S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Kompletní seznam předpovědí Michaela Burryho. Dočkal se konečně svého superkrachu?

Dominik Petrnoušek
11. 9. 2022
8 min read

Michael Burry je bezpochyby jednou z nejznámějších postav Wall Street. Byl nejhlasitějším hlasem, který předpovídal obří krach v roce 2008. A vydělal na tom neuvěřitelný balík. O jeho cestě a předpovědi dokonce vznikl film s názvem "The Big Short", který tu předpokládám každý zná. Film mu vynesl obrovskou popularitu a jeho názory začaly mít ještě větší váhu zejména mezi retailem. A teď straší svými předpověďmi znovu. Vyjde mu to?

Michael Burry znovu upozorňuje

Jméno Michaela Burryho nabralo na zvučnosti zejména po jeho velké predikci v roce 2008. Film, který o celé události vznikl mu potom pomohl i mimo Wall Street. Veřejnost i odborníci stále hltají jeho vyjádření a predikce chování trhu, které hledá zejména v číslech. Jenomže jeho fanoušci (a hlavně odpůrci) začínají mít pocit, že už pouze těží ze svého jména a jediné povedené akce, kterou byl pochopitelně rok 2008. Nechci ani v nejmenším shazovat kvality Michaela Burryho a jeho odbornost, přeci jen vydělal svými predikcemi obrovské miliony dolarů, což svědčí o jeho fundovanosti.

Přesto si dovolím udělat průřez jeho predikcí dalšího obřího krachu, které zveřejnil v posledních letech. Dočká se svého superkrachu - nebo také MOAC (Mother of all crashes) jak sám takový jev nazývá?

Historie Burryho predikcí

2008

Půjdeme pěkně popořadě historicky. Tím pádem musíme začít hlavně u jeho předpovědi tzv. "housing market crashe". Tedy velkého hypotečního krachu kolem let 2008.  Jak jsem naznačil (a jak všichni víme), tak tato predikce mu vydělala obrovské jmění a vystřelila ho na výsluní jakožto geniálního věštce, který viděl něco, co ostatní schválně nebo omylem přehlíželi. Přesná částka prý není známa, ale odhady na internetu se shodují na částce 200 - 400 milionů dolarů a dalších 700 milionů pro klienty jeho fondy. Tedy pro ty, kteří si nemysleli, že se zbláznil a svoje peníze nevytáhli.

Zde Burry vysvětluje svoje myšlenkové pochody v průběhu krize.

https://www.youtube.com/watch?v=mjt0cQrHwRw&t=209s

Krize roku 2008 způsobila třeba na grafu SAP500 jasně viditelný zub.

2015

Přesuneme se trochu do bližší minulosti. Michael Burry se stal známým a jeho názory v médiích hltají miliony lidí. Ač je občas trochu složité rozluštit, co vlastně chtěl svým příspěvkem - zejména na Twitteru - říct.

Burryho jméno zaplavuje texty ekonomických novin a webů. Z roku 2015 jsem našel třeba tento článek, jehož název mluví za vše: Housing Meltdown's Soothsayer Sees 'Terrific Stresses' in the Economy

Michael Burry, immortalized in 'The Big Short,' wasn't terribly optimistic about America's economic outlook in a recent interview.

Tedy článek ukazující, že Burry není stavem americké ekonomiky úplně nadšen. Očekával tedy další velké problémy ekonomiky, které se ovšem úplně nevyplnily. Je ovšem pravdou, že zmiňuje třeba "Fed´s easy money", které se později opravdu ukázaly jako relativně velký problém. To ovšem viděla značná část odborníků.

2017

Michael Burry Predicts an Imminent Stock Market Crash

Tak zní nadpis článku z roku 2017. Ihned první odstavec se tváří poněkud drasticky.

Michael Burry’s predictions for 2017 are rather unpleasant. Unfortunately, they may also be right, because world events appear to be heading in exactly the direction Burry expects. Burry, who runs Scion Asset Management, LLC, says we can soon expect a global financial meltdown and World War 3.

Rozpad světové ekonomiky ani 3. světovou válku jsme zatím neviděli. I když s přimhouřením jednoho oka lze říct, že ji předpověděl s pětiletým předstihem. Letos jsme k ní možná neměli úplně daleko. Nemyslím si ale, že by ho ale při této predikci napadala taková situace, ve které teď jsme.

Spojnicí mezi většinou jeho predikcí je ale několik bodů, které dávaly smysl i v minulosti a dávají smysl doteď. Třeba to, že dle jeho slov rostou trhy naprosto "nesmyslně". Nerostou tak, jak by podle logiky a ukazatelů měly. Jenomže to rostou už tak dlouho, že to skoro vypadá, že to je "not a bug, it´s a feature". To ovšem ukáže až čas.

2019

Michael Burry of ‘The Big Short’ says he has found the next market bubble

Co že to Burry tentokrát našel? Bublinu? Jako bych to už někdy slyšel...

Passive investments such as index funds and exchange-traded funds are inflating stock and bond prices in a similar way that collateralized debt obligations did for subprime mortgages more than 10 years ago, Burry told Bloomberg News in an email. When the massive inflows into passive vehicles reverse, “it will be ugly,” he said.

V tomto případě tedy označuje za viníky přicházejícího krachu retail, který bezhlavě investuje do pasivních nástrojů, které ženou vpřed růst všeho. Dále pokračuje:

“Like most bubbles, the longer it goes on, the worse the crash will be,” Burry said. “This is very much like the bubble in synthetic asset-backed CDOs before the Great Financial Crisis in that price-setting in that market was not done by fundamental security-level analysis, but by massive capital flows based on Nobel-approved models of risk that proved to be untrue.”

Opět přirovnává přicházející crash k roku 2008.

2021

Covid už se víceméně přehnal, ekonomika se začíná zotavovat a Burry přichází s varováním, že to nejhorší teprve přijde. No opět mu to úplně nevyšlo. ‘Big Short’ investor has dire warning for economy, comparing stock market state to pre-1929 and dot-com crashes

2022

Pochopitelně situace od začátku letošního roku hraje Burrymu do karet v tom, že krize zdá se opravdu přišla. 'Big Short' investor Michael Burry warns stocks will crash and rallies won't last. Here's a roundup of his recent tweets and what they mean.

Je faktem, že Burry před tímto krachem varoval už v létě předchozího roku. Nazval ho svým ikonickým MOAC - tedy matkou všech krachů. Opravdu potom přišel jeden z nejbrutálnějších výplachů posledních let. Burrymu jako by to ale nestačilo. Celé jaro a posledních několik měsíců tlačí na pilu a tvrdí, že to nejhorší teprve přijde. Nelze mu ale vzít, že tentokrát se asi trefil.

V žádném případě nechci říct, že bych Burryho považovall (jako mnoho lidií) za bláznivého doomsayera. Občas to opravdu může působit, že když někdo pořád predikuje krizi, tak se dřív nebo později trefí. Jeho predikce bývají ale většinou postaveny na opravdu dobrých argumentech a číslech, které mohou krach naznačovat. Možná je ale trochu špatně vnímáno Burryho komunikací, která opravdu může působit stylem  "krach sem, krach tam, jednou mi to vyjde".

Rozhodně doporučuji sledovat jeho Twitter, který s trochou trpělivosti může čtenářům přinést opravdu zajímavé postřehy a informace. Jen se musí brát trochu s rezervou.

https://mobile.twitter.com/michaeljburry

Svoje tweety ovšem maže, takže jako archiv slouží další účty, které sledují jeho počínání:

https://twitter.com/burryarchive

Na závěr ještě přidám hezké vysvětlující video, které popisuje Burryho počínání v letech hypoteční krize.

https://www.youtube.com/watch?v=qL-CZWc3RME

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.