S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Tohle jsou investiční pravidla Michaela Marcuse, který proměnil 30 000 dolarů na 80 milionů dolarů během 20 let

Pavel Botek
24. 10. 2022
7 min read

Z člověka, který prodělal veškeré své peníze na investora/tradera, který proměnil 30 000 dolarů na 80 milionů dolarů během 20 let? Žádná pohádka, ale skutečný příběh Michaela Marcuse, o kterém bude dnešní článek, kde si rozebereme jeho pády, vzestup a strategii.

Michael Marcos 

Michael Marcos je velmi úspěšný obchodník, který byl nazýván také jako "Genius trader". Jeho příběh je opravdu speciální, jelikož se tento investor/trader vypracoval z pozice velice špatného investora až na post jednoho z nejúspěšnějších obchodníků na světě.

Příběh Michaela Marcose 👇

Mezi lety 1969 a 1973 často Marcos ztrácel většinu svých peněz a dopracoval se až ke ztrátě veškerých svých finančních prostředků! Marcus neustále prohrával a ztrácel, protože neměl pochopení pro základní obchodní pravidla. Po roce 1973 začal být úspěšný na své cestě v obchodování. Co stála za tímto zlomem? V srpnu 1974 nastoupil jako obchodník do komoditní společnosti. Společnost mu dala 30 000 dolarů jako obchodní fond. Asi o deset let později se výnos fondu zvýšil na 2 500krát, což bylo 80 milionů dolarů.

V mladém věku začal Michael Marcus provádět výzkum pro makléřskou firmu, po které se připojil k Commodities Corporation, aby obchodoval s penězi společnosti. Během svého působení v Commodities Corporation jeho výnosy často převyšovaly výnosy všech ostatních obchodníků, a to i v případě, že by byly jejich výnosy sečteny dohromady!

Takto přišel o všechny své peníze 👇

V roce 1972 se Michael Marcus setkal s mužem, který tvrdil, že by mohl zdvojnásobit jeho peníze každé dva týdny. Nezkušený Marcus, který předtím moc neobchodoval, ztratil všechny své peníze na těchto komoditních tipech.

V té době se akademicky nadaný Marcus rozhodl, že s více časem a praxí může vlastně obchodovat sám a určitě i efektivněji. Michael čerpal finanční prostředky od rodiny, přátel a vlastních zdrojů a řídil se radou pisatele tržních dopisů a dosáhl svého prvního zisku na obchodu s pšenicí. Velice jednoduše řečeno - Trh v té době poskakoval tam a zpět, takže Michael Marcus nakupoval prakticky pokaždé, když cena dosáhla dna a prodával, když se dostala na vrchol. Jednoduchá strategie? Zní to tak, ale z Michaela Marcose se stal doslova ''kouzelník'', kterého začalo uctívat velké množství zkušenějších obchodníků.

Podotýkám, že touto dobou byl Marcos ještě student, který se mohl vrátit zpět do školy, ale jeho hlavní ambicí bylo to, aby se stal obchodníkem s komoditami na plný úvazek.

Z velkých zmarů a ztráty veškerých peněz až na vrchol? I tak to může vyznít, na této cestě však nebyl sám a zakládal na pravidlech svého mentora, který ho připravil (myslím si, že dost dobře) na to, jak nakládat s penězi a jak uvažovat. Tím učitelem byl Edem Seykot, od kterého se naučil přístup a správné sledování trendů.

Otázka jednoho redaktora na Marcuse: Věděl jste, co jste tehdy dělal špatně?

Michael Marcus: Dobrá otázka. V podstatě jsem neměl žádné skutečné pochopení obchodních principů; Dělal jsem všechno špatně. Po mé neúspěšné sérii obchodů jsem se ale setkal s jedním z lidí, kterým připisuji svůj úspěch.

🚨Část jeho úspěchu byla způsobena jeho pochopením základních obchodních pravidel, jako je jízda na ziskových pozicích a snižování ztrát - druhá část byla připsána býčímu trhu komodit v roce 1970, který byl příznivý pro následovníky trendů.🚨

Zajímavost pro ty, které bude tato tématika zajímat více: Marcus byl představen v knize The Predictors: How a Band of Maverick Physicists Used Chaos Theory to Trade Their Way to a Fortune on Wall Street.

Obchodní filozofie a pravidla Marcose:

Nejdůležitějším aspektem obchodování je trpělivost.

  • Budete i nadále ztrácet peníze, pokud vám chybí trpělivost, obchodní principy nelze ignorovat a zanedbávat je.
  • Musíte pochopit, které ''karty'' je dobré držet. Pochopením základních pravidel se k tomuto bodu dopracujete jednoduše.
  • Pokud nemůžete držet dobré ''karty'', tak musíte zjistit jak kompenzovat (aktuální nebo budoucí) ztráty vašich špatných karet. 

Když ztrácím peníze, říkám si, že nemůžu pokračovat v obchodování stejným způsobem. 

Filozofie jeho obchodování:

Každý obchodník má silné a slabé stránky. Někteří jsou dobrými držiteli svých vítězů, ale mohou stejně tak držet příliš dlouho i ty poražené. Dokud se budete držet svého vlastního stylu, dostanete dobré a špatné ve svém vlastním přístupu.

  • Hodně zakládal na fundamentech a technické analýze. Vždy se však řídil sám sebou, což se mu jednu dobu sice nevyplatilo, ale postupem se dostal až na vrchol, jelikož začal studovat a naslouchat zkušeným.

Zaprvé, fundamenty by měly naznačovat, že existuje nerovnováha nabídky a poptávky, což by mohlo vyústit ve velký posun. Za druhé, graf musí ukázat, že trh se pohybuje směrem, který naznačují fundamenty. Zatřetí, když se objeví zprávy, trh by měl jednat způsobem, který odráží správný psychologický tón.

Myslím si, že být v horní vrstvě úspěšných obchodníků vyžaduje vrozenou dovednost, dar. Je to jako být skvělým houslistou. Ale být kompetentním obchodníkem a vydělávat peníze je dovednost, kterou se můžete naučit.

  • V konečném důsledku musíte mít odvahu držet pozici a riskovat, řekl Marcus.

O správném myšlení

Když začnete ztrácet, dotýká se to negativně vaší psychiky; vede vás to k pesimismu. Jsem ale velmi otevřený. Jsem ochoten přijmout informace, které je obtížné emocionálně přijmout, ale které stále uznávám jako pravdivé.

Odvaha a rozum jsou velice důležité. Nevím o žádném velkém profesionálním obchodníkovi, který by tímto nedisponoval. Úspěšný obchodník musí mít: odvahu zkusit, odvahu selhat, odvahu uspět a odvahu pokračovat, když jde do tuhého.

Někdy jsem si myslel, že bych možná měl přestat obchodovat, protože bylo velmi bolestivé stále ztrácet. Mnohdy jsem se jen podíval směrem nahoru a zeptal se: "Jsem opravdu tak hloupý?" A zdálo se mi, že slyším jasnou odpověď, která říká: "Ne, nejsi hloupý. Musíš se toho jen držet." Tak jsem to jednoduše udělal.

Význam řízení rizik

Pokud si nejste jisti pozicí a nevíte, co dělat, prostě vypadněte. Vždy se můžete vrátit. Pokud máte pochybnosti, přestaňte a dobře se vyspěte. Udělal jsem to mnohokrát a druhý den bylo všechno jasné.

  • Co říkáte na příběh a filosofii tohoto obchodníka? 🤔
  • Líbí se vám tento druh článků? Mám nadále zpracovávat podobné obchodníky a jejich strategie?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.