S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Z hvězdy padouchem za 48h: Šokující příběh Sama Bankman-Frieda a jeho burzy FTX

Pavel Botek
15. 11. 2022
11 min read

V posledních dnech otřásá kryptoměnovým trhem kauza Sama Bankman-Frieda a bankrotu FTX. Dnes se podíváme na to, jak se z ''brilantního vizionáře'', který měl dokázat velké věci, stal padouch, který zapříčinil výplach napříč celým krypto trhem.

Sam Bankman-Fried

Majetek? 26 miliard dolarů! Charakter? Nevinný vegan a filantrop! Budoucnost? Warren Buffett světa kryptoměn! Stačilo pár dnů, aby se magická aura kolem Sama Bankman-Frieda kompletně rozplynula... Pojďme se společně podívat na to, co se vlastně stalo.

SBF se narodil v březnu 1992 ve Stanfordu v Kalifornii. Jeho rodiče byli profesory práv na univerzitě a on sám se od útlého věku zajímal o utilitarismus, filozofii, která tvrdí, že nejlepší jednání je takové, které přináší největší štěstí. Vystudoval fyziku a matematiku na MIT, kde také v roce 2014 promoval. Jeho první zaměstnání bylo v roce 2013 ve společnosti Jane Street Capital, která se zabývá burzovně obchodovanými investičními fondy (ETF), kde zůstal až do roku 2017. Pak objevil svět kryptoměn...

"Jednou budu hodně bohatý, abych mohl darovat a pomáhat," to byla věta, kterou SBF opakoval celé mládí. Objevení světa kryptoměn se zdálo být skvělým prostorem, kde by tolik vytoužené zbohatnutí mohl realizovat. Všiml si navíc jednoho detailu, který ostatní přehlíželi...

SBF si všiml, že cena Bitcoinu $BTCUSD-3.2% na japonských burzách je vyšší, než jinde na světě. Říká se tomu "arbitráž" a SBF se jí rozhodl naplno využít a vydělávat na cenovém rozdílu. Na podzim 2017 založil Alameda Research a začal tradovat BTC až za $25 milionů denně. Když vydělal dost peněz, rozhodl se vše posunout na nový level. Na jaře 2019 tak SBF založil krypto burzu FTX, ze které je díky raketovému růstu jeden ze tří top hráčů v segmentu. SBF se stává oblíbencem médií, která začínají "papouškovat" hlášky z prvního příspěvku..

SBF byl na roztrhání a zatímco obrážel jeden rozhovor za druhým, pod povrchem, nebo lépe řečeno v jeho sídle na Bahamách, začínala pomalu bublat voda, ve které se vařil problém, který může na velmi dlouhou dobu paralyzovat celý kryptoměnový trh. Bahamy jsou samy o sobě zajímavé. SBF tam totiž žil společně s dalšími devíti lidmi v luxusním penthousu a dnes začíná vycházet najevo, že tito lidé spolu měli nějaké formy milostných poměrů (detaily raději nezkoumat). A také samotný SBF si tu "našel" svou vyvolenou.

  • Abych vám lépe nestínil spojitost s jeho přítelkyní, tak se nejprve podíváme na to, co je to vlastně Alameda Research. Kryptoměnové impérium miliardáře Sama Bankman-Frieda (zakladatel a generální ředitel FTX) je oficiálně rozděleno na dvě hlavní části: FTX (jeho burza) a Alameda Research (jeho obchodní firma), oba giganti ve svých průmyslových odvětvích. Ale i když se jedná o dva samostatné podniky, divize se rozpadá na klíčovém místě: v rozvaze Alamedy, podle soukromého finančního dokumentu přezkoumávaného společností CoinDesk.
  • Jejich rozvaha je plná FTX - konkrétně tokenu FTT vydaného burzou, který poskytuje držitelům slevu na obchodních poplatcích na svém trhu. Zatímco na tom není nic neobvyklého nebo špatného, ukazuje to, že obchodní gigant Bankman-Fried Alameda spočívá na základech, které se z velké části skládají z mince, kterou vynalezla sesterská společnost, nikoli na nezávislém aktivu, jako je fiat měna nebo jiná kryptoměna. Tato situace svědčí o tom, že vazby mezi FTX a Alamedou jsou neobvykle úzké.
  • Alameda je druhou polovinou FTX. Krypto impérium. FTX je kryptoburza a Alameda je obchodní ''rameno''. Alameda je pro celý model klíčová, protože je zodpovědná za generování významných příjmů prostřednictvím obchodování a tvorby trhu. Tím se vracíme ke zprávě - Bylo odhaleno, že aktiva společnosti Alameda činila k 30. červnu 14,6 miliardy dolarů. Vyskytl se však 1 problém. Při kontrole bylo zjištěno, že aktiva v hodnotě 5,8 miliardy dolarů byla držena v FTT (3,66 miliardy dolarů odemčeno + 2,16 miliardy dolarů zajištění). FTX je tak neoddělitelně spojena s firmou Alameda. Pokud FTX klesne FTT ztrácí svůj účel a Alameda drží odpařený token.

Zpátky k tématu s přítelkyní SBF. CEO Alameda Research byla osmadvacetiletá Caroline Ellison, velká fanynka Harryho Pottera a zapálená matematička. Její jedinou pracovní zkušeností byla do té doby pozice junior tradera v Jane Street. Ano, to je stejná firma, ve které začínal SBF. Ten si jí tam také vyhlédl.

Caroline Ellison

Přijde vám zvláštní, že firmu, která si hrála s miliardami dolarů vypůjčenými z FTX (celkem kolem 10 miliard), vedla takto nezkušená osoba? Možná vás “uklidní”, že COO FTX byla osmadvacetiletá Constance Wang, která byla předtím součástí risk departmentu v Credit Suisse.

SBF se svým "dětským týmem" vytvořil na Bahamách vehikl, který svou složitostí snadno překonává i všem dobře známý kolos Lehman Brothers. SBF si dlouhou dobu hrál na zachránce krypto světa a ve velkém investoval do dalších a dalších firem.

Jenže co na povrchu vypadalo jako neuvěřitelný byznysový úspěch a zrození nového Warrena Buffetta, pod povrchem pouze nafukovalo bublinu. SBF se dokonce chtěl přidat k Elonu Muskovi při koupi Twitteru, ten byl však nedůvěřivý a odmítl.

Burza FTX byla stejně jako jiné krypto projekty hodně vidět ve sportu. Byla hlavním partnerem Major League Baseball či Mercedes AMG F1 týmu. Investorem FTX byl legendární Tom Brady, který se svou ženou Gisele Bundchen investoval 650 milionů dolarů. Když už mluvíme o investorech, byl mezi nimi také legendární VC fond Sequoia. Podle vyprávění zúčastněných při jednom z prvních online meetů hrál SBF celou dobu hru League of Legends, přesto z něj byl management firmy nadšený. Byl to podle nich vizionář, který změní svět.

A nyní přeskočíme v čase do předminulého týdne. Server CoinDesk totiž přišel s informací, že velká část bilanční rozvahy Alameda Research, tedy firmy, do které FTX půjčila 10 miliard dolarů od svých klientů, je v tokenu FTT, tedy vlastním tokenu burzy FTX. Jelikož firma používala FTT jako zástavu pro půjčky, jakákoliv snížení ceny tohoto tokenu by mohlo odstartovat kaskádu vedoucí ke krachu celé skupiny. Cena tokenu FTT se navíc odvíjela pouze od příslibu FTX, že tento token vždy vykoupí za cenu $22. Dokonalý dům z karet.

Pod kotel následně přiložil Changpeng Zhao, šéf burzy Binance. Ten na Twitter napsal, že na základě zjištěných informací Binance prodá své tokeny FTT, v té době v hodnotě kolem 500 milionů dolarů. Sněhová koule se začala řítit z kopce…

Changpeng Zhao a SBF

Investoři začali panikařit a vydali se ve velkém vybírat peníze ze svých účtů u FTX - více než 6 miliard během pouhých tří dnů. Běžně to přitom do té doby byly desítky milionů denně. Vyšlo najevo, že FTX má dluhy přes 8 miliard a aktiva sotva 900 milionů.

FTT kolaboval. FTX nutně potřebovala peníze. V tu chvíli se na scéně znovu objevuje šéf Binance s tím, že se pokusí FTX zachránit a firmu koupit. Jenže nebyla to pouze součást šachové partie? Po pár hodinách totiž CZ napsal, že v tomto případě pomoci nedokáže.

V pátek pak přišlo očekávané - firma v oficiální zprávě oznámila, že celá skupina zahájila dobrovolné konkurzní řízení. SBF odstoupil ze své pozice. Na pozici CEO nastoupil John J. Ray III. Ta vtipná část? Tento manažer řídil v době bankrotu dobře známý Enron.

Co bude dál? Investoři už vložené prostředky začínají pomalu odepisovat. Jedna až dvě miliardy se údajně úplně "vypařily". Horší však může být dopad na celý kryptoměnový trh a možnost spuštění dominového efektu. Už dnes se mluví o dalších burzách, které mají na krajíčku.

SBF je nyní s dalšími členy týmu vyšetřován úřady a neustále se diskutuje o tom, kdy a kam se pokusí utéct, aby se vyhnul hrozícímu vězení. Spekuluje o tom, že SBF má v plánu útěk do Dubaje, čehož se lidé chytají a pravidelně sledují a sdílí podezřelé lety, které si spojují právě s útěkem.

Nemyslete si, že tímto celá kauza končí. Na povrch pomalu vyplouvají informace, které ještě více podkopávají vybudované impérium SBF.

George Soros a Sam Bankman-Fried

George Soros byl největším dárcem Demokratů v posledních volbách s více než 120 miliony liber. Sam Bankman-Fried, který je nyní na útěku, byl číslo dvě. Proč je ale podporoval?

Mnozí to vidí jednoznačně - Americký režim je démonické, umírající monstrum, které je zcela kontrolováno globalistickými zájmy.

Regulace kryptoměn na obzoru? 

Když se minulý týden náhle zhroutila platforma FTX, okamžitě vymazala jmění 30letého zakladatele Sama Bankman-Frieda, veřejnost si brzy všimla několika řetězců mezi společností a Demokratickou stranou, které kupodivu běží přes Ukrajinu.

Sám Bankman-Fried se během volebního cyklu 2020 stal hlavním dárcem kampaně prezidenta Joea Bidena. Samozvaný "efektivní altruista" daroval téměř 39 milionů dolarů na podporu demokratů v polovině volebního období, ke kterému došlo několik dní předtím, než se jeho společnost zhroutila. Během volebního cyklu v roce 2024 se připravoval utratit až 1 miliardu dolarů, aby udržel demokraty v Bílém domě.

Začátkem tohoto roku Bankman-Fried zahájil iniciativu spolu s ukrajinským ministerstvem digitální transformace, aby získal finanční prostředky pro bojovný národ, který obdržel miliardy humanitární a vojenské od Bidenovy administrativy, což je "první případ výměny kryptoměn, která poskytuje kanál pro krypto dary veřejné finanční instituci," podle od ukrajinské krypto firmy. FTX převedla dary na fiat měny a předala finanční prostředky Národní bance Ukrajiny.

"Na počátku konfliktu na Ukrajině cítila FTX potřebu poskytnout pomoc jakýmkoli způsobem," uvedl Bankman-Fried v prohlášení. "Spoluprací s Ministerstvem digitální transformace na nastavení platebních kolejí a usnadnění konverze krypto darů na fiat měnu jsme dali Národní bance Ukrajiny schopnost poskytovat pomoc a zdroje lidem, kteří ji nejvíce potřebují."

Několik hodin poté, co společnost vyhlásila bankrot, generální právník FTX Ryne Miller řekl, že vedoucí pracovníci "vyšetřují abnormality s pohyby peněženek". Společnost údajně udělala "preventivní kroky k přesunu všech digitálních aktiv do chladírenského skladu", protože společnost pro řízení rizik Elliptic sdělila, že v podezření z hacku chybělo FTX až 477 milionů dolarů.

Zhroucení FTX si získalo pozornost federálních zákonodárců a regulátorů. Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre minulý týden sdělila, že Bidenova administrativa věří, že kryptoměny riskují "poškození běžných Američanů", pokud budou bez "řádného dohledu". 

  • Co říkáte na celou kazu okolo SBF a FTX? 🤔

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.