S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tato akcie z portfolia Warrena Buffetta se aktuálně obchoduje s obří slevou. Měli bychom do ní nyní investovat?

Pavel Botek
11. 10. 2022
7 min read

Warren Buffett je světoznámý investor, který ve své investiční kariéře dokázal opravdu mnohé. Popularitu si získal nadprůměrnou výkonností, ale i vyhledáváním a výběrem podhodnocených akcií. Dnes se podíváme na jednu akcii, kterou zařadil do portfolia Berkshire Hathaway, ale v letošním roce se ji příliš nedařilo, což se výrazně podepsalo na její ceně.

Warren Buffett

Zmiňovanou akcií v úvodu je StoneCo $STNE+5.0%. Akcie $STNE+5.0% od začátku roku ztratily už víc jak 40%, přesto se však zdá, že se nic zásadního u společnosti nezměnilo, mimo cenu akcie a řadu finančních úspěchů. Měli bychom do ní nyní investovat stejně jako Warren Buffett?

Berkshire Hathaway v říjnu 2018 oznámila plány na rozsáhlou investici do brazilské fintech společnosti StoneCo, která se zaměřuje na poskytování řešení pro finanční technologie a nabízí end-to-end cloudovou technologickou platformu pro provádění elektronického obchodování.

StoneCo $STNE+5.0% 

Výkonnost akcií $STNE+5.0% v letošním roce.

Proč je StoneCo atraktivní? 

Elektronický obchod v Brazílii - Bezhotovostní transakce jsou v Brazílii rozšiřujícím se odvětvím, stejně jako v jiných rozvíjejících se tržních ekonomikách, kde se většina transakcí provádí v hotovosti.

StoneCo poskytuje komplexní cloudovou technologickou platformu pro obchodníky, aby mohli provádět elektronický obchod v klasickém obchodě, online a mobilně. Cloudová platforma pomáhá svým klientům připojit se, usnadnit transakce, přijímat platby a rozvíjet své podnikání.

Společnost vydělává peníze tím, že účtuje poplatky za své služby. Patří mezi ně zpracování plateb transakcí, financování záloh, předplatné a pronájem vybavení. Cílovou skupinou společnosti jsou malé a střední podniky.

Proč akcie $STNE+5.0% klesají? Jednoduše řečeno je to tím, že makroekonomické výzvy související s brazilskou ekonomikou způsobily, že investoři zůstávají na vedlejší koleji a akcie v letošním roce prudce klesají. StoneCo nedávno oznámila vcelku dobrou zprávu za 2. čtvrtletí, ve které společnost prokázala oživení růstu tržeb a růst marží. Pokračující makroekonomické nejistoty však nadále tlačí akcie dolů, i když v zásadě společnost dobře funguje a posouvá se kupředu.

  • K úrokovým sazbám - Po 12 přímých zvýšeních úrokových sazeb se brazilská centrální banka rozhodla držet úrokové sazby pevně na 13,75%. Výrazný a rychlý růst úrokových sazeb byl jednou z hlavních příčin propadu.

Proč jsou akcie StoneCo zajímavou volbou? 

  • Jedním z pozitivních vývojů po pandemii je zrychlení využívání digitálních plateb. Před globální pandemií byla Brazílie do značné míry závislá na hotovostních způsobech platby, přičemž spotřebitelé byli pomalí při přijímání digitálních platebních metod.
  • $STNE+5.0% v současné době odhaduje, že v Brazílii je víc jak 28 milionů středně velkých a malých a středních podniků a vzhledem k tomu, že STNE má pod 2 miliony obchodních vztahů, zůstávají v nadcházejících letech významné příležitosti k růstu.
  • Podle PagBrazil přibližně 16,3 milionu dospělých v Brazílii nemá bankovní účet (10% dospělé populace), zatímco dalších 17,7 milionu dospělých nepoužilo svůj bankovní účet po dobu nejméně jednoho měsíce. Tito dospělí bez bankovního účtu dohromady obchodují více než 67 miliard USD ročně, což představuje obří nevyužitý trh pro StoneCo.
  • Důležitým bodem je, že ministerstvo ponechalo svou prognózu růstu HDP nedotčenou na 2,5% pro rok 2023, což se zdá být rozumným výchozím bodem. Vzhledem k tomu, že brazilské úrokové sazby se začínají poměrně zplošťovat a ministerstvo hospodářství zvýšilo své růstové očekávání, zdá se, že by se mohla brazilská ekonomika postupně vzpamatovávat.
  • Vzhledem k tomu, že úrokové sazby v Brazílii za posledních 18 měsíců výrazně vzrostly, $STNE+5.0% zahájila několik zvýšení cen, aby pomohla kompenzovat své vyšší výdaje. Domnívám se, že pokud by úrokové sazby v průběhu času klesaly, STNE by si udržela své ceny, a tak by byla schopna dlouhodobě generovat vyšší přírůstkové marže.
  • Zatímco makroekonomické faktory prostředí mohou mít vliv na ziskovost společnosti, dlouhodobější trend zvyšování digitálního platebního mixu pravděpodobně zůstane silný po mnoho dalších let.

Čtvrtletní výsledky

  • Společnost vykázala tržby ve výši 2,3 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 275,6 % z 613,4 milionu dolarů. 
  • Výsledky jsou popoháněny zlepšující se mírou bankovnictví. Finanční služby vygenerovaly 1,9 miliardy dolarů a softwarové služby vygenerovaly 350,7 milionu dolarů, což představuje nárůst o 242,5 % a 720,3%.
  • TPV (celkový objem plateb) za čtvrtletí činil 90,7 miliardy USD ve srovnání s 60,4 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 50,3%.
  • Bankovnictví malých a středních podniků i nadále získává silnou trakci. Aktivní klientská základna platebních služeb činila 2,07 milionu, což představuje nárůst o 97,6 % z 1,05 milionu. 
  • Upravený ukazatel EBITDA se v tomto čtvrtletí zvýšil ze záporných (17,9) milionů USD na 1,06 miliardy USD. Upravená marže EBITDA činila 45,9 %, což je postupné zlepšení o 6,4 procentního bodu, což je připisováno lepší kontrole nákladů a nižším marketingovým nákladům.

Generální ředitel společnosti: Věřím, že naše silné výsledky za druhé čtvrtletí nadále posilují naše oživení a v první polovině roku 2022 jsme svědky konzistentnějšího vzorce výkonnosti. Naše podnikání si vede velmi dobře. Získáváme nové klienty rychleji než v minulém čtvrtletí a dosahujeme silného růstu tržeb při současném zvyšování ziskovosti. Jsme povzbuzeni trendy, které jsme zaznamenali v našem podnikání v první polovině roku, a věříme, že výhled pokračujícího růstu a růstu marží odráží tento názor. Druhou polovinu roku vnímáme jako příležitost navázat na naše úspěchy v první polovině roku, ukázat, že naše zotavení je v plném proudu a situace se příznivě lepší i z dlouhodobého hlediska.

Dle ALFA SPREAD jsou akcie $STNE+5.0% výrazně podhodnocené 👇

Víceméně by se dalo říct, že to vidí mnoho analytiků podobně a někteří věří v rychlý růst až k hranici 20$ za akcii.

Závěr

Největším rizikem pro tézi $STNE+5.0% zůstává nejisté makroekonomické prostředí a brazilská ekonomika. Pokud by se makro prostředí zhoršilo, pak bychom mohli vidět pomalejší růst tržeb nebo tlak na marže. Pokud by tyto nepříznivé faktory přetrvávaly, investoři by mohli stlačit ocenění ještě níže. Celkový potenciál společnosti je však obrovský, Brazílie je velká a velké množství lidí je zde neoslovených, což dává prostor pro růst StoneCo. Jak už píšu v článku - V Brazílii je víc jak 28 milionů středně velkých a malých a středních podniků a vzhledem k tomu, že $STNE+5.0% má pod 2 miliony obchodních vztahů, tak je zde příležitost pro růst opravdu velká.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.