S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Hra na arbitráž: Akcie Activision Blizzard nyní nabízejí až 32 % slevu. Buffett investuje, měli bychom také?

Michal Šnobl
5. 11. 2022
6 min read

Jak plyne čas a rozvíjí se antimonopolní vyšetřování, akcie Activision Blizzard klesají na 72 USD, což zvyšuje atraktivitu této sázky. O akcie ATVI se v letošním roce cíleně zajímala i Buffettova holdingová společnost Berkshire Hathaway. Pojďme se podívat, proč to Buffetta zaujalo.

V lednu MFST oznámila plány na nákup Activision Blizzard za 69 miliard dolarů, neboli 95 dolarů za akcii. ATVI se v současné době obchoduje kolem 72 USD za akcii.

Na konci roku 2021 vlastnil Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7% zhruba 1,8 % Activision Blizzard $ATVI+0.1% Buffett v roce 2022 zvýšil svůj podíl v herní společnosti více než jednou, přičemž akcie vzrostly z 64,3 milionu na 68,4 milionu v srpnu – neboli asi 8,7 % Activision.

Současný stav dohody

Od oznámení akvizice uplynulo již více než 10 měsíců. Je příliš brzy na to, abychom mohli říci, že něco nejde podle plánu. Jak se dalo očekávat, regulační orgány začínají transakci důkladně prošetřovat.

Úřad CMA a Komise EU začínají shromažďovat důkazy prostřednictvím průzkumu mezi účastníky trhu. Očekává se, že FTC jako první ze tří zveřejní závěrečnou zprávu do konce listopadu.

Zajímavé je, že dohoda již dostala zelenou od brazilského regulačního orgánu ("CADE"). Agentura uvedla:

Navzdory všem obavám ohledně této dohody je hlavním cílem CADE podporovat blaho brazilských hráčů, a nikoli hájit zájmy některých společností nebo jejich konkurentů.

NEUVĚŘITELNÁ arbitrážní hra

Zatímco globální regulační orgány horlivě diskutují o převzetí výrobce herního softwaru Activision Blizzard Incamerickým technologickým gigantem Microsoft  za 68,7 miliard dolarů (56 miliard liber), své slovo mají i konkurenti v tomto odvětví.

https://youtu.be/EnYaxS9T5Ko

Sony se, nepřekvapivě, postavilo na stranu „proti“, protože její konzole PlayStation přímo konkuruje X-Boxu od Microsoftu. Ale Meta, majitelka Facebooku a Instagramu řekla, že s dohodou nemá problém.

Navzdory tomuto rostoucímu přílivu nejistoty je generální ředitel společnosti Microsoft Gaming Phil Spencer ohledně převzetí pozitivní a na nedávné konferenci Wall Street Journal Tech Live Spencer uvedl, že regulátoři vyšetřující dohodu byli „spravedliví a čestní“ a je přesvědčen, že převzetí proběhne.

Největší herní platforma. Generální ředitel Microsoft Gaming Phil Spencer v nedávném rozhovoru pro Bloomberg odhalil motivaci technologického giganta, která stojí za touto dohodou : „Když jsme přemýšleli o tom, čeho jsme schopni, kam musíme jít… největší herní platformou na planetě jsou mobilní telefony, " řekl.

„Jedna a půl miliardy lidí hraje na mobilních telefonech. A myslím, že bohužel jako Microsoft to není místo, kde máme nativní platformu. Co se týče hraní her, pocházejících z konzolí a PC, nemáme mnoho kreativních schopností, které by vytvořily hit mobilních her. Jedna věc o videohrách je, že když jste tu možná příliš dlouho, znáte většinu jejich tvůrců. Takže víte, kdo by mohl být ten pravý. 

"Ale skutečně jsme začali diskuse, alespoň interně, na Activision Blizzard o možnostech, které měli na mobilu, a pak na PC s Blizzardem." To jsou dvě věci, které skutečně vyvolaly náš zájem."

Alternativní scénář

Řekni, že na dohodu nedojde. Řekněme, že nakonec rozhodnou proti Microsoftu a Microsoft o dohodu dál nebojuje a považuje ji za větší problém, než za který stojí. Activision Blizzard není zakoupen a zůstává nezávislý. co se stane potom? Pojďme si v tomto scénáři projít několik věcí, které je třeba zvážit.

Vývoj ceny akcií ATVI v letošním roce 

Jedním z problémů s touto aktuální dohodou je, že se 70 miliardami dolarů existuje jen několik megakorporací, které mohou vůbec uvažovat o koupi Activision Blizzard $ATVI+0.1%. To je například prakticky celá tržní kapitalizace Sony.

V tomto případě se zdá, že existuje jen několik pravděpodobných kandidátů na nákup, společnosti jako Google, Apple, Amazon, Meta nebo Tencent, tech giganti s alespoň nějakým tangenciálním zájmem o hraní, ale ne tak investovaní, že by regulace zabila. Microsoft má konzolový ekosystém a Xbox Game Pass, který je součástí protisoutěžních obav. Většina těchto společností ale nic takového nemá a mohlo by to být vstupem do herního prostoru koupí jednoho z největších zbývajících nezávislých vydavatelů.

Shrnutí

Investoři se nyní znepokojují a v říjnu se objevily zprávy,  že prodejce vyložil 3,7 milionu akcií ATVI , což by mohlo naznačovat nedostatek důvěry, že koupě Activision Blizzard Microsoftem projde. Akcie byly prodány za cenu 72,25 USD, jak uvádí Seeking Alpha, a zdá se, že investoři se obávají, že dohoda může být ohrožena kvůli regulačnímu zásahu, o kterém mnozí věří, že převzetí zmaří.

Celkově se i nadále domnívám, že ATVI je sázkou na zdravý rozum regulačních orgánů. Podání SEC uvádí, že dohoda bude uzavřena v červnu 2023.

Sleva 32 %. Akcie Activision nyní od 18. ledna (datum nabídky Microsoftu) klesly o 17 %. Stále se domnívám, že se jedná o obrovskou arbitrážní příležitost, která je tím atraktivnější, čím více klesá. Potenciál růstu dosáhl neuvěřitelných 32 %.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.