S&P 500 ^GSPC 5,189.14 +0.16%
Tesla TSLA $178.03 -3.64%
Alphabet GOOG $173.08 +1.91%
Nvidia NVDA $905.55 -1.72%
Microsoft MSFT $409.72 -0.92%
Meta META $468.50 +0.61%
Apple AAPL $182.52 +0.44%
Amazon AMZN $188.72 +0.01%

Pokrytecký Robert Kiyosaki: Šířitel paniky o tržní bublině, jehož firma zkrachovala

Robert Kiyosaki se do historie zapsal jako jeden z nejvlivnějších knižních autorů. Jeho legendární bestseller Bohatý táta, chudý táta má kolem 40 milionů prodaných výtisků, což knihu s přehledem řadí do 50 nejprodávanějších knih v historii lidstva. Sám jsem si knihu kdysi zamiloval. Proto mě později nemile překvapilo, když jsem zjistil temnou pravdu obklopující Kiyosakiho obchodní model. A dnes už se jenom směju, když vidím, jak se snaží plašit před akciovou bublinou.

 

 

Jak mohla firma Rich Global LLC tohoto úspěšného, bohatého, finančního poradce, za kterého je Kiyosaki dnes považován, v roce 2012 zkrachovat? Velmi snadno. Kiyosaki tehdy odmítl vyplatit spravedlivé procento z přednášek Billu Zankerovi, zakladateli a prezidentovi společnosti Learning Annex, která byla zároveň jedním z prvních Kiyosakiho sponzorů, který dříve pomáhal organizovat jeho veřejné přednášky. 

 

Přirozeně následovala žaloba a soud, který Rich Global LLC prohrála. Ukázalo se však, že firma ve skutečnosti neměla dostatek kapitálu na zaplacení, a nakonec musela vyhlásit bankrot. Podivné, firma s obratem skoro 400 milionů dolarů nemá na zaplacení 23 milionového poplatku 🤔? Jak se za chvíli dozvíte, je toho k tomuto příběhu mnohem víc. 

 

Praktikujte to, co učíte 

Robert Kiyosaki si vydělával na živobytí prodejem "svého úspěšného příběhu" a povzbuzováním ostatních, aby za jeho vyslechnutí vysolili hromadu peněz. Nakonec se tento příběh ale rozpadl a z něj se stal nejen finanční poradce, kterému zkrachovala jedna z jeho firem, ale také pokrytec. 

 

Nejvíce mě rozčiluje, že Kiyosakiho mnozí vykreslují jako finančního guru. Jeho kniha Bohatý táta, chudý táta ho proslavila díky praktickým radám, které předstíral, že získal během svého života.  Mluví o životních lekcích, které se naučil, a o tom, jak mu to umožnilo dosáhnout velkých úspěchů v oblasti nemovitostí a dalších podniků. Celé to ale má jeden podstatný háček.

 

Před vydáním knihy Bohatý táta, chudý táta v roce 1997 Robert Kiyosaki nikdy nedokázal doložit žádné doklady o bohatství a finančních zkušenostech, které údajně nashromáždil a na jejichž základě měl bestseller vzniknout. Jak tedy Kiyosaki, jehož majetek dnes webová stránka Celebrity Net Worth odhaduje na působivých 100 milionů dolarů, přišel k tomuto úspěchu již před vydáním této knihy?


No, on k tomu totiž nepřišel vůbec a za jeho bohatstvím stojí zejména již právě zmíněná kniha a následné semináře plynoucí z popularity, kterou mu přinesla. Většinu svého podnikání dnes neprovozuje prostřednictvím zbankrotované společnosti Rich Global LLC, ale pod hlavičkou Rich Dad Co. Rád bych připomenul, že se v roce 2012 jednalo o firemní bankrot, nikoliv o osobní bankrot. 

 

Když deník New York Post, který příběh tehdy (2012) jako první zveřejnil, vypátral Mikea Sullivana, generálního ředitele Rich Dad Co., ten novináře informoval, že Kiyosaki na vyrovnání nevloží nic ze svého osobního jmění. Pokud jde o Rich Global LLC, Sullivan tvrdil, že má v pokladně jen několik milionů. Všechny zisky byly rozděleny mezi investory, což následně způsobilo i pád samotné firmy. 

 

I když jeho rady mohou znít dobře: vždy buďte vlastníkem, investujte do investic s peněžními toky, volte aktiva před pasivy atd... - skutečnost, že si on (nebo jeho firma) neudržela solidní finanční zdraví, je opravdu smutná.

 

Ale to není jediné, o čem jsem dlouhá leta neměl ani tušení, když jsem dříve slepě a naivně následoval Kiyosakiho pravidla. Například "bohatý táta", jedna z hlavních postav knihy, ve skutečnosti vůbec neexistovala, i když Kiyosakiho kniha výslovně tvrdí, že ano. Nakonec je tento "nefiktivní" příběh pravým opakem, tedy pouhou fikcí. A zcela tak zpochybňuje rady, které dává svým čtenářům a následovníkům.

 

Neokrádejte své následovníky

Dalším varovným signálem je pro mě vydělávání na svých následovnících. To je pokrytectví v té nejhorší podobě.  Pokud se prodáváte jako vzor něčeho (hodnot, vytváření bohatství, podnikání nebo třeba toho, jak trénujete fotbalový tým svého dítěte), nevyužívejte své následovníky a věřící, raději jim pomozte.

 

Robert Kiyosaki napsal a prodal svou knihu, což považuji za úctyhodné. Pak k tomu přidal kurz, který byl zdarma, což je také úctyhodné. Ale pak začal své stoupence využívat...a poskytovat 3 možnosti, jak se u něj vzdělávat:

 

Třída č. 1 - rady zdarma (marketing pro třídu č. 2)
Třída č. 2 - placené poradenství, 495 dolarů (nicméně velmi málo vzdělání a více marketingu pro třídu č. 3).
Třída č. 3 - Placené poradenství s cenovkou 45 000 dolarů (Ano...to není překlep 😅). 


Pokud jste finanční poradce, myslím, že je fér účtovat si za vaše know-how a zkušenosti. Je však důležité, abyste si za své služby nechali platit přiměřeně tomu, co reálně nabízíte. Pokud se snažíte někomu pomoci zbohatnout a poskytujete mu určitou přidanou hodnotu, 495 dolarů by mohlo být rozumných.  

 

Ale jak by mohlo být přiměřených 45 000 dolarů za jakýkoli kurz osobních financí? Navíc, zaplatili byste někdy takovou částku vzhledem k otázkám důvěryhodnosti, které se okolo údajného "guru" se zbankrotovanou firmou na krku točí?

 

Kiyosaki není jediný

Smutnou skutečností je, že Robert Kiyosaki není jediný.  Existují stovky podobných finančních pokrytců. Dnes jich na Youtube najdete stovky. Prostě mě opravdu uráží, když vidím, jak se lidé jako na běžícím páse stávají oběťmi své zaslepené snahy zbohatnout.  

 

Kiyosaki byl jen jeden, ale existují stovky, ne-li více lidí, kteří dělají přesně to samé!

 

Není k tomu potřeba vyhazovat tisíce dolarů za kurzy od potenciálně pokryteckých řečníků. Stačí vydělávat, šetřit, zbavit se dluhů a smysluplně investovat. Hotovo, žádná raketová věda, kterou bez Kiyosakiho a kurzu za desítky tisíc dolarů nezvládnete. 

 

Dnes navíc existují online projekty jako třeba Bulios, kde se konec konců stačí kdykoli zeptat nebo nahodit téma a rázem vám hromada zkušenějších poradí, nebo minimálně správně nasměruje.

 

Nechápejte mě ohledně jeho knihy špatně  

Přidám však ještě jednu myšlenku - nechápejte mě špatně, pokud jde o mnoho finančních principů, které Robert Kiyosaki učí ve své knize. Stejně jako mnoho lidí s ním v některých věcech souhlasím, ale v mnoha věcech ne.

 

Například jeho myšlenka nákupu aktiv oproti pasivům je na místě. Je zastáncem zodpovědného utrácení a skutečného vědomí, za co peníze utrácíte. Naprosto však nesouhlasím s jeho obchodní taktikou půjčování si na nemovitosti, aby lidé začali investovat do nemovitostí, pronajímat je, půjčky splácet z pronájmů a následně nemovitosti prodávat s profitem. Zajímavý koncept, který je dokonce někdy funkční.....ale na každého jednoho v realitách úspěšného čtenáře jeho knih vytvoří dalších 10 s dlouholetými finančními problémy.  

 

Takže moje závěrečná myšlenka zní: Nepodléhejte každé myšlence, kterou vám do hlavy vloží kdokoliv, kdo se prohlašuje za bohatého a úspěšného. Ne vždy totiž přesně víte (a většinou reálně vůbec nevíte), kde vlastně ke svému bohatství přišel a jestli to nejste právě vy, kdo je ve skutečnosti hlavním zdrojem jeho příjmů.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

 

#robertkiyosaki #personalfinance #bohatytatachudytata #celebritynetworth #newyorkpost #finance #money #investing 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Kdybych jeho knihy nepoznal, Neměl bych dnes přes milion v akciích a dál neobchodoval. Jde o to pochopit co píše a najít si v tom svou cestu.

Ano, vy jste si z jeho knih přebral to správné a rozumně následoval jeho myšlenky 👍. Bohužel jsou ale i naivní lidé, kteří Kiyosakiho poslechli do posledního detailu a dnes na tom rozhodně nejsou dobře, protože doté doby o financích nic nevěděli a Kiyosakimu věřili...

Díky za zajímavé informace :D

super 😄

Nesouhlasíte s taktikou půjčování si peněz na nemovitosti? Můžete mi vysvětlit, z jakého důvodu nesouhlasíte? Máte s tím nějakou vlastní špatnou zkušenost? Případně jakou? Píšete, že je někdy funkční... někdy... ale funguje to jen u 1 z 10 investorů? Můžete to nějak rozvést? Co Vás k tomuto závěru vede?

Snažím se tím poukázat na tisíce případů lidí, kteří dali na Kiyosakiho a například následovali jeho rady ohledně investování do nemovitostí....A nakonec skončili na mizině. Bylo to myšleno tak, že je ten koncept úspěšný u 1 z 10, ne funkční...Jsem toho názoru, že je reálně možné Kiyosakiho rady následovat a půjčování si peněz na flipování nemovitostí může být úspěšnou taktikou jak zbohatnout. Snažím se ale také poukázat na jednoduchost, kterou jsou jeho knihy konstruovány. Jsou přesně napsány tak, aby propagovaly jeho extrémně předražené kurzy a daly lidem pocit, že je zbohatnutí jednoduché a že by měl podnikat úplně každý, prakticky kdykoliv, kdekoliv a s čímkoliv...Krásným příkladem jsou Kiyosakiho kurzy obchodování s nemovitostmi, které v roce 2007/2008 těsně před krizí propagovaly, jak jsou nemovitosti lukrativním aktivem a perfektní investicí...

1 z 10 mi přijde přehnané.  U nás není tak jednoduché si půjčit pokud nemáte dostatečný příjem. Ano mohli se stát případy tohoto typu, ale i ve svém okolí vidím většinu,  která má nemovitosti jako konzervativní investici.  Nesmí člověk čekat,  že vydělá milióny za rok.

Dobrý článok. Súhlasím s myšlienkami autora.

Díky 🙏

Nebýt jeho, byl bych chudý

Díky za článek, to jsem nevěděl 👍😕

díky 😄 Také mě to tehdy překvapilo

Jednostranný pohled na věc se snahou vypadat objektivně...

nesnažil jsem se být nějak extra objektivní, proto i píši, že se díky tomu můj osobní názor na Kiyosakiho změnil, protože jsem ho v dětství obdivoval...😄

To je tak když nejdřív zaplatí sobě a pohledávky musí počkat 😄 takhle to píše v jeho knihách , a tady je vidět , že i v jeho firmách to taky tak dělá 🙄

je pravda, že doopravdy praktikuje to co učí 😂

Kniha mě hodně ovlivnila, ale těm radám o nemovitostech jsem nikdy nevěřil. Možná v konkrétní čas historie v USA. Možná to tak mohlo fungovat. Ale řekněme si upřímně. Amíci jsou krapek jiné povahy než my. A teď bitcoin? Proč ne ale jako spekulace, ne investice. A zlato není uchovatel hodnoty. Měny měknou, ale zlato neroste úměrně ... To je divné..

máte pravdu, něco na tom bude 🤔

Já miluju jeho Twitter, tam se člověk pravidelně dozví, že už jsme vlastně v prdeli a všechno brzy zkolabuje. Jo a taky pořád dokola opakuje, aby lidé nakupovali zlato, stříbro a bitcoin, tak by mě zajímalo, kolik z těch 100 milionů v tom má nalito. :D :D

vůbec bych se nedivil, že vůbec nic...našel jsem dokonce některé zdroje, které uvádějí až 7000 nemovitostí.....které má údajně ale samozřejmě napsané na manželku 😅

@kevinporters No jo vlastně, teď jsem si vzpomněl, že ta jeho manželka se taky docela angažovala, tak kdoví, co všechno spolu pečou.