S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Přichází býčí trh a do konce roku už všechno jenom poroste. Co vede špičkového ekonoma k takovým vyjádřením?

Dominik Petrnoušek
15. 9. 2022
5 min read

Aktuální situace na trhu se má tak, že nikdo vlastně neví nic. Dokonce ani největší americké banky a finanční instituce se neshodnou na svých odhadech. A to tak, že vůbec. Část z nich je extrémně bearish, část zůstává relativně neutrální a některé jsou naopak silně bullish. Mezi tyto býčí pozitivisty patří Fundstrat, BMO a hlavně JPMorgan, která v čele se svým špičkovým ekonomem vidí S&P 500 do konce roku na 4800$!

Podle JPMorgan už do konce roku vše pouze poroste.

Od konce června vzrostl index S&P 500 o téměř 10 %. A podle společnosti JPMorgan je před námi ještě další růst.

Nejzvučnější finanční jméno Wall Street a jejich analytici zopakovali svůj cíl S&P 500 na konci roku ve výši 4 800 bodů. Vzhledem k tomu, že index se v současné době nachází zhruba na úrovni 3900, znamená cíl společnosti JPMorgan $JPM+0.6%  potenciální růst o necelých 20 %.

To by neznělo až tak nerealisticky. problém je, že většina jejich kolegů z Wall Street zůstává se svými predikcemi plus mínus neutrální, nebo jsou naopak tvrdě bearish. Viz tento pěkný obrázek👇 , který shrnuje a sumíruje predikce největších finančních institucí a jejich cílové ceny.

Predikce hodnoty indexu nejzvučnějšími jmény. Zdroj

JPMorgan v čele s hlavním ekonomem Brucem Kasmanem si všímá hned několika podstatných jevů. Třeba toho, že do trhu proudí značné množství peněz od investorů.

"Vedle zpětných odkupů mohou tito investoři zajistit stabilní příliv několika miliard denně do akcií v příštích 2-3 měsících," tvrdí Marko Kolanovic, hlavní stratég pro globální trhy ve společnosti JPMorgan, v poznámce pro investory.

https://www.youtube.com/watch?v=2S2yA1--vEQ

Index S&P 500 se v posledních měsících z velké části obchodoval pod svým 200denním klouzavým průměrem. Kolanovic se dokonce odvažuje říkat konkrétní hodnoty. Prý, že pokud se indexu podaří prorazit nad tento 200denní klouzavý průměr, mohlo by to vést k přílivu investic v hodnotě zhruba 100 miliard dolarů. No... odvážné a zajímavé tvrzení. Hezké by to bylo, o tom žádná.

Vzhledem k vývoji posledních 2 - 3 dní to však vypadá, že se toto vzdaluje. Nebo alespoň, že si budeme muset chvíli počkat.

Kolanovic se vyjádřil i k FEDu. Nevěří, že by jestřábí postoj centrální banky přetrval.

Tvrdí, že se opět odchylujeme od plánu a tvrdíme, že inflace se vyřeší sama. Také píše, že si JPMorgan myslí, že zvýšením o 75 bazických bodů to FED zbytečně přehnal. Na druhou stranu by to prý mohlo mít pozitivní dopad na určité části trhu.

"Tato přehnaná reakce FEDu a následný, ale do značné míry nesouvisející pokles inflace pravděpodobně vyústí v obrat FEDu, což je pozitivní pro cyklická aktiva."

Ačkoli má JPMorgan býčí cenový cíl pro S&P 500, nedoporučuje jednoduše nakupovat index jako celek.

JPM nedoporučuje kupovat index jako celek

Kolanovic také nedoporučuje honbu za big cap technologickými akciemi nebo za akciemi odolnými proti recesi, které se již opět obchodují blízko historických maxim. V tom má sice asi pravdu, ovšem tím vyřadíme většinu potencionálních investic.

Příležitosti, které vidí, jsou založeny na ocenění.

"Existují tržní segmenty, jako je energetika, které se obchodují za středně vysoké jednociferné P/E, a dokonce i některé široké trhy, jako je index S&P 600 small cap, které se obchodují za násobky na úrovni recese," píše.

Těžko ovšem říct, jestli má pravdu. Velká část Wall Street totiž tvrdí, že trh se bude pohybovat úplně opačným směrem, než si JPMorgan myslí. Třeba konkrétně taková BofA.

Bank of America z velké části snížila svůj cíl pro rok 2022 pro index S&P 500 ze 4 500 na 3 600. 
Nový cíl pro konec roku je nejznižší z celé Wall Street, jak uvedla tato banka sama. BofA očekává mírnou recesi v USA počínaje druhou polovinou roku 2022. Zatím jim to teda úplně nevychází. Stát se ale ještě může cokoliv.

"Našli jsme 11 ukazatelů, které se historicky vyskytly před dosažením dna trhu, přičemž jedním z nich je třeba snížení sazeb ze strany Fedu, k němuž vždy došlo před začátkem býčího trhu," napsala Savita Subramanian.

No a jejich ekonomové očekávají, že FED poprvé sníží sazby ve 3. čtvrtletí roku 23. Je tedy jasné, že jejich názor je naprosto opačný od JPMorgan.

Kdo má podle vás pravdu? Uvidíme do konce nárůst ke 4800 jak tvrdí JPMorgan,  nebo naopak propad podle scénáře BofA? Nebo zůstaneme zhruba na aktuálních úrovních (což si mimochodem myslí taky hned několik dalších velkých institucí na Wall Street)?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.