S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Bitcoin už nepřekročí ani hranici 100 000 dolarů a tady je důvod proč

Můj výhled ohledně ceny Bitcoinu, který jsem vám popsal v mém posledním příspěvku zní hodně růžově a sám cítím, že je pro Bitcoin překonání hranice 560 tisíc dolarů opravdu obtížné, až téměř nemožné. Proto se dnes na celou věc podíváme úplně z jiného úhlu pohledu a já vám vysvětlím, proč si myslím, že se Bitcoinu nepovede překonat ani hranici 100 tisíc dolarů, natož 560.

Skončí Bitcoin na mnoho let v medvědím trhu?

Pokud chcete vědět, jaký názor mají na vývoj Bitcoinu analytici, mrkněte na tento článek: Jak se bude vyvíjet cena Bitcoinu? Analytik svou predikcí na Twitteru zklamal nervózní investory

Pokud se však chcete podívat na to, kam až může Bitcoin vyrůst, a zda to může být oněch bájných 100 tisíc dolarů, čtěte dál.

Tři hlavní problémy by totiž mohly zabránit tomu, aby Bitcoin někdy překonal tuto magickou hranici 100 tisíc dolarů za kus. 

Zaprvé jsou to ekologické náklady na těžbu Bitcoinu $BTC/USD. Těžaři již nyní svou spotřebou elektřiny vytvářejí zhruba tolik CO2 jako Řecko. 

Švédské regulační orgány již vyzvaly Evropskou unii, aby zakázala těžbu kryptoměn v celé Evropě a pomohla tak dosáhnout cílů Pařížské dohody o klimatu. Za druhé, vlády pravděpodobně zasáhnou Bitcoin a další kryptoměny přísnějšími regulacemi, protože je lze údajně snáze než fiat měny použít k daňovým únikům, praní špinavých peněz nebo financování nelegálních transakcí.

Rostoucí počet zemí, včetně Číny, Bolívie, Kolumbie a Alžírska již zakázal transakce s kryptoměnami. Potenciální způsoby regulace kryptoměnových transakcí zkoumají také Indie, Rusko a Spojené státy. Všechen tento tlak by mohl přiškrtit dlouhodobé zisky Bitcoinu.

A konečně, volatilita Bitcoinu $BTC/USD by mohla zabránit tomu, aby byl někdy široce používán pro každodenní transakce. Pokud věříte, že cena Bitcoinu během příštích pěti let vzroste třeba desetinásobně, je mnohem pravděpodobnější, že jej budete držet. 

Pokud by se cena Bitcoinu stabilizovala, stal by se životaschopnější platební možností, ale tato stabilita by také zabránila tomu, aby se někdy vyšplhal na hodnoty, jako je právě například 100 tisíc dolarů.

Mezitím by státy mohly vydat vlastní digitální měny navázané na své národní měny, aby mohly konkurovat Bitcoinu $BTC/USD. Tyto transakce by mohly být stabilnější, snáze sledovatelné a šetrnější k životnímu prostředí než Bitcoin a další kryptoměny. 

Pokud jste tedy naopak proti Bitcoinu $BTC/USD a myslíte si, že ho čeká pokles, rozhodně vám doporučuji jeden příspěvek od @piotrkubic, který zase naopak tvrdí, že by jeho cena mohla klesnout až na 10 000 dolarů za kus. 

Co si myslím, že to teda bude

Před několika lety bych nikdy nečekal, že Bitcoin dosáhne 67 000 dolarů. Proto je jistě možné, že více institucionálních investorů by mohlo Bitcoin akumulovat a do roku vyhnat jeho cenu klidně i nad těch 100 tisíc. Myslím si však, že hranice 100 tisíc dolarů zůstává být pro Bitcoin $BTC/USD příliš vysokou. Bitcoin by sice mohl mít hodnotu mnohem vyšší než ted, ale problémy v oblasti životního prostředí a regulace tomu podle mě zabrání. 

Pokud chcete vědět, jaký názor mají na vývoj Bitcoinu analytici, mrkněte na tento článek: Jak se bude vyvíjet cena Bitcoinu? Analytik svou predikcí na Twitteru zklamal nervózní investory

Tohle samozřejmě není investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

@almighty doporučuji na YT Bitcoinovej kanál, kde Kicom vyvrací všechny tyto argumenty pro pád BTC. A i když má BTC nějaké problémy, vždy bude (alespoň pro mě) lepší než ty bezcenné papíry které máme dnes. Fiat je založený piuze na důvěře...BTC je teprve na začátku a tuto důvěru si musí získat...a i přes pády fundamentálně musí dlouhodobě růst, a já jej beru jako příležitost...

dobře, určitě se na něj podívám, ale nejsem si jistý, jestli mě přesvědčí 😅 Jinak s tím, že je fiat založený bohužel moc nesouhlasím, to by pak bylo jakékoliv aktivum založené pouze na důvěře 😄

Vsem kdo argumentuji tim, ze to (americka) vlada zakaze doporucuju si pustit dnesni slyseni pred kongresem, kde tito zakonodarci dostavaji velmi konkretni odpovedi na to, jakou pridanou hodnotu to pro ekonomiku muze mit. napr zde https://youtu.be/ohp-Trq4HU4

No a v čem je tada problém? Proč by zákaz těžby měl tlačit BTC dolů? Co to má dle autora za logiku? Však jen ať těžbu zakážou, zůstane vytěženo co je vytěženo a nebude k dispozici ani oněch 21M BTC. Už tak je BTC se svou zásobou raritka a takhle ho bude ještě omezenější množství, což logicky bude spíše tlačit cenu nahoru.

Vzácnost neznamená automaticky hodnotu, je spousta věcí, které jsou unikátní, ale nikdo je nechce. Vnitřní hodnota BTC je minimální až žádná a tržní hodnota je založená na faktorech, které se mohou v budoucnu měnit, jako je důvěra nebo možnost výdělku na spekulaci.Nechci se doktnout fundamentálních zastánců, ale momentálně se BTC chová jako volatilní rizikové aktivum a spousta menších investorů spadá do kategorie FOMO/Greater Fool.

Naprosto souhlasím, díky 🙏

Hodnota bitcoinu je v tom, že sa dá okamžite, lacno, rýchlo, bezpečne poslať / vymeniť za akúkoľvek vec alebo službu, ktorá MÁ vnútornú hodnotu. Rovnako ako papierové/digitálne peniaze, ktoré používate 100 rokov. A takáto funkcia je neoceniteľná. Cena sa musí tvoriť nejako, nemože v prvý deň stať 10 milionov za 1 kus, čiže ako sa má chovať ?

to je teda extrémní blábol

Mno pokud se nebude těžit - kdo bude ověřovat transakce? Bez minerů to tak jak tak nepujde, ale imo zákaz ve stylu číny je v eu neproveditelný i kdyby se celé švedsko postavilo na hlavu… co se týče regulací - tak proč ne tohle přece není nic extra špatného, vzhledem k tomu co s cenama prováději velryby tak jsem jen pro… tyhle články jsou fakt k ničemu, clickbait - nic jiného - co tam máte dál?

Ohledně toho zákazu s vámi bohužel nesouhlasím, ale prosím, můžete třeba také nějaký příspěvek přidat a pokusit se mě přesvědčit...a třeba ne jen komentovat pod můj příspěvek s tím, že se pletu 😄

Pokud se zakáže globálně a opravdu se těžit nebude, tak síť nebude fungovat. Ale to je nereálné. Omezení těžby nemá v podstatě vliv na množství těžených mincí. Pořád je to zhruba 6.25btc za 10 minut.

Proč vám ten zákaz přijde tak nereálný? 🤔

K TEJ VOLATILITE BITCOINU. Pri okamžitej konverzii BTC na FIAT platby cez BTC LN - NIE JE obchodník vystavený volatilite bitcoinu, poplatok za konverziu na burze je 0,1% a ešte obchodník ušetrí 1-3% ako keby platil kartou.

Tam šlo ale o volatilitu ceny Bitcoinu. S rychlým růstem přichází také rychlý pád. Kvůli této volatilitě ho nebude nikdo chtít používat. Nikdo nebude chtít Bitcoin držet jako platební metodu, protože se bude stav jeho peněženky konstantně měnit. Nejde o konverzi

ale dnes vidíme kopu ľudí, ktorí držia bitcoin a chcú držať bitcoin bez ohľadu na výkyvy

Takže Bitcoin je na tom nejlíp v historii, a podle autora do pár měsíců umře.  Zajimava úvaha.

Hmm, přemýšlím, kde jsem v textu psal, že do pár měsíců umře 🤔

Logicky pokud btc už nikdy nedosáhne na 100k, tak musí začít klesat a pomalu vyhasne. A bude to způsobeno něčím, co ho nejspíš zabije úplně.

21>10²⁵⁶   kdo ví, souhlasí...... 

Autor článku by si měl doplnit znalosti o BTC

Ok, co vám tam teda nesedí?

Spotreba elektriny Grécka - úmyselne sa používa teplá krajina, aby vytvorilo dojem veľkej spotreby. Spotreba grécka je zlomkova oproti Číne a nejakým spravodlivým spôsobom sa musia bitcoiny prerozdeliť, aby boli cenné. Napr. CBDC budú bezcenné inflačné tokeny. A nič lepšie ako BTC momentálne nemáme.

Tak autor je hodně mimo...Ani jeden jedinej argument kterej by byl relevantní... Gratuluju autorovi, že dokázal napsat nic.

Co kdybyste také něco přidal a třeba se pokusil všechny ty 3 argumenty vyvrátit. Docela mě zajímá s čím přijdete 😄

A čo autor navrhuje ako platidlo budúcnosti? Bude cena zlata natoľko stabilná keď sa stane platidlom, aby sa dalo používať? Aký ekologicky dopad bude mať ťažba zlata pri 100x vyššej cene? Argument vysokej spotreby odpadá pri PoS coinoch. O jeden menej.

Znalosti na uroveni ctenare clanku na idnes. Doporucuju tento clanek ignorovat.

Páni dobře, to by mě tedy zajímalo co je v něm tak špatně podle vás 😅...

1. Regulácie sa môžu rovnako týkať aj zlata v budúcnosti. 2. Ťažba zlata ma nezvratné environmentálne dôsledky. 3. Zlato by bolo rovnako volatilné ako bitcoin, keby nebolo mŕtve ako dnes.

No ten třetí důvod je podle mě dost lichý. Kdo si dnes kupuje BTC kvůli tomu, aby jím platil? Někdo asi ano, ale nesouhlasím s názorem, že poptávka po použití BTC jako platidla má nějaký vliv na jeho valuaci.

V tom bohužel rozhodně nesouhlasím...nejde ani tak o momentální situaci, jakožto o překonání těch 100K

Nestacim se divit, jake duvody se stale daji najit pro spekulace nad propadem ceny a zakazy. Jeden z nejvice rustovych segmentu jako je EV nenapadne nikoho napadat s tim, kde se vsechna ta elektrina vezme a jak se aktualne vyrabi. Nekdo, kdo hodnote BTC vubec nerozumi pres prst spocita jaky je aktualne odber a uprimne dost pochybuji, ze v tech vypoctech dokaze efektivne zahrnout zpusob vyroby elektriny. Kazdy den regulatori na nejvyssi urovni schvaluji investicni produkty s BTC jako podkladovym aktivem a porad se bude spekulovat nad tim, jak tudy tecou spinave penize, neplati se dane a zakazem se vyresi problem s ransomware a na svete uz bude konecne krasne;) Vidim to tak, ze behem nasledujicich mesicu se (pod natlakem lobbistu, statnich uredniku a veskere poucene verejnosti) schvali spotove ETF na BTC a pak si muzeme rict kam to pujde a jak se to zacne zakazovat kvuli ESG mafii.

Mě docela zaujala myšlenka, že nezáleží kolik elektřiny se propálí, ale jaká je jeji cena. A to je zanedbatelné.

Ano to je dalsi vec, jednak je ta elektrina vzdy co nejlevnejsi a druhak se tezari primarne zameruji na ty zdroje, kde lze vyuzivat "odpadni" zdroje, coz znamena ze by ta elektrarna jela naprazdno (hydro, solar, flaring atp.) Bylo to velmi podrobne rozebrano napr zde https://www.whatbitcoindid.com/podcast/bitcoin-is-digital-energy