 USD za akcii. Pokud se Buffett rozhodne tyto warranty uplatnit, bude Berkshire vlastnit zhruba 25% podíl v ropné společnosti.

Vzhledem k náznakům, že ceny plynu pravděpodobně zůstanou vysoké, a potenciálnímu odkupu, který je na stole, by společnost Occidental mohla v dohledné budoucnosti i nadále výrazně překonávat výkonnost širšího trhu. 

2. Activision Blizzard $ATVI+0.1% 

Od páteční uzávěrky Activision Blizzard vzrostl o 18 % v meziročním srovnání a o 20 % od oznámení dohody s Microsoftem. Vzhledem k současné ceně akcií Activisionu kolem 78 dolarů za akcii a k tomu, že Microsoft hodlá vydavatele koupit za 95 dolarů za akcii v rámci hotovostní transakce, jsou však akcie při současných cenách stále o 21 % dražší. Uzavření transakce se očekává v první polovině roku 2023.

Společnost Berkshire na svém výročním shromáždění akcionářů oznámila, že nakoupila ještě více akcií herní společnosti, čímž vyjádřila velkou důvěru v pravděpodobnost, že se transakce uskuteční. Společnost Microsoft je díky svým rozsáhlým hotovostním rezervám a spolehlivému manažerskému týmu spolehlivým kupcem a díky tomu, že transakce bude probíhat výhradně v hotovosti, nebudou investoři vystaveni případným výkyvům v ceně akcií technologického giganta v případě pokračující volatility trhu. 

Na druhou stranu akvizici musí ještě schválit regulační orgány a někteří investoři sázejí na to, že antimonopolní problémy nakonec způsobí její rozpad. Ačkoli má Microsoft v herním průmyslu i v širším technologickém prostoru spoustu silné konkurence, skutečnost, že Activision Blizzard lze koupit s tak výraznou slevou oproti odkupní ceně, jasně ukazuje, že trh se domnívá, že zde stále existuje značné riziko. 

S trhem je samozřejmě spojeno mnoho rizikových faktorů a člověk by neměl vždy plně "sázet" na Warrena Buffetta, přestože již mnoho let prokazuje svou investiční genialitu, berte to pouze jako nápovědu, nikoli jako investiční radu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$OXY-0.4% urcite tam Buffett prikupuje 👌

Áno a je tam sanca v spojitosti s opciami

Že by mohol byt aj väčšinový vlastník

Obe dobrá volba podľa mna 👍

Určite áno tu nieje nad čím rozmýšľať

Každa spoločnosť z dobrého odvetvia