S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Pošetilost Elona Muska nezná mezí, tentokrát vytočil dokonce i prezidenta Ukrajiny a přiživil se tak na pádu akcií Tesla

Pavel Botek
4. 10. 2022
5 min read

Tentokrát to Elon Musk se svou pošetilostí opravdu přehnal. Jeho vyjádření na sociálních sítích ohledně války na Ukrajině pobouřily masy jeho fanoušků a fanoušků samotné Tesly, což se také včera podepsalo na akciích $TSLA+1.2%, které klesly o -8.61%.

Kdo by neznal Elona Muska a především jeho kontroverzní a provokativní vyjádření na Twitteru.

Tentokrát to Elon Musk přehnal, zní vám tato fráze povědomě? Tentokrát možná zašel ale až příliš daleko, když sérií tweetů vyprovokoval své nejvěrnější fanoušky a dokonce i samotného Volodymyra Zelenského - prezidenta Ukrajiny.

Ti, kteří situaci na Ukrajině pravidelně sledují, tak ví, že Elon Musk byl celou dobu na straně Ukrajiny, kde dokonce nabízel pomocnou ruku v podobě satelitního internetu Starlink, který pomohl Ukrajincům především v prvních fázích války čelit velmi efektivně ruské ofenzívě. Tím si Elon Musk získal obří přízeň a to i v samotném Kyjevě, kde byl chválen ukrajinským lidem.

Jeho poslední příspěvky na Twitteru však pobouřily mnohé, jelikož si Elon Musk pohrával s myšlenky, že odhadne zbytek války a předpoví jak skončí. Naznačil, jak by podle něj mohla vypadat mírová dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem.

„Rusko-ukrajinský mír… Zneplatní se referenda v anektovaných územích. Proběhne tam nové hlasování pod dohledem OSN. Když si to lidé budou přát, Rusko odejde. / Krym zůstane formálně součástí Ruska, jak tomu bylo od roku 1783 (až do Chruščovovy chyby). Dodávky vody na Krym budou zajištěny. / Ukrajina zůstane neutrální.“

  • S tím také pak dodal, že je to vysoce pravděpodobné, že to bude výsledek na konci války - jen bude otázkou, kolik lidí zemře do té doby. Za zmínku stojí také to, že možným, i když nepravděpodobným výsledkem tohoto konfliktu bude jaderná válka.
  • Přes 59% hlasujících v anketě uvedlo, že toto není pravděpodobný scénář, sám Musk se ale vyjádřil, že jej považuje za realistický. 
  • Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk se k tomu vyjádřil svérázně: „Elone Musku, moje velmi diplomatická odpověď zní: jděte do prdele.“

Ačkoli mohlo jít o bezmyšlenkovitě vydanou anketu Muska, tak některé tweety promazal, ale i tak Muska většina lidí označila za papouška ruské propagandy. Poté co si Musk nejspíš uvědomil co způsobil svým tweetem, tak se pokusil o další tvorbu ankety, kde se ptá, zda by se měli lidé žijící na Donbasu a Krymu rozhodnout o tom, zda se připojí k Rusku nebo Ukrajině. Pokračováním v této tématice však Musk sklidil velkou pozornost, ale ne v dobrém slova smyslu, kritiků zkrátka přibývalo.

Michajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, přišel například s konkurenčním návrhem: „Máme lepší mírový plán. Ukrajina osvobodí svá zabraná území včetně Krymu. Rusko prodělá demilitarizaci včetně povinného odstranění jaderných zbraní, aby už nebylo pro nikoho hrozbou. Váleční zločinci skončí u mezinárodního tribunálu.“

Tečkou na závěr byl pak samotný prezident Ukrajiny, který se formou neškodné ankety ptal lidí, zda mají lidé radši Muska, který podporuje Ukrajinu, nebo Muska, jenž je na straně Ruska.

  • Elon Musk zřejmě pochopil, že to přehnal, takže svůj primární tweet s anketou o podobě míru nakonec po internetové bouři smazal.

Nakonec pak Musk ještě uvedl:

Rusko provádí částečnou mobilizaci a půjdou do plné válečné mobilizace, pokud bude Krym ohrožen. Smrt na obou stranách by byla zničující. Rusko má 3 krát více obyvatel než Ukrajiny, takže vítězství Ukrajiny je v totální válce nepravděpodobné. Pokud vám záleží na lidu Ukrajiny, hledejte mír.

Proč jsou Muskova vyjádření zdrcující i pro Teslu?

Akcie $TSLA+1.2% včera prudce klesly po řadě negativních událostí.

Komentář Elona Muska přišel jako další rána, která se přiživila na včerejším propadu akcií TSLA. Hlavními důvody propadu jsou čísla výroby a dodávek, kde Tesla sice zaznamenala meziroční růst, ale čísla zůstala pod predikcemi analytiků. No a v konečném součtu bylo i negativní to, že event Tesly nepřinesl žádné nové informace ohledně nejočekávanějších plně autonomních systémů. Jedinou mírně pozitivní zprávou bylo představení humanoidního robota, který na první pohled asi lidi úplně nenadchnul. To vše navíc přichází v době, kdy se jeho právní bitva s Twitterem neustále vyhrocuje.

Závěr

Jaký na to máte názor vy? Pár zastánců Muska tvrdí, že jde o jasný výsledek a říkají, že myslí na lidské životy a nechce jen, aby masakr pokračoval. Druzí pak začali Muska odsuzovat a řadit jej na stranu Ruska a jejich propagandy. Osobně celkově nechápu hlavně důvod, tedy proč měl potřebu se k tomu vyjadřovat? Pokus o pozornost? Těžko říct... Jedno je však jisté, pozornost si rozhodně získal, i když ne v pozitivní podobě.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.