S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Je investiční strategie "buy the dip" opravdu tak skvělá? Odpověď vás asi nepotěší

Od pátečního propadu na akciové i kryptoměnové burze můžeme na sítích vidět jedno stále se opakující heslo - "buy the dip", nebo jeho drsnější verzi - "buy the fu*king dip!". Zjednodušeně řečeno to znamená, že když se akcie nebo kryptoměny výrazně propadnou, měli byste bez váhání okamžitě začít nakupovat. Pojďme se však podívat na to, jestli se opravdu vyplatí skočit po každé slevě, která se na trhu objeví.

Nakupovat nebo prodávat?

"To, že je akcie levná, není důvodem k jejímu nákupu. Ve skutečnosti to může být jeden z nejhorších důvodů," říká Kimberly Woody, senior portfolio manažerka společnosti Globalt Investments. "Někdy jsou věci levné z nějakého důvodu."

https://twitter.com/TheCryptoLark/status/1467210091011051523

Co přesně znamená "buy the dip"

Buy the dip znamená nákup aktiva, například akcie nebo kryptoměny, poté, co jeho cena klesla z nedávného maxima. V ideálním případě získáváte výhodnou nabídku, a pokud se cena odrazí ode dna, vyděláte.

Pro mnoho investorů se tato strategie rovná prostému sledování určitého aktiva a nákupu, když cena klesá (například kdykoli cena Bitcoinu klesne, objeví se napříč internetem výzvy, aby investoři nakupovali onen pověstný dip).

Jiní volí "metodičtější" přístup. Mohou si například stanovit určitou hranici, třeba 20 %, a když trh o tolik klesne, investují naspořenou hotovost a pokračují v investování stanovené částky každý měsíc, dokud se trh nevrátí na nové maximum. Pak by začali opět spořit hotovost a čekali by na další pokles.

Ať už je přesná metoda jakákoli, jde o to, že v dlouhodobém horizontu budete těžit z nákupu při obecně nízkých cenách. Tedy, v teoretické rovině. Existují však velká rizika.

https://twitter.com/TheMoonCarl/status/1467258220020437002

"Catching a falling knife"

Nákup při poklesu se může rychle změnit ve snahu "chytit padající nůž", říká Mark Gorzycki, spoluzakladatel platformy OVTLYR, která analyzuje, jak chování investorů ovlivňuje ceny akcií. "Chytání padajícího nože" znamená nákup aktiva v době, kdy jeho cena klesá. A klesá. A klesá...

Problémem při snaze chytit padající nůž je, že si můžete pořezat ruce, a to dost nehezky. Nemůžete si být jisti, kdy se cena klesajícího aktiva odrazí ode dna - za předpokladu, že se tak vůbec stane. A zatímco čekáte, až aktivum nakoupí jiní investoři, aby se jeho cena obrátila, trpíte bolestivými ztrátami.

"To, že jste to koupili - to, že jste byli kontrariáni - neznamená, že se najednou stádo otočí a bude vás následovat," říká Gorzycki.

Nákup poklesu s širokým akciovým trhem může dávat o něco větší smysl než nákup poklesu s rizikovějšími aktivy, jako jsou kryptoměny nebo meme akcie. Je to proto, že ceny akcií jsou obvykle vázány na finanční základy konkrétní společnosti - například na její růstový potenciál a dividendy. A ty mají hodnotu bez ohledu na to, v jaké náladě se trh v danou chvíli nachází. Takže když ceny akcií klesají, pokud jste si jisti, že jejich základní podnikání zůstává zdravé, můžete si být také jisti, že se jednoho dne odrazí zpět.

Je však těžší počítat s oživením, když máte co do činění s nestálým aktivem, jako jsou meme akcie nebo meme kryptoměny, jejichž ceny nejsou vázány na fundamenty. Výkonnost těchto aktiv skutečně závisí na něčem, co nelze předvídat: na hypu. A jakmile počáteční vzrušení kolem nich opadne, neexistuje žádná záruka, že se vrátí.

Když Richard Smith, generální ředitel Nadace pro studium cyklů a odborník na finanční cykly, hovořil o prudkém nárůstu popularity Dogecoinu na začátku letošního roku v rozhovoru pro Money, tak řekl: "Nemyslím si, že je to něco, co byste mohli předvídat nebo o čem si můžeme být jisti, že bude pokračovat."

https://twitter.com/10_MinuteBreak/status/1467031768364634114

Time in the market > Timing the market

Nákup při poklesu také vyžaduje držení určité hotovosti stranou pro případ, že celkový trh nebo sledované aktivum klesne.

Vyčkávání mimo trh však může mít vážné následky. Trh může rychle vyskočit - příliš rychle na to, abyste mohli jednat. Pokud tedy ještě neinvestujete, přijdete o výhodu.

Podle průvodce J.P. Morgan Asset Management pro rok 2021 by zmeškání deseti nejlepších dnů akciového trhu za posledních dvacet let snížilo váš celkový výnos o více než polovinu. Zatímco výnos z investice 10 000 dolarů by u plně investovaného investora činil 42 200 dolarů, u investora, který těchto klíčových 10 dní vynechal, klesne na 19 300 dolarů. To je skutečně dramatický rozdíl!

Podle Stephena Talleyho, provozního ředitele společnosti Leo Wealth, je mnohem důležitější účastnit se nejlepších dnů na trhu než strategicky nakupovat, když trh klesá. "Je to čas na trhu, který se opravdu vyplatí," dodává.

Navíc, pokud trh klesne, ale ne tak nízko, jak jste si stanovili, mohli byste o něco přijít.

Řekněme, že si našetříte hotovost s úmyslem investovat ji, až trh klesne o 20 %. Problém je v tom, že někdy trh klesne, ale ne o částku, která by splňovala vaši prahovou hodnotu, upozorňuje Nick Maggiulli, provozní ředitel společnosti Ritholtz Wealth Management, ve své rozhořčené recenzi této strategie na MarketWatch.

Pokud tedy nedojde k 20% poklesu trhu, při kterém byste mohli nakoupit, ale trh se pak zdvojnásobí, propásli jste šanci na zisk. I kdyby pak trh okamžitě klesl o 20 %, ceny by byly stále o 60 % vyšší než v době, kdy jste začali investovat.

"Pokud byste měli hranici pro pokles o 50 %, v letech 1980 až 2000 byste se svými penězi seděli mimo trh 20 let, zatímco trh prudce rostl," dodává Maggiulli. 

https://twitter.com/thetradingchick/status/1467219116511698948

Optimální strategie?

Pokud chcete budovat bohatství v čase, vhodnější strategií může být DCA, které spočívá v pravidelném investování fixní částky do trhu. Tato strategie je podobná nákupu poklesu v tom, že část hotovosti budete držet v rezervě - ale místo čekání na pokles budete tuto hotovost investovat do trhu pravidelně, například jednou za měsíc nebo jednou za čtvrtletí.

Můžete například investovat 100 dolarů každý měsíc na delší dobu, místo abyste si těchto 100 dolarů každý měsíc ukládali na bankovní účet a investovali stovky dolarů, když si myslíte, že trh klesne.

"Čas je jedním z nejlepších možných nástrojů negace rizika," říká Stephen Talley.

Navíc, když využíváte DCA strategii, občas také nakupujete poklesy - jen se nemusíte snažit sami je načasovat. Jak už název napovídá, vaše náklady jsou zprůměrovány.

Studie za studií ukazují, že investoři jsou jen velmi zřídka schopni skutečně přesunout peníze na trh a z trhu ve správný čas. Ale samozřejmě je lákavé se o to pokusit. Pokud tedy chcete zkusit koupit pokles, finanční poradci doporučují, abyste tak učinili s částí portfolia vyčleněnou pro zábavné investování, jako jsou jednotlivé akcie a kryptoměny. Tato část vašeho portfolia by měla být malá, například 5 %.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 1999 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Určite odporúčam dlhodobým investorom kupovať v prepadoch. Skoro nikdy nekupujem keď trhy rastú, ale je to veľmi individuálne, a hlavne či kupujete nejaké fondy alebo priamo konkrétne akcie spoločností. Tie investičné stratégie má každý iné, ale časovať trh alebo konkrétne akcie je utopia. Nikdy sa nedá trafiť dno, pod ktoré to už nebude klesať. Preto treba nakupovať s rozumom a v menších objemoch a dokupovať v prepadoch. V konečnom dôsledku na číslach záleží. Všetkým prajem veľa šťastia a správny výber :)

Partner

Tak tak, díky za koment!

Shut up and take my money! 🤑

Partner

Raději ne, díky 😂

Takže závěr - když tomu věřím dlouhodobě, je koupě dipu úplně v pohodě 🙏😂

Partner

Svým způsobem ano 😅

Já v pátek trochu toho dipu nakoupil 😬

Partner

Tak držím palce, ať to vyjde 😂

Taky se teď raději držím bokem, tenhle dip by mohl být velmi hluboký 😅

Partner

To teda ☝️

Ale uvidíme, když to půjde dlouho do strany, možná naskočil 😂

🧐

Partner

:))