S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Automobilka s potenciálom zosadiť Teslu z trónu? S potenciálom 10X a partnerstvom s Amazonom

Kristian Šooš
25. 8. 2022
8 min read

Podarí sa niektorej spoločnosti zosadiť Teslu z trónu EV? Snažia sa o to spoločnosti, ako napríklad: NIO, Lucid, Xpeng, General Motors, Ford Motor, či Rivian. Otázka je podarí sa to niektorej alebo je ten náskok už nedosiahnuteľný? Známe mená, ako Ray Dalio a David Einhorn v tom majú jasno a upriamujú pozornosť na jednu z vyššie spomínaných EV spoločností.

Pohľad na zaujímavý EV Stock - Rivian.

Otázkou je, či sa vôbec niekomu podarí zosadiť Teslu, avšak ak tomu máme veriť alebo to chceme vidieť je dobré pozrieť sa na to, čomu veria ľudia s väčším množstvom informácií. Určitou zaujímavosťou je to, že vyššie spomínaní manažéri hedžových fondov Ray Dalio a David Einhorn získali minulý kvartál akcie spoločnosti Rivian $RIVN+2.4%  v hodnote 4 miliónov dolárov, nevravím že to je nejaký obrovský podiel ale určite to stojí za pozornosť.

Krátka definícia spoločnosti $RIVN+2.4% 

Rivian Automotive, Inc. navrhuje, vyvíja, vyrába a predáva elektrické vozidlá a príslušenstvo. Spoločnosť ponúka päťmiestne pickupy a športové úžitkové vozidlá. Poskytuje platformu Rivian Commercial Vehicle pre elektrické dodávky v spolupráci s Amazon.com. Spoločnosť predáva svoje produkty priamo zákazníkom na spotrebiteľských a komerčných trhoch. Spoločnosť Rivian Automotive, Inc. bola založená v roku 2009 a sídli v San Jose v Kalifornii.

Spoločnosť je všeobecne považovaná za jedného z technologicky najvyspelejších a najsľubnejších výrobcov elektromobilov na svete. Rivian plní svoje revidované ciele v oblasti dodávok a výroby, dokonca aj na zlom trhu, ktorý teraz prevláda v spojistosti s nedostatkom polovodičov a rôznych typov komodít. Niektorí analytici veria, že Rivian má na to, aby sa do roku 2030 stal jeden z najhodnotnejších výrobcov elektromobilov na svete.

Rivian's R1T

V roku 2021 začal Rivian s dodávkami svojho prvého modelu R1T. R1T je elektrický pick-up, ktorý má päť sedadiel a na jedno nabitie prejde približne 450-480 kilometrov, môže sa pýšiť aj zaujímavým zrýchlením z 0-100 km/h za približne 3 sekundy, čo je na pick-up ozaj zaujímavé číslo. Je to veľmi kvalitný elektrický pick-up. A momentálne začína na 73 000 dolároch. Rivian dodal v roku 2021 takmer 1 000 týchto nákladných vozidiel a tento rok je na dobrej ceste dodať viac ako 20 000 R1T.

https://www.youtube.com/watch?v=0BmG0ZlnmHE&ab_channel=ThrottleHouse Zaujímavé review video o modeli R1T.

Svoje portfólio samozrejme diverzifikujú a ich ďaľším modelom je model elektrického SUV - R1S. Je to veľkoformátové SUV, do ktorého sa pohodlne usadí až sedem pasažierov a ich výbava. Na jedno nabitie dosiahne dojazd približne 480-500 km a zrýchlenie z 0-100 km/h je podobne ako u R1T niečo okolo 3 sekúnd. Má možnosť pohonu všetkých kolies a je vybavený rovnakým vnútorným vybavením ako R1T. Dodávky R1S sa sotva začali, pričom spoločnosť dodáva modely prezatiaľ iba zamestnancom. Verejný predaj by sa mal začať čoskoro. Odhadovaná predajná cena začína niekde okolo 72/3 000 dolárov, podobne ako u kolegu.

https://www.youtube.com/watch?v=ktZyl525zIo&ab_channel=KelleyBlueBook

Taktiež zaujímavé review video a názory na model R1S.

Predikcie pre Rivian

Z dlhodobého hľadiska analytici veria, že kvalitné akcie EV sú skvelými viacročnými investíciami. EV skutočne vzrastú z približne 10 % dnešného predaja áut na 50 % plus do roku 2030 /také su odhady/. Keďže celé odvetvie rastie 5-násobne, spoločnosti stojace na čele tohto odvetvia budú predávať veľa áut, vytvárať veľké zisky a vytvárať veľa hodnoty pre akcionárov. Analytici taktiež odhadujú, že v nasledujúcej dekáde budú jedny z najväčších víťazov akciového trhu práve EV spoločnosti, medzi ktorými môže byť aj Rivian, ktorého sa týkajú tieto bullish fundamenty:

  • Rivian si buduje líderskú pozíciu v silne orientovanom dopyte a rýchlo rozvíjajúcom odvetví EV. Medzera v oblasti väčších automobilov na automobilovom trhu je veľmi veľká s veľmi odolnými a silnými hnacími silami dopytu. Pravdepodobne, keď sa táto časť automobilového trhu elektrifikuje, vznikne rovnako veľký trh a dopyt po väčších elektrických vozidlách. V súčasnosti na tomto trhu neexistuje jasný líder. Ale Rivian má sľubný skorý štart s fantastickým nákladným vozidlom uvedeným na trh ako prvým, ktoré má jedny z najlepších špecifikácií v tomto odvetví.
  • Silná technológia, stojaca za Rivianom. Rivian si vybudoval výnimočnú luxusnú značku a vyvinul špičkovú technológiu batérií a krútiaceho momentu pre elektromobily. Toto sú dve veci, ktoré sú veľmi dôležité pre vytvorenie skvelého elektrického úžitkového vozidla. V skutočnosti je R1T pravdepodobne najvýkonnejším elektrickým pick-upom na dnešnom trhu a malo by to tak zostať aj v dohľadnej budúcnosti.
  • Dopyt po modeloch Rivian sa vyznačuje číslom viac ako 90 000 predobjednávok na R1S a R1T, čo dokazuje, že spotrebitelia chcú tieto autá.
  • Rivian má tiež veľmi jedinečné a sľubné partnerstvo so spoločnosťou Amazon. Maloobchodný gigant kúpi od Rivianu najmenej 100 000 elektrických dodávkových vozidiel. 

https://www.youtube.com/watch?v=BAb0ZeJUtIY&ab_channel=CNBCTelevision Medzi Amazonom a Rivianom došlo k naozaj zaujímavej spolupráci a čo je jasné, že táto spolupráca sa môže ďalej rozširovať. Amazon si v podstate vybral Rivian ako svojho „koňa“ v pretekoch EV. Vo veľkom rozsahu premení celý svoj vozový park na autá značky Rivian. To predstavuje obrovskú dlhodobú príležitosť pre túto spoločnosť. 

  • Čo sa týka hotovosti si tiež vedú celkom dobre a má v súvahe takmer 20 miliárd dolárov v hotovosti. Tento cash poskytuje spoločnosti takmer nespravodlivú konkurenčnú výhodu oproti kolegom z "brandže". A táto hotovosť má slúžiť Rivianu na rozširovanie technologického zázemia, nakoľko chcú tieto peniaze investovať v nasledujúcich rokoch do vývoja špičkových technológii a zabezpečenia popredných dodávateľských dohôd na trhu a vytvorenia vedúcej výrobnej kapacity na trhu, ktorá je veľmi dôležitá. Disponovanie s 20 miliardami dolárov môže spoločnosti umožniť vytvoriť v priebehu nasledujúcich rokov naozaj zaujímavé postavenie v odvetví EV.

Konšpiračná matematika

Rivian by mohol koncom tohto desaťročia dosiahnuť míľnik miliónov dodávok ročne. Pri priemernej predajnej cene 70 000 USD to znamená celkové príjmy 70 miliárd USD. Za predpokladu podobného profilu marží ako Tesla – 30 % hrubej marže a 20 % prevádzkovej marže – by to viedlo k prevádzkovému zisku 14 miliárd USD. Čistý zisk po zdanení je približne 10 miliárd dolárov. Jednoduchý 20-násobný násobok ceny k zisku (P/E) znamená potenciálny cieľ ocenenia spoločnosti Rivian koncom tohto desaťročia vo výške 200 miliárd USD . To je takmer 10-násobok súčasnej trhovej kapitalizácie, čo znamená, že akcie Rivianu môžu byť potenciálny 10X.

Zdroj: TipRanks.

Z grafu môžeme vidieť, že na základe predikcie 11 analytikov je medián ceny akcií Rivian na hodnote 48 USD. Čo sa týka ratingu, tak 7 z nich udelilo status BUY, 3 HOLD a 1 SELL.

Zdroj: Yahoo.Finance

Taktiež môžeme vidieť zaujímavé hodnotenie z Yahoo.Finance, kde analytici určili ako medián cenu 59 USD, čo je oproti aktuálnej cene naozaj pekný nárast a hornú hranicu určili až na hladine 147 USD.

Zdroj: Bulios

Ako môžeme vidieť z grafu, aktuálna cena je naozaj zaujímavá na aktuálnej hodnote, nakoľko HIGH má až niekde 140-150 USD, čo ale bolo spôsobené listingom samozrejme, avšak LOW je niekde na úrovni 22-23 USD a preto by som aktuálnu cenu považoval ako celkom zaujímavú a pokiaľ uvažujete investovať, tak tretinu alebo polovicu pozície by som sa nebál investovať teraz.

https://www.youtube.com/watch?v=MXixiiarcJc&ab_channel=BenSullins

Pokiaľ chcete vedieť ešte viac o Riviane, tu Vám prikladám zaujímavú recenziu s názormi používateľa.

Za mňa je toto určite zaujímavá spoločnosť, ktorá je naozaj nízko od ATH a teda aktuálna cena je dosť zaujímavá, určite by som išiel DCA, nakoľko máme neistý trh a môže to ešte padnúť. Čo je určite bullish - spolupráca s Amazonom a to, že investujú zaujímavé mená ako Ray Dalio a David Einhorn a ich fondom sa darí dobre a disponujú veľkým množstvom dát. Avšak je to len môj názor a nie investičná rada, teda spravte si určite ešte vlastný research pred investovaním.

Pokiaľ sa Vám tento príspevok páči, tak budem rád za komentár a follow :)

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.