S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Tenhle indikátor spolehlivě předpověděl krach burzy v roce 1987. Co nám říká dnes?

Vědět tak, kdy to všechno spadne. Tuhle větu si říká nejeden investor. Dokázat odhadnout velký pád trhů může šikovnému burziánovi vynést velké bohatství. Vzpomeňme Michaela Burryho v roce 2008 či Billa Ackmana v březnu 2020, ti dva si díky svému odhadu zajistili statut investiční legendy. Jenže odhadnout propad trhů je extrémně náročná disciplína. Jedině, že byste si pomohli nějakým indikátorem, jako je třeba tento, který už se jednou v historii trefil naprosto přesně. 

Nahoru nebo spíš dolů?

Investoři po celém světě si poslední dekádu užívali býčí jízdu, která nemá v burzovní historii obdoby. A ani překážky typu koronavirové pandemie neumožnily medvědům převzít nad trhy nadvládu. Brzy by k tomu však konečně mohlo dojít, a to k velké nelibosti většiny účastníků akciového trhu.

Široce sledovaný ukazatel toho, čemu Wall Street říká "spokojenost investorů", totiž bliká varovným signálem již od začátku listopadu. CBOE equity put-call ratio měří počet medvědích a býčích sázek na trhu opcí - čím nižší číslo, tím jsou investoři optimističtější.

Dne 8. listopadu dosáhl poměr hodnoty 0,36, což je jedna z nejnižších hodnot od roku 1999. Zatímco obavy vyvolané novou variantou COVID-19 Omicron vedly minulý týden k nárůstu, ve středu činil 0,52 a v pátek dokonce 0,74, což je však podle historických standardů stále nízká hodnota.

Co vás možná překvapí: Mnozí odborníci považují extrémně nízké hodnoty za varovné znamení, protože naznačují, že vzrušení investoři možná nabídli ceny akcií vyšší, než jaké jsou skutečně odůvodněné zisky společností.

"Navíc právě teď ukazatel spokojenosti odráží plynulost rallye v roce 2021, která neodpovídá historii akciových trhů," říká Oliver Pursche, viceprezident finančně poradenské společnosti Wealthspire.

"Již dlouho jsme neměli 10% korekci trhu, a ty se obvykle objevují jednou nebo dvakrát ročně," dodává Pursche.

Výkonný ředitel skupiny Goldman Sachs $GS+0.1%  David Solomon na začátku listopadu na konferenci agentury Bloomberg uvedl, že na trhu v poslední době "převážila chamtivost nad strachem", což je podle něj samolibost, která často předznamenává bolestivé období.

Relativně nízké číslo nemusí být úplnou výhrou.

Jak funguje put-call ratio

CBOE equity put-call ratio se vypočítá tak, že se vezme celkový počet prodaných put opcí každý den na Chicago Board Options Exchange a vydělí se celkovým počtem prodaných býčích call opcí. Vymyslel ho Martin Zweig, který si jeho pověst upevnil tím, že ho použil k předpovědi krachu v roce 1987.

Kupní opce (call) je kontrakt, který umožňuje držiteli koupit určitý počet akcií, pokud cena uzavře na určité úrovni nebo nad ní, což z ní činí býčí pozici, protože kontrakt získá hodnotu, pokud se akcie pohybuje výše.

Prodejní opce (put) je často považována za "pojištění portfolia", protože nabízí právo prodat určitý počet akcií za pevnou cenu, i když tržní cena klesne pod tuto úroveň, a tak získává hodnotu, pokud se akcie pohybuje níže.

Podle Zweigovy kontrariánské teorie vypovídá nerovnováha v objemech obou opcí o náladě na trhu. Když prodejní opce výrazně převažují nad kupními opcemi, panuje panika, a to je vhodná doba k nákupu akcií. Když poptávka po kupních opcích výrazně převažuje nad poptávkou po prodejních opcích, jako je tomu v současnosti, vládne spokojenost a to svědčí o spekulativním vrcholu.

https://twitter.com/johnfcarter/status/1466864928854323206

Jak přesný je poměr prodejních a nákupních opcí?

Dlouhodobý průměr put-call ratio akciových opcí CBOE se pohybuje kolem 0,7. Kontrariáni se začínají obávat, když klesne pod 0,5, což naznačuje, že se obchoduje dvakrát více býčích kupních opcí než prodejních opcí. K tomu obvykle dochází pouze za velmi klidných a stabilních podmínek na akciových trzích.

"A stabilita plodí křehkost," napsali stratégové Bank of America $BAC-0.2%  v srpnové výzkumné zprávě.

Poměr prodejních a nákupních akcií CBOE byl jedním z mála varovných signálů před nechvalně proslulým krachem, tzv. Černým pondělím 19. října 1987. Zweig, jeho vynálezce, byl jedním z mála finančních odborníků, kteří varovali, že by se mohl blížit velký výprodej.

Určité signály vyslal i před finanční krizí v roce 2008, kdy v říjnu 2007 dosáhl mnohaletého minima 0,46, což se ukázalo být měsícem, kdy býčí trh dosáhl vrcholu.

Co nízké put-call ratio znamená pro trh

Tentokrát existuje spousta dalších známek toho, že investoři jsou extrémně býčí - a že korekce by mohla být za rohem. Průměrná akcie v indexu S&P 500 se aktuálně obchoduje za cenu téměř 40násobku průměrného zisku za posledních deset let. Je to nejvyšší úroveň v historii, s výjimkou období těsně před krachem dot-com bubliny v roce 2000.

Pursche ze společnosti Wealthspire uvedl, že nerovnováha sentimentu může ukazovat na 10% korekci, ale nevěří, že by se současný býčí trh blížil ke konci. Ekonomické pozadí se zatím nezměnilo, a to i přes spekulace o hrozbě omikronové varianty Covid 19.

"Na sentimentu velmi záleží v krátkodobém horizontu, na fundamentech záleží spíše v horizontu dlouhodobém," uzavírá Pursche.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 2018 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

tohle jsem třeba vůbec neznal, takže díky 🙏

👍Moc díky, asi to zařadím do sledování

Velmi užitečné, díky 🙏

Partner

Od toho jsme tady 😎

Je někde prosím zdarma graf? Na ycharts je max 5 let.:(

Partner

Tak to netuším, také jsem to bral z Ycharts, na CBOE jsou dokonce jen aktuální číselné hodnoty.

Partner

Tady se dá jít zdarma 8 let zpátky https://en.macromicro.me/charts/449/us-cboe-options-put-call-ratio

Děkuji, vypadá to zajímavě, chtěl jsem vidět, jak to vypadalo i jindy(1999 a 2008-9)

Takže BUY nebo SELL? 😅

Partner

Spíš hlavně opatrně 😅

Nasdilim dál, díky! 🙏

Snad má pan Carter pravdu 😎

Partner

Tenhle týden napoví 😎