S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Ondřej Smékal: Myslím si, že kolem roku 2028 bude NIO na úrovni 150-250$ za akcii

Pavel Botek
16. 11. 2022
12 min read

Tentokrát jsem si popovídal s obchodním ředitelem ze společnosti Acomware, kterým je Ondřej Smékal, milovník high-risk, high reward akcií. Dnes se bavíme o investiční strategii a zálibě  k vyhledávání akcií s vysokým potenciálem, kde zazní tituly jako jsou Veru a NIO.

Ondřej Smékal

Na tento rozhovor jsem se opravdu těšil, jelikož je Ondřej Smékal podobně zapáleným investorem do akcií $NIO+2.6% tak jako já. S mnoha jeho názory na Twitteru se mnohdy shoduji, alespoň když je řeč o našem oblíbeném výrobci EV. Obecně je však strategie nás obou zcela odlišná. Myslím si však, že vás strategie pana Smékala zaujme, jelikož má za sebou řadu úspěšných prodejů v řádu stovek procent.


Můžete se nám krátce představit? 

Jmenuji se Ondřej Smékal (38), pracuji v konzultační společnosti Acomware, na pozici obchodního ředitele, investice do akcií a kryptoměn vnímám především, jako hobby, nikoliv jako současný nástroj obživy, nebo snad nástroj pro rychlé zbohatnutí. Stále jsem však ve fázi učení, která může klidně trvat až do důchodového věku, tou dobou už by mě investování mohlo uživit.

Co vás vedlo k investici do akcií $NIO+2.6%

Vezmu to od začátku, o této společnosti jsme se dozvěděl vlastně náhodou od mého kolegy někdy uprostřed léta 2020, kdy bylo NIO kolem 11$. Začal jsem se o NIO zajímat, shromažďovat veškeré dostupné informace (web společnosti, placené discord skupiny, Youtube, Facebook skupiny, Twitter apod.), zjišťovat budoucí plány a potenciál této firmy. Poté jsem otevřel první pozici a vlastně jsem se svezl po té ohromné vlně, kdy šlo NIO z cca 3$ na +60$, přičemž moje první nákupní cena byla 15$, vystupoval jsem na cca 47$. Nicméně pořád jsem se držel v nízkých objemech, tuším, že tenkrát jsem celkem měl jen asi 150ks za průměrnou cenu 22$.

Čím je konkrétně tento čínský výrobce elektromobilů atraktivní nebo speciální vůči konkurenci? Je aktuálně $NIO+2.6% společností, u které vidíte největší potenciál z hlediska růstu?

Co mě na NIO nejvíc zaujalo, zaprvé služby jako BAAS (battery as a service), vize společnosti, uzavíraná strategická partnerství, určitě i samotný design vozidel a především recenze těch, co již tyto auta měli. Líbí se mi i samotný brand, osobně vidím brand NIO jako podstatně lepší pro celosvětovou expanzi, než třeba Li, nebo Xpeng. V zásadě jsem tou dobou došel k osobnímu přesvědčení, že Čína, která se nikdy neprosadila v automobilovém průmyslu, nyní cítí ohromnou šanci se konečně prosadit v elektro autech a být na světové špičce. Toto přesvědčení trvá. Pokud půjde vše dle vize společnosti, pak by NIO mohl být v TOP výrobcích aut celosvětově. Při
aktuálních cenách vidím u této společnosti opravdu největší potenciál růstu v daném segmentu, na rozdíl třeba od Tesly, kde bych aktuálně spíš čekal další poklesy.

Od jaké ceny budujete pozici? Za jakou cenu byste rád prodal? 

Problém byl, že jsem začal budovat novou pozici, koncem roku 2021, tedy moc brzo, někde u 39$, což ze současného pohledu, kdy NIO kolísá kolem single digit, bylo ukvapené, na druhou stranu víme, že trh se nedá načasovat a v dané době ta cena nepůsobila tak hrozně. Aktuální nákupní cenu mám pořád vysokou, kolem 25$. Z dlouhodobého pohledu to však nehraje až takovou roli. Moje prodejní strategie je většinou rozsáhlejší, než abych si řekl, mám nákupku 25$ tak prodám, když to někdy bude 50$ a to mi stačí. Mám to rozdělené na určité fáze, tak aby celkový zisk byl přes 100%, ale prodávám postupně, po částech, při určitých, předem daných částkách. Moje projekce původně říkala, že 50$ dosáhneme již letos, to jsem se spletl, nepočítal jsem se současnou situací ve světě, pokračujícími Covid restrikcemi v Číně apod. Nicméně aktuálně si myslím, že koncem roku 2023 by se NIO mohlo opravdu opět podívat na nové ATH. Moje dlouhodobé „hopium“ říká, že kolem roku 2028 bychom se mohli pohybovat na úrovni 150-250$ za akcii, málokdo tomu teď věří a dokáže si to představit, ukáže jen čas, kdo měl pravdu a jestli půjde vše dle plánu společnosti.

Wow, 150-250$ za akcii? Mnoho investorů to může označit za nesmysl nebo zbožné přání - Proč věříte v tak vysoký cíl?

Velká část investorů vám řekne, že i současná cena akcie NIO je nesmysl, nicméně to jsou lidi co jsou zvyklí na standardní akcie u společností jako, banky, nebo výrobní firmy, které již vytváří dlouhodobě zisk, nechápou, že na technologické společnosti je třeba se dívat úplně jinou optikou, tady je to primárně o budoucích výnosech a očekáváních, je jasné, že technologické firmy musejí na začátku investovat enormní množství zdrojů do vývoje a na jejich ziskovost, se musí kratší, nebo delší dobu počkat. U NIO se čeká breakeven point ve Q4 2023, někdy v tomto momentu bych čekal velký růst ceny akcií.

Vnímáte nějaká rizika, která by mohla ovlivnit vaši investiční tézi?

Rizika jsou velká, pořád je to high-risk, high-reward akcie, rizik je tedy celá řada. Nicméně pro mě je zásadní toto, pokud dělá firma vše dobře, v zásadě dle plánu, roste, expanduje, vyvíjí a investuje do inovací a její akcie přesto klesá, je to dobrý signál pro nákup. Jak říká, Jeff Bezos: The stock is not the company, and the company is not the stock.

Na Twitteru jsem zahlédl, že jste napsal: Ještě nikdy, opakuji nikdy, jsem neprodal
akcii s menším ziskem než 100 %. Jak jste něčeho takového dosáhl? 

To byla trošku přehnaná věta, která se týkala především full pozic, tedy akcií, kde jsem již měl nakoupeno za určitou sumu a dále dokupovat neplánuji, nebo jsem neplánoval, samozřejmě, že v začátcích jsem kupoval spoustu small caps firem s vidinou rychlého zhodnocení, určitě jsem se taky spálil, některé z nich jsem prodal se ztrátou (což vlastně původní prohlášení neneguje, když se nad tím teď zamýšlím). Mimochodem, to že člověk prodá se ziskem 100 %, ještě neznamená, že na otevřených pozicích není v celkovém mínusu, což teď bude předpokládám většina investorů, když i část bluechip akcií je víc než 50 % dole, nicméně kdo prodrží do dalšího bullrunu a má pevně danou strategii na exit, tak na to dokáže v následujících letech solidně vydělat. U úplných nováčků bude problém, že část z nich prodá, jen co budou na svém, toto je častá chyba, kterou ve svém okolí vnímám, sám jsem to tak měl třeba s Bitcoinem $BTCUSD-4.1%, kdy jsme ho držel za cenu 17K několik let, i když mezitím poklesal na 4K a poté jsem ho za 17K prodal. Teď už vím a příště si budu sedět na rukou.

Jaká investice pro vás byla nejvíce vydařená? 
Nejvíce vydařená investice byla letos určitě $VERU-7.6% a to i přes velký pád v minulém týdnu. Další úspěšná investice byl určitě $LCID+0.8%, ale opět – měl jsem nastavenou strategii na EXIT, kdybych jí neměl a podržel jsem až do teď, byl bych teď hluboko pod nákupní cenou. Navíc tady očekávám ještě další pokles od současné ceny.

Máte v současnosti v hledáčku nějaké další zajímavé společnosti, u kterých pouze čekáte na atraktivnější cenu?

Aktuálně čekám na $PLTR-2.6% kolem 5$ a $SOFI-0.6% kolem 4$. Jen podotýkám, že na tyto ceny sice čekám, ale dočkat se nemusím. Nicméně jsou tam i zajímavé bluechip akcie, kde si myslím, že ještě půjdeme o dost víc dolů, to může být třeba Google, Amazon, ale i Apple. Z ostatních třeba Coinbase. Problém současné doby a velké části investorů je, že jsme začali vše nakupovat moc brzy a volných zdrojů na dokupy již není tolik.

Zmiňujete farmaceutické firmy, jak k jejich obchodování přistupujete, není to do
jisté míry spíše gambling?

Obecně farma je dost zajímavá a zároveň riskantní, svezl jsem se na vlně několika schvalovacích procesů, třeba u $AUPH-1.8%, $KMPH-0.3% apod, naopak jsem se spálil třeba na $ATNX. Nejlepší strategie je, pokud se svezete na hypu, který kolem toho je a akcie lítá před schvalovacím procesem někdy i o 100 % nahoru a pak zase o 50 % dolů a do finální fáze schvalování FDA již už nejdete buď vůbec, nebo jen s omezeným počtem akcií, při již vytvořeném a realizovaném zisku. Pokud již akcie držíte přes schvalovací proces a lék je schválen, pak základ je, že vždy musíte včas vyskočit, protože když se podíváte na grafy menších farmaceutických firem, tak pokud jim je lék projde kontrolou, je tam obrovské FOMO a růsty o 100 % až klidně tisíce %, ale pak dojde k vystřízlivění investorů a akcie klesá. To je příklad třeba i u již známějších jmen jako $NVAX-2.5%, $MRNA-0.3% apod. Co se týká samotné, již zmiňované VERU, tak to je farmaceutická firma, kterou jsem objevil v roce 2020, kde jsem si všiml růstu společnosti $SAVA+1.1% a snažil jsem se najít něco s podobným potenciálem. Nákup $VERU-7.6% u mě byl za 3$ a výstup na 12$ přičemž akcie šla až na 24$. No a letos jsem si dal opáčko, akorát s větším objemem. Do FDA (z minulého týdne) adcom meetingu (poradní panel při úřadu FDA) jsem držel již jen 1/6 z původního objemu, a bylo to očividně dobré rozhodnutí. Pokud bych držel vše, byl by to čistý gambling. Pokud byste se zeptali kde se dají tyto firmy najít, tak existuje kalendář schvalování FDA a pak už je to jen na tom, jaký čas pro DD jste tomu ochotni věnovat.

Na co se tedy zaměřujete u takových akcií? Jak je vaše portfolio složené?

Na rozdíl od jiných lidí, jejichž vyvážená portfolia tvoří desítky akcií, moje portfolio se vždy skládá z maximálně 3-5 akcií. Snažím se v daném roce najít firmu s největším potenciálem, předloni to vyšlo s NIO, loni s LCID, letos s VERU a příští rok věřím opět v NIO. Zaměřuji se na akcie, zbytek rodiny už jede i v opčních strategiích, ale to je pro mě pořád vyšší dívčí. Každopádně z pohledu nějakého standardního investora, je moje portfolio samozřejmě nastaveno špatně. Kromě akcií se snažím dívat i na crypto a to především na altcoiny, u kterých si myslím, že by v dalším bullrunu mohli překonat současná maxima. Stále věřím, že dno nás teprve čeká, můj odhad na BTC je 10,5-14K, přičemž si zároveň myslím, že při příštím bullrunu již překonáme magickou hranici 100K, druhá alternativa k tomu, je pouze konec crypta a to nepředpokládám.

Nejzajímavější postřehy z rozhovoru:

  • Moje dlouhodobé „hopium“ říká, že kolem roku 2028 bychom se mohli pohybovat na úrovni 150-250$ za jednu akcii $NIO+2.6%, málokdo tomu teď věří a dokáže si to představit, ukáže jen čas, kdo měl pravdu a jestli půjde vše dle plánu společnosti. 
  • Aktuálně čekám na $PLTR-2.6% kolem 5$ a $SOFI-0.6% kolem 4$. Nicméně jsou tam i zajímavé bluechip akcie, kde si myslím, že ještě půjdeme o dost víc dolů, to může být třeba Google, Amazon, ale i Apple.
  • Problém současné doby a velké části investorů je, že jsme začali vše nakupovat moc brzy a volných zdrojů na dokupy již není tolik.

Tímto děkuji za obsáhlé vyjádření a pohled Ondřeje Smékala, který nám nastínil svou investiční strategii.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.