S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

100 let stará statistika se 100% úspěšností zaručuje, že bearmarket přejde. Řekne i kdy přijde jeho konec

Dominik Petrnoušek
22. 9. 2022
6 min read

Asi každý začínající investor by rád viděl trhy jen v zeleném. A možná i ti zkušení. Takhle to ale bohužel nefunguje a ani fungovat nemůže. Propady a bearmarkety jsou součástí trhu a buďme za ně rádi. Každý takový propad totiž může otevřít nové nákupní příležitosti. To je jen jeden z důvodů, proč bych doporučil být při propadu v klidu. A tím druhým je statistika, která říká, že zatím každý bearmarket jednou skončil.

Tato statistika říká, že zatím každému bearmarketu byla v historii vystavena stopka

Rád bych vám dnes představil hned několik čísel, které by vám mohly z pohledu dlouhodobého investora zlepšit náladu. Víceméně všechny budou pozitivní... Tedy pokud neshortujete. Ale v takovém případě už jste s těmito čísly nejspíš obeznámeni 😁

Čísla a statistiky mluví jasně!

Tržní cykly se měří od vrcholu ke dnu, takže akciový index se oficiálně dostává do medvědího teritoria (bearmarketu), když cena po uzavření obchodního dne klesne alespoň o 20 % od svého posledního maxima (pokud jde o pokles v rozmezí 10 % - 19,999%, říkáme mu korekce). Bullmarket je potom přesným opakem bearmarketu. Když trh získá 20 % a víc od posledního minima. To jen pro upřesnění. Teď již k číslům:

Medvědí trhy mohou být bolestivé, ale celkově jsou trhy po většinu času pozitivní. Z posledních 92 let historie trhů tvořily medvědí trhy jen asi 20,6 z těchto let. Jinak řečeno, akcie rostly 78 % času.

Bearmarket nemusí nutně znamenat hospodářskou recesi. Od roku 1929 bylo zaznamenáno 26 medvědích trhů, ale za tu dobu pouze 15 recesí. Medvědí trhy jdou často ruku v ruce se zpomalující ekonomikou, ale klesající trh nemusí nutně znamenat, že se blíží recese.

Na medvědím trhu ztrácejí akcie v průměru 36 %. Naopak na býčím trhu akcie v průměru získávají 114 %.
Bearmarkety jsou normální. Od roku 1928 proběhlo v indexu S&P 500 26 medvědích trhů. Bylo však také 27 býčích trhů - a akcie dlouhodobě výrazně rostly. Z dlouhodobého hlediska totiž akcie zatím vždy rostou! Už téměř sto let.

Pozor - samozřejmě neříkám, že nelze prodělat, aby bylo jasno!

90 let historie S&P 500. Pozor na měřítko! Tady je použita logaritmická škála. Zdroj
Zde S&P 500 v absolutních hodnotách. Zdroj

Trhy (tedy budeme se bavit většinou o S&P 500, který je stejně předmětem hlavního zájmu většiny z nás) z dlouhodobého hlediska vždy rostou a překonávají svá dosavadní maxima. Jak jsem ale psal nahoře - neznamená to, že nemůžete prodělat kalhoty. Podívejme se třeba právě na druhý graf - pokud byste hypoteticky vložili úplně vše (což je opravdu špatný nápad) do indexu před rokem 2000, počkali byste si na stejnou hodnotu víc než 15 let. Ale zpět k číslům.

Medvědí trhy bývají krátkodobé. Průměrná délka medvědího trhu je 289 dní, tedy přibližně 9,6 měsíce. To je podstatně kratší doba než průměrná délka býčího trhu, která činí 991 dní neboli 2,7 roku. Pokud byste tedy chtěli odhadnout konec aktuálního propadu, lze to zkusit čistě statisticky.

Dlouhodobá průměrná frekvence mezi medvědími trhy je 3,6 roku. Ačkoli mnozí považují býčí trh, který skončil v roce 2020, za nejdelší v historii, technicky nejdelší je býčí trh, který trval od prosince 1987 do krachu dot-com v březnu 2000.

Medvědí trhy jsou od druhé světové války méně časté. Mezi lety 1928 a 1945 se odehrálo 12 hned medvědích trhů, tedy jeden přibližně za 1,4 roku. Od roku 1945 jich bylo 14 - jeden přibližně každých 5,4 roku. Předválečné roky nám tedy statistiky a průměry trochu zkreslují.

https://www.youtube.com/watch?v=_lx0-3vKEkw

Polovina nejsilnějších dnů indexu S&P 500 za posledních 20 let nastala během medvědího trhu. Dalších 34 % nejlepších dnů trhu se odehrálo v prvních dvou měsících býčího trhu - ještě předtím, než bylo jasné, že býčí trh začal. Jinými slovy, nejlepším způsobem, jak přečkat pokles, by mohlo být zůstat investováno, protože je obtížné načasovat zotavení trhu. To je ale už volba každého. Často totiž třeba vidíme, že velká esa hedge fondů se při poklesech malinko stahují. To může mít ale obrovské množství jiných příčin.

Pokud budeme vycházet z čísel, která máme nyní k dispozici? Za předpokladu 50 letého investičního horizontu lze očekávat, že plus minus prožijete 14 medvědích trhů. Ačkoli může být obtížné sledovat, jak se vaše portfolio propadá spolu s trhem, je důležité mít na paměti, že poklesy byly vždy dočasnou součástí tohoto procesu.

Samozřejmě nikdo nikdy neví, co bude v budoucnosti. Minulost také není zárukou budoucnosti. Lze se na ni alespoň podívat a utvořit si nějaký obrázek. To se mi doufám alespoň trochu povedlo :) 

Co vy, věříte číslům? 😇

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.