S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Proč je Nike mnohem lepší metaverse akcií než Roblox?

Velmi mě zaujal příspěvek Johna Ballarda, který napsal, že Nike je dnes s ohledem na metaverse lepší investicí než Roblox. To může být pro spoustu investorů překvapivé, proto jsem si řekl, že nebude na škodu se s vámi o toto téma podělit. Proč je tedy známý výrobce sportovního a volnočasového oblečení takovým metaverse ternem? Má to hned několik dobrých důvodů.

NIKELAND ve světě Roblox

Roblox $RBLX+0.4%  je od svého přímého vstupu na burzu na začátku tohoto roku miláčkem Wall Street. Poskytovatel herní platformy totiž vykazuje impozantní čísla růstu - ve třetím čtvrtletí měl 47 milionů aktivních uživatelů denně. Problémem pro investory však je, že akcie jsou poměrně volatilní a obchodují se s vysokým oceněním 33násobku tržeb, což představuje značné riziko poklesu, pokud budoucí čtvrtletní zprávy nesplní očekávání investorů.

Pokud tedy investoři hledají investici z prostředí metaverse, aby tím své portfolio připravili na budoucnost, musí si připravit pevné nervy. A nebo se mohou zkusit podívat do oblasti, která by na první dobrou nenapadla každého.

Například společnost Morgan Stanley odhadla, že příležitost pro příjmy luxusních značek prodávajících virtuální zboží na platformách metaverse by mohla do roku 2030 dosáhnout 56 miliard dolarů, ale tato příležitost by se mohla týkat i neluxusních značek, tedy i firem jako je například všem dobře známý Nike $NKE+0.4% 

https://twitter.com/Roblox/status/1461435744577212417

Nike nabízí ziskový růst

Roblox je čistě metaverse akcií a nabízí velký růstový potenciál. Tržby se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 102 %, ale rizikem pro investory jsou narůstající ztráty na výsledku hospodaření. Čistá ztráta firmy se za prvních devět měsíců roku 2021 prohloubila na 357 milionů dolarů oproti 197 milionům dolarů v loňském roce. Část této ztráty pramení z vyšších nákladů na tvorbu obsahu prostřednictvím poplatků za výměnu vývojářů, což byly největší provozní náklady společnosti Roblox za první tři čtvrtletí roku 2021.

Společnost Nike mezitím není žádným propadákem mezi růstovými akciemi. Hodnota akcií se za posledních pět let více než ztrojnásobila a na rozdíl od společnosti Roblox je tento gigant v oblasti tenisek v posledních deseti letech trvale ziskový. Návratnost investovaného kapitálu společnosti Nike se za posledních 10 let zvýšila z přibližně 20 % na 31 %.

Společnost Nike se obchoduje s poměrem ceny k zisku (P/E) 48 na základě odhadu letošních zisků. To je v porovnání s průměrným forwardovým P/E indexu S&P 500 ve výši 21 vysoká hodnota, ale vedení společnosti předpokládá, že zisk na akcii v dlouhodobém horizontu poroste v rozmezí od středních do vysokých desítek, a v posledním čtvrtletí vykázalo 22% meziroční nárůst zisku na akcii.

Tlak společnosti Nike na její vstup do světa metaverse a zájem o prodej digitalizovaných tenisek ve formě NFT je stále ještě přehlíženým katalyzátorem růstu. Čehož samozřejmě mohou prozíraví investoři snadno využít.

https://twitter.com/Nike/status/1461431629897887745

NFT a CryptoKicks

Společnost Nike navíc právě oznámila, že do Robloxu přichází její vlastní značkový virtuální svět s názvem Nikeland. Ten by mohl představovat vynikající příležitost k růstu povědomí o značce a testování nápadů na nové designy bot. V Nikelandu mohou uživatelé Robloxu trávit čas s ostatními, hrát minihry a vytvářet si vlastní zážitky pomocí interaktivních sportovních materiálů.

Další obrovskou příležitostí je však trh s NFT, kde se jedinečné sběratelské předměty prodávají jako digitální tokeny a k potvrzení vlastnictví využívají technologii blockchain, podobně jako kryptoměny. Prodej NFT v první polovině roku 2021 explodoval na rekordních 2,5 miliardy dolarů.

Podle výše zmíněné studie Morgan Stanley by poptávka po sběratelských NFT mohla rozšířit adresovatelný trh s luxusním zbožím o 10 %. To by mohlo být výhodné pro společnost Nike. Její tenisky z limitované edice již nyní dosahují obrovských cen na tržištích s použitým zbožím, jako je například StockX.

Dokonce už v roce 2019 si společnost Nike podala patent na nový druh NFT nazvaný CryptoKicks, což je digitální prezentace boty s přiřazeným kryptografickým tokenem.

Nejlepší na tom je, že CryptoKicks lze propojit s reálným produktem, například s fyzickým párem tenisek. Majitel CryptoKick může digitální botu "oplodnit" s jinou digitální botou a vytvořit tak nový styl. Za předpokladu, že je možné nový design boty vyrobit, může si majitel nechat z CryptoKicků vyrobit pár fyzických bot na míru. To by mohlo být velmi býčí pro podnikání společnosti Nike v oblasti obuvi, které tvoří dvě třetiny jejích celkových příjmů.

Jeden z analytiků odhaduje, že prodej NFT by mohl být velmi přínosný pro zisk a generovat hrubou marži přesahující 80 % pro spotřebitelské značky. Pro srovnání, hrubá marže společnosti Nike se pohybuje na úrovni nízké až střední čtyřicítky, takže NFT a další prodeje virtuálního zboží v metaverse by mohly být pro ziskovost společnosti Nike velmi přínosné. Celkově se Morgan Stanley domnívá, že by to mohlo zvýšit provozní marže luxusních značek o 25 %.

Nike se již nyní stává společností více orientovanou na technologie. V posledním čtvrtletí tvořil digitální prodej 21 % celkových tržeb společnosti Nike, která nadále zaznamenává rostoucí poptávku ze strany elektronického obchodu. Vedení společnosti odhaduje, že do fiskálního roku 2025 dosáhne míra penetrace 40 %.

Většina investorů by nyní Nike ani žádnou jinou společnost vyrábějící spotřební zboží nepovažovala za "metaverse akcií", ale právě proto by o ní investoři měli uvažovat. Významná jména z oblasti metaverse, jako je Roblox a výrobce grafických čipů Nvidia $NVDA-2.0% , jsou v této oblasti dobře známými subjekty a mají vysoké ocenění, což by však mohlo omezit jejich budoucí potenciál návratnosti.

Nic z výše napsaného není investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @drakostonks má karmu 255 a je členem této skupiny od 22/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Takže $NKE+0.4% to the moon, rozumím!

Jestli to the moon primo to nevím, ale bullish to je určitě 😅

Partner

Joo, $NKE+0.4% to the virtual moon 😅

Partner

No nenapadlo by mě to, ale smysl to dává obří 👍 $NKE+0.4%

To ano 😁

S tímto počítám už nějaký čas, takže mám akcie $NKE+0.4% v portfoliu a těším se na zhodnocení 😁

Gratuluju 👍

Partner

Je dobré mít $NKE+0.4% v portfoliu 👍

😈😈😈