S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Deň D, najväčší krypto upgrade v histórii. Čo ak the Merge zlyhá?

Kristian Šooš
14. 9. 2022
6 min read

Rýchlo sa blížime k The Merge, najpozoruhodnejšiemu upgradu v histórii Etherea a rozhodujúcemu bodu obratu pre širší kryptopriemysel. Keďže blockchain Ethereum prechádza z proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS), očakáva sa, že The Merge bude základom, na ktorom sú postavené vylepšenia škálovateľnosti Etherea. Stane sa však ETH po zlúčení skutočne deflačným?

The Merge - najväčší upgrade v histórii Etherea.

Dlho očakávané spustenie the Merge sa konečne deje a komunita Etherea $ETHUSD+2.8% je plná očakávaní. Táto aktualizácia signalizuje prechod pre Ethereum mainnet z PoW na PoS mechanizmus konsenzu a určite bude mať dominový efekt v celom krypto priestore. S toľkými rôznymi názormi, ktoré lietajú okolo, je ťažké presne predpovedať, čo sa stane, keď bude Merge zrealizovaná, avšak jedna vec je istá – ide o významnú udalosť v histórii Etherea a kryptomien a všetci budú pozorne sledovať, ako sa to vyvinie.

The Merge sa pripravuje šesť rokov a mnohí ho považujú za míľnik v histórii kryptomien vzhľadom na potenciálne materiálne a filozofické dôsledky. Tento míľnik by tiež mohol posilniť dôveru trhu a dodať potrebný optimizmus po mesiacoch trhovej volatility, okrem iných faktorov, inflácie a rastúcich úrokových sadzieb. Ako povedal jeden komentátor, Ethereum's Merge "dokáže, že decentralizovaná sieť bez povolení môže fungovať energeticky efektívnym spôsobom." Navyše, takéto zlúčenie je v kryptomenách neuveriteľne zriedkavá udalosť a už sa nemusí nikdy opakovať.

Podpora od Google

Technologický gigant Google pridal nový časovač na odpočítavanie na označenie zostávajúceho času do nadchádzajúceho zlúčenia Ethereum ako prejav podpory. Keď do vyhľadávača napíšete akúkoľvek variáciu „Ethereum Merge“ alebo „The Merge“, zobrazí sa odpočítavací ticker s očakávaným časom zostávajúcim do zlúčenia na základe aktuálnej náročnosti, obtiažnosti zlúčenia a hash rate.

https://twitter.com/VitalikButerin/status/1566993505326710785

Na boku je zobrazená karikatúra dvoch radostných pánd, ktoré k sebe bežia s natiahnutými rukami a predpokladá sa, že s blížiacim sa dátumom zlúčenia sa k sebe približujú.

ETH bolo v posledných týždňoch jedným z najlepších na kryptotrhu, pretože sentiment okolo tokenu zvýšil jeho cenu. Aj keď širší trh nedávno zaznamenal mierny pohyb smerom nadol, ETH sa udržalo a naďalej robí dojem na investorov.

Keď sa sieť Ethereum pripravuje na zlúčenie s Ethereum 2.0, investori očakávajú, že cena ETH sa ešte zvýši. Keďže prípravné činnosti a upgrady sú takmer dokončené, sieť Ethereum je pripravená na ešte väčší rast a úspech. Investori by mali dávať pozor na ETH, pretože sa očakáva, že cena bude naďalej rásť, avšak treba brať v úvahu BUY RUMMOR, SELL THE NEWS.

Čo znamená The Merge pre ETH?

Prechod z PoW na PoS ovplyvní mieru vydávania ETH.

V súčasnosti Ethereum PoW a Ethereum PoS fungujú paralelne, čo znamená, že existujú dva zdroje ETH: odmeny baníkov v reťazci Ethereum PoW a odmeny validátorov v reťazci Ethereum PoS. Po zlúčení bude fungovať iba Ethereum PoS, čím sa eliminujú odmeny pre baníkov. Odmeny validátorov zostanú jediným zdrojom vydávania Etherea.

Čo sa stane bezprostredne po The Merge?

Po dokončení už spustený reťazec Beacon Chain prevezme proces overovania nových transakcií prostredníctvom Proof-of-Stake a starý model Ethereum Proof-of-Work bude natrvalo odložený. Keďže sa mainnet (hlavná sieť blockchainu Ethereum) zlúči s reťazcom Beacon Chain, zlúči sa aj úplná história transakcií Etherea vrátane každej transakcie, inteligentnej zmluvy a zostatku od júla 2015.

Čo ak the Merge zlyhá?

Pravdepodobnosť, že Ethereum Merge zlyhá je takmer nulová ale nedávny fail Luny otriasol dôverou všetkých veriacich v krypto. Veľká aktualizácia Etherea preto ponecháva otázku, čo ak očakávané zlúčenie Etherea zlyhá?
Ak sa zlúčenie Etherea nepodarí alebo sa oneskorí, kto z neho bude mať prospech? Väčšia diskusia sa vedie o modeli príčiny a následku. Pre Ethereum však existuje jeden takýto scenár, ktorý môže spôsobiť problém. Model konsenzu Etherea bude teraz závisieť od validátorov prostredníctvom proof of stake namiesto baníkov. Ak 2/3 všetkých validátorov nejakým spôsobom bugnú, poctiví validátori by mohli byť v problémoch. To ponechá Ethereum zraniteľné voči nepriateľským transakciám, kým to vývojári jadra nezistia a nevyhodnotia škody.

Ethereum má obmedzenú škálovateľnosť. Dokáže spracovať len 12 až 15 transakcií za sekundu, čo je vzhľadom na prevádzku Etherea veľmi málo. Z toho vyplývajú obrovské poplatky za plyn. Na vyriešenie tohto problému fungujú projekty 2. vrstvy, ako napríklad Polygon, ktoré ako protokol spracúvajú transakcie samostatne a tie pridávajú späť do hlavnej siete Etherea. Keďže súčasné zlúčenie Etherea zvýši škálovateľnosť mainnetu, zastavilo to vývoj vrstvy 2. Ak sa zlúčenie Etherea nepodarí, obnoví sa aj záložná fáza vývoja vrstvy 2.
Cena Etherea môže v najbližších hodinách vykazovať neuveriteľnú volatilitu na obe strany, s najväčšou pravdepodobnosťou medvedí pohyb. Napriek tomu dúfajme, že všetko dobre dopadne.

K vývoju po tejto udalosti v spojitosti s cenou sa vyjadril aj Gareth Soloway, ktorý je celkom pesimistický.

Aká je teda predpoveď ceny Solway na 31. december 2022? "Poviem, že to bude 1 000 dolárov."

Z dlhodobého hľadiska má však Soloway inú predpoveď.

„Myslím, že o päť rokov by ste sa mohli ľahko pozerať na 20 000 dolárov za Ethereum. Opäť si myslím, že niekoľko nasledujúcich rokov bude zložitým obdobím pre všetky kryptomeny, najmä pre Ethereum.

Ak sa Vám tento článok páči dajte mi follow a prípadne komentár.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.