S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Morgan Stanley vyzdvihuje 3 akcie k nákupu, které budou těžit z klimatického zákona

Pavel Botek
5. 9. 2022
9 min čtení

Každý z nás rozhodně slyšel o klimatickém zákonu, který bude poskytovat velice tučný finanční balíček, který může hnát řadu společností poměrně vysoko. Klimatický balíček pošle 369 miliard dolarů do obnovitelných zdrojů energie a na snížení emisí. Na tomto základě nám bankovní lídr Morgan Stanley představil své oblíbence, kterým se bude dařit na základě tohoto zákona. U všech zmíněných akcií MS zvyšuje cílovou cenu s ohledem na silnější růst díky klimatickému zákonu.

Johnson Controls, jedna ze společností, kterou si dnes rozebereme.

Morgan Stanley ve čtvrtek zvýšila své odhady zisků a cenové cíle pro společnosti, které vyrábějí topné a chladicí systémy. Investiční banka uvedla, že daňové úlevy a slevy v zákoně o daních a klimatu schváleném Kongresem pomohou zvýšit prodej. Zákon o snížení inflace, který minulý měsíc schválil prezident Biden, obsahuje pobídky pro největší investice do energeticky účinných produktů v historii USA. Zákon vyčleňuje 21 miliard dolarů na slevy a federální daňové odpočty na zlepšení úspor energie v domácnostech lidí v příštích 10 letech.

Největší zisky pro výrobce zařízení budou pocházet z domácností, které nahradí své klimatizace a topné systémy tepelnými čerpadly, uvádí analytici Morgan Stanley ve zprávě. Tepelná čerpadla jsou zařízení typu "vše v jednom" pro efektivnější chlazení a vytápění domácnosti.

"Technologie tepelných čerpadel se v posledním desetiletí neustále zlepšuje," řekl, jeden z analytiků "a přijetí je možné ve více regionech."

1. Johnson Control $JCI+0.1% 

V letošním roce akcie $JCI+0.1% klesly o 30,83%

Když přemýšlím o výstavbě, mnoho moderních domů je stále více vybaveno sofistikovanými a integrovanými systémy pro správu, kontrolu a úpravu životního prostředí. Větší průmyslové nebo kancelářské budovy mají často mnohem rozsáhlejší ovládací prvky. Právě v tomto prostoru nachází společnost Johnson Controls svůj domov s dlouhou historií vývoje, inženýrství a instalací, které zlepšují kvalitu zastavěného prostředí. Vzhledem k rostoucí potřebě vylepšení a času stráveného uvnitř budov, zejména po pandemii, bude $JCI+0.1% pravděpodobně i nadále jezdit na vlně zvýšených investic do zastavěného prostředí.

Predikce Morgan Stanley zní: Cílová cena je zvýšena a nastavena na 62$, přičemž analytici vypočítali růst EPS v roce 2023 na 3.72$ a v roce 2024 na 4.12$.

3 rychlé důvody, proč je $JCI+0.1% dobrou koupí

  1. Společnost zaznamenala poměrně silný obchodní růst. Mají silný objem nevyřízených žádostí ve výši 11,1 miliardy dolarů. Objem nevyřízených žádostí je dlouhodobý a od roku 2017 se neustále zvyšoval. Rozsah obchodních segmentů, ve kterých jsou zapojeni, zahrnuje jak obytné, komerční a průmyslové budovy a stavebnictví. To znamená, že dokud bude existovat hospodářská aktivita a probíhající výstavba nebo dovybavení budov, $JCI+0.1% by měl i nadále prosperovat. 
  2. V posledních několika letech JCI intenzivně investuje do sekce digitálních služeb svého podnikání. Plán by měl do roku 2024 vést ke zvýšení příjmů ve výši přibližně 2 miliard dolarů, a to díky většímu ''uzamčení'' zákazníků na základě vylepšené konektivity.
  3. JCI má silný závazek ke zlepšení a ESG, který vám ale nebudu složitě rozepisovat do podrobna. Jednoduše řečeno - mají cíle, které budou v zájmu zlepšení svých kvalit, ale i v zájmu a požadavků státu, což povede k dalšímu růstu a oblibě.

2. Carrier Corporation $CARR-1.2% 

V letošním roce akcie $CARR-1.2% klesly o 24,64%

Společnost Carrier Global je předním výrobcem produktů pro vytápění, klimatizaci, větrání, chlazení a požární a bezpečnostní systém. Její podnikání v oblasti HVAC (vytápění, ventilace a klimatizace) slouží jak rezidenčním, tak komerčním trhům a její chladicí segmenty slouží základnímu segmentu přepravy potravin, který je nedílnou součástí dodavatelského řetězce chladírenských skladů.

Predikce Morgan Stanley: Cílová cena byla zvýšena na 44$, přičemž EPS pro rok 2023 očekávají na 2.60$ a v roce 2024 na 2.88$.

Důvody ke koupi:

  1. Mezi výhody společnosti Carrier patří silný globální dosah s produkty ve 160 zemích, stejně jako diverzifikované produktové portfolio a koncové trhy. Pokud jde o konkurenční výhody, společnost Carrier má více než 100 let zkušeností v oboru, což jí umožnilo rozvíjet silnou značku a pověst kvality. Kromě toho společnost Carrier také těží ze svého podnikání na trhu s náhradními díly, který poskytuje náhradní díly a služby a představuje přibližně 30 % celkových příjmů (tento obchod je mnohem ziskovější než prodej nových zařízení).
  2. Dvě z nejvýznamnějších iniciativ společnosti Carrier zahrnují zvýšení míry připojení služeb a získání lídra na trhu aplikované vzduchotechniky do pěti let.
  3. Mezitím $CARR-1.2% udržuje solidní rozvahu a vyplácí dividendový výnos 1,6%, který je podporován nízkým výplatním poměrem 23%. Zatímco výnos je nízký, management nedávno oznámil svůj záměr využít kapitál buď pro akvizice, nebo pro zpětné odkupy akcií, přičemž v roce 2023 usiluje o 30% výplatní poměr, což signalizuje významný dividendový posun.

3. Lennox International $LII-2.4% 

V letošním roce akcie $LII-2.4% klesly o 21,72%

Lennox International je předním světovým poskytovatelem řešení pro řízení klimatu, který působí ve více než 112 zemích po celém světě. Společnost vyrábí a prodává širokou škálu produktů pro trhy vytápění, větrání, klimatizace a chlazení. Činnost společnosti je rozdělena do tří obchodních segmentů. Segment vytápění a chlazení obytných budov, který poskytuje 60% čistých tržeb společnosti a vyrábí a prodává pece, klimatizace, tepelná čerpadla, balené systémy vytápění a chlazení, zařízení pro kvalitu vnitřního vzduchu, produkty pro kontrolu komfortu a náhradní díly a dodávky. Segment komerčního vytápění a chlazení, který poskytuje - 20% čistých tržeb společnosti a vyrábí a prodává unitární topná a klimatizační zařízení, aplikované systémy, ovládací prvky, instalaci a servis komerčních topných a chladicích zařízení a komerční produkty s proměnným průtokem chladiva. Segment chlazení, který poskytuje  15% prodeje společnosti a vyrábí a prodává kondenzační jednotky, chladiče jednotek, chladiče kapalin, vzduchem chlazené kondenzátory, vzduchotechnické manipulátory, procesní chladiče, ovládací prvky a kompresorizované stojany.

  • Vím, že tento zdlouhavý úvod vám asi nic moc neříká, pokud nejste z oboru. Šlo mi především o představení vysoce diverzifikovaného portfolia společnosti.

Predikce Morgan Stanley: Cílová cena byla zvednuta na 268$, přičemž EPS pro rok 2023 očekávají na 15.32$ a v roce 2024 na 17.22$.

Důvody ke koupi:

  1. Očekává se, že trh služeb HVAC (vytápění, větrání a chlazení) poroste v letech 2021 až 2030 celosvětově o CAGR 5,3%, což znamená, že společnost působí na relativně rychle rostoucím trhu.
  2. Čisté tržby společnosti jsou poměrně stabilní a mají tendenci se v průběhu let zvyšovat, a přestože byly v průběhu roku 2020 negativně ovlivněny pandemií koronaviru, společnosti se podařilo dosáhnout předpandemických prodejů v roce 2021.
  3. Marže společnosti jsou poměrně působivé a stabilní, což jí umožňuje generovat vysoké částky hotovosti rok co rok. V průběhu let společnost ukázala, že generování pozitivní hotovosti je opakující se součástí jejích operací a něco, čím se investoři mohou cítit podporováni. V tomto smyslu společnost zlepšila hrubou ziskovou marži za dvanáct měsíců z 23% v letech 2011-2012 na 29% v roce 2021.

Závěr

Je jasné, že se zákonem o klimatické změně bude v oběhu kolovat tučný balík peněz, o který se porve ta hlavní špička ledovce. Zmíněné společnosti jsou výběrem Morgan Stanley, ale z části i můj, jelikož jejich seznam skrýval vícero jmen. Jmenované společnosti rozhodně nabízí řadu atraktivních věcí a výhod, které jsem nakousnul pouze okrajově (pokud by byl větší zájem, tak je mohu v budoucnu podrobit analýze). V podstatě bych řekl, že tak jako jsem si letos nastudoval a pozjišťoval fakta ohledně akcií solárních energií, kde jsem patřičně využil výhod, které například USA dávala (snížení cla, úlevy, zvýšila podporu atd.), tak stejně tak vnímám příležitost i zde. Největší potenciál ve střednědobém horizontu vnímám u CARR, kde bych se nebál něco málo koupit už teď (můj názor).

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.