S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Didi Global stahuje své akcie z americké burzy. Co to znamená pro investory a jaká firma bude další?

Kromě toho, že nálada na trhu jde obecně proti rychle rostoucím spekulativním společnostem, čínské akcie dnes zaznamenaly ještě silnější propad. Stalo se tak poté, co společnost Didi Global, která se zabývá přepravou osob, oznámila, že pod tlakem čínské vlády stahuje své akcie z newyorské burzy.


Co se děje

Akcie společnosti Didi dneska prudce klesly poté, co oznámila, že plánuje stáhnout své akcie $DIDI z newyorské burzy a místo toho se pokusit o vstup na burzu v Hongkongu. Akcie tohoto čínského giganta v oblasti přepravy cestujících byly od jeho primární veřejné nabídky akcií v USA na začátku letošního roku zatíženy regulačními problémy v jeho domovské zemi. Akcie nyní klesly oproti ceně při vstupu na burzu zhruba o polovinu.

$DIDI graf 

Společnost uvedla, že "okamžitě" stáhne akcie z newyorské burzy a zahájí přípravy na samostatný vstup na burzu v Hongkongu. Americké akcie mají být podle prohlášení přeměněny na "volně obchodovatelné akcie" na jiné mezinárodní burze.

Stažení akcií z burzy znamená předčasný konec krátkého působení společnosti Didi na americké burze. Investoři nyní budou doufat v hladký přechod akcií Didi kótovaných v USA na hongkongskou burzu. 

Podrobnosti o tom, jak to společnost provede, jsou však zatím neznámé. Krok společnosti Didi $DIDI, která se rozhodla pokračovat ve stažení akcií z burzy, přinejmenším vylučuje riziko, že by ji k tomu donutily regulační orgány.

"Navzdory tomu, že s americkými akciemi lze po vstupu na burzu v Hongkongu volně obchodovat, myslíme si, že tento krok bude pravděpodobně poslední kapkou pro mnoho investorů, kteří se budou snažit snížit ztráty," uvedl Neil Campling, globální analytik TMT ve společnosti Mirabaud Equity Research.


Čínský zásah proti technologiím

Regulační orgány v Pekingu napínají své svaly ve snaze udržet velké čínské internetové společnosti na uzdě. Tlak začal u zakladatele Alibaby Jacka Ma a jeho fintech společnosti Ant Group, jejíž IPO bylo koncem loňského roku pozastaveno po kritických komentářích čínského technologického miliardáře na adresu regulátorů.

Pekingský zásah proti technologiím se brzy přesunul do dalších oblastí, mimo jiné do oblasti spolujízdy. Čínské regulační orgány údajně vyjádřily obavy ohledně bezpečnosti údajů společnosti Didi před jejím červnovým vstupem na burzu. Dva dny po debutu byla Didi $DIDI zasažena kontrolou pekingského úřadu pro kybernetický prostor. O týden později úředníci nařídili čínským obchodům s aplikacemi, aby hlavní aplikaci Didi odstranily.

Podle zprávy agentury Bloomberg z minulého týdne čínské regulační orgány požádaly vedení firmy, aby přišlo s plánem na stažení z amerického trhu. společnost Didi se k tomu tehdy odmítla vyjádřit.

Mezitím se Washington rovněž snaží zpřísnit omezení pro čínské společnosti vstupující na americké burzy. Ve čtvrtek americká Komise pro cenné papíry a burzy dokončila pravidla, která jí umožňují vyřadit zahraniční akcie z americké burzy kvůli nesplnění požadavků na audit.

Dnešní graf S&P China 500 

*Nejedná se o investiční doporučení

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hele a to jako Čína oznámí a jde to hned, nebo jak píší že plánují stažení, tak investoři mají chvíli čas na prodání akcií?

Didi přímo nezveřejnila, zda bude hongkongská kotace předcházet stažení z newyorské burzy. Pokud se tak stane, bude převod kótování jednoduchý. Firma uvedla, že její americké depozitní akcie (ADR) budou "převoditelné na volně obchodovatelné akcie společnosti na jiné mezinárodně uznávané burze cenných papírů podle volby držitelů ADS". To by investorům umožnilo vyměnit ADR za akcie kótované v Hongkongu. Pokud budou chtít, mohou je ale prodat již dříve, jak jsme krásně viděli včera. Pokud se nepletu, tak však neuvedly časový plán tohoto kroku...

Dobrá pro mě to je dobrá zpráva, že se tak neděje ihned. Kdo ví co se stane s Alibabou a Nio, kde mám zainvestováno, jelikož na Hongkongskou burzu se z T212 nedostanu.

Jak jsem dříve mohl investovat bez analýz z Buliosu? 😂

Partner

To nevím hele, velká záhada 😅