>2y

Intel má velmi dobře nakročeno, povstane jako Fénix z popela?

Společnost Intel vydala novou řadu procesorů 12. generace, která staví na 10 nanometrovém procesu, který je velmi podobný 7 nm procesu od společnosti AMD, která si nechává čipy vyrábět u společnosti Taiwan Semiconductor. Intel se tímto vrací zpět do hry a nejen to, generální ředitel společnosti vede Intel správným směrem, takže v budoucnosti můžeme očekávat skvělé produkty. Čas na nákup?

 

12. generace Intel procesoru a tohle je teprve začátek. Zdroj: windowscentral.com

 

Intel je opět relevantní

 

Společnost Intel $INTC zaostala za vlnou technologických společností s mnohamiliardovým obratem. Tržní kapitalizace společnosti, jen o málo vyšší než 200 miliard dolarů, s téměř 3% dividendou je hluboko pod úrovní mnoha technologických společností, které kdysi nazývala sobě rovnými. Nicméně s uvedením 12. generace společnosti a obnoveným zaměřením na růst se domnívám, že Intel má pozici, která mu umožní dosáhnout značných dlouhodobých výnosů.

 

Výsledky společnosti Intel za 3. čtvrtletí 2021

 

Společnost Intel dosáhla silných výsledků za 3. čtvrtletí 2021, které ukazují sílu jejího portfolia.

 

Finanční výsledky za Q3

 

 

Společnost $INTC dosáhla ve 3. čtvrtletí 2021 tržeb ve výši 18,1 miliardy USD, což je mírně pod červencovým výhledem, ale meziročně o 5 % více. Společnost dosáhla silné hrubé marže 57,8 %, což je o 2,8 % nad červencovým výhledem. Meziročně tato marže vykompenzovala pokles tržeb společnosti oproti červencovému výhledu. Zisk na akcii ve výši 1,71 USD je výrazně nad červencovým výhledem a meziročně výrazně vzrostl.

 

Společnost se v současné době obchoduje s jednociferným anualizovaným P/E, což zdůrazňuje sílu jejího portfolia.

 

Intel a dlouhodobý výhled

 

$INTC očekává pokračování výkonnosti do roku 2021 spolu s celkovým dlouhodobým výhledem společnosti.

 

Výhled na fiskální rok 2021

 

$INTC stále očekává, že tržby zůstanou meziročně zhruba na stejné úrovni a v roce 2021 dosáhnou 73,5 miliardy USD. Marže společnosti se mírně sníží, nicméně zisk na akcii ve výši 5,28 USD stále opět podtrhne celkovou sílu společnosti. To představuje P/E zhruba 9,5.

 

Společnost $INTC stále masivně investuje do svého podnikání se zhruba 18,5 miliardami USD kapitálových výdajů. To představuje investice do podnikání ve výši více než 9 % tržní kapitalizace společnosti. Po těchto kapitálových výdajích společnost stále očekává 12,5 miliardy USD volného cash flow (FCF), což pro ni znamená 6% výnos FCF, který může využít k odměňování akcionářů.

 

Dlouhodobý výhled

 

Z dlouhodobého hlediska zůstává společnost $INTC neuvěřitelně optimistická, pokud jde o její podnikání, a investuje do něj velké prostředky. Společnost očekává zhruba konstantní tržby ve výši 74 miliard USD v roce 2022, které se budou v následujících 4-5 letech zvyšovat tempem 11 % ročně. Předpokládá pokles hrubé marže na zhruba 52 % ročně v příštích 2-3 letech, než se posune směrem vzhůru.

 

Společnost se zavazuje ke zdravé a rostoucí dividendě na úrovni téměř 3 %, kterou může zvyšovat i v budoucnu. Zároveň však bude do svého podnikání velmi intenzivně investovat, a to do ročních kapitálových výdajů ve výši zhruba 26,5 miliardy USD. Společnost zde vidí potenciál pro budoucí růst, což ukazuje na její masivní finanční závazek vůči svému podnikání.

 

Podnikání společnosti v oblasti továren

 

Tento byznys představuje pro Intel neuvěřitelně významný krok, který jej přivede do konkurence s výrobci s hlubší kapsou, jako jsou Samsung a TSMC $TSM, kteří jsou v současnosti v náskoku.

 

Návrh společnosti počítá s výdaji až 200 miliard dolarů na nové továrny a související investice, z toho 100 miliard v EU a 100 miliard v USA. Lokality, které chtějí vybudovat domácí podniky, představují pro podnik jedinečnou příležitost. Tyto investice mohou být pro společnost $INTC přínosem, ale mohou také představovat značné kapitálové výdaje, které se nevyplatí.

 

Pokud by se však tento obchod podařil, měl by pro společnost obrovský význam, a to ze dvou důvodů:

 

Prvním je, že bude představovat nový zdroj hotovosti, který může společnost $INTC investovat do svého kapitálového růstu. Stejně financovaný technologický pokrok může společnost využít k podpoře zbývajících částí svého podnikání, což jí umožní dohnat společnosti Samsung a TSMC v oblasti jejich procesních uzlů, kde ji společnost předběhla.

 

Druhým důvodem je, že tento podnik sám o sobě má potenciál generovat společnosti $INTC obrovské zisky. Tyto zisky by se mohly snadno vyrovnat velikosti současného podnikání společnosti Intel, což by jí umožnilo výrazně rozšířit své FCF a odměny pro akcionáře po fázi kapitálových investic v rámci své strategie v nadcházejících letech.

 

Dohánění konkurence

 

$INTC se zaměřuje na dohánění náskoku v oblasti procesorů. Společnost pokrývá své zázemí, protože skoupila většinu 3nm uzlu $TSM. Společnosti Nvidia $NVDA a $AMD spolu s $TSM v poslední době zaznamenaly obrovský nedostatek a Intel se jim snaží sníst všechno jídlo z talíře. Intel továrny a diskrétní GPU, umožní společnosti konkurovat AMD.

 

Společnost také zrychlila vývoj své litografie. Společnost se soustředí na to, aby do roku 2025 dohnala a předehnala soupeře, což by se jí díky objednávkám kapacit a zpoždění $TSM mohlo podařit. Zda se to podaří, se teprve uvidí, ale v tuto chvíli má $INTC neuvěřitelně dobrou pozici k dohánění, zejména díky masivním kapitálovým investicím na obzoru.

 

Závěr

 

Investice desítek miliard dolarů za rozsáhlou přeměnu podniku může být pro společnost $INTC velké riziko, ale společnost se pomalu dostává zpět na nohy a má našlápnuto jít tvrdě proti konkurenci. Myslím si, že je nejvyšší čas akcie $INTC nakoupit.


Autor @dezerth má karmu 5689 a je členem této skupiny od 22/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Při včerejší uzavírací ceně: $NVDA+3.5% P/E 109,80 / $AMD-0.2% P/E 45,93 / $INTC-1.0% P/E 9,93. A jelikož se tady nebavíme o nějaké čipové firmě z banánové republiky, za mě moc není o čem, vstupy si zvolte každý dle vlastních strategií. 😁

Uvidíme se v cíli, snad tam bude čekat tučné zhodnocení. 😉💰

Už jsem něco nakoupil, snad to nepoleze moc rychle, chci ještě nakoupit koncem měsíce 🥳

Super analýza. $INTC-1.0% je pro mě jasný buy! 🚀

Hmm, to vypadá hodně zajímavě 😎

Timeline Tracker Overview