S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Legendární investor Jeremy Grantham se shoduje s odborníky, temné období nekončí, má strategie je však jasně daná

Pavel Botek
20. 11. 2022
5 min read

Legendární investor Jeremy Grantham varoval, že tržní podmínky patří k nejhorším, jaké kdy viděl. Jeho strategie vás ale jistě překvapí. Tento investor ''ze staré školy'' představil jednoduchou strategii, která by mohla fungovat v náročném období.

Jeremy Grantham

Jeremy Grantham varoval investory, aby se připravili na další poklesy na akciovém trhu, a řekl, že scéna je připravena pro to, aby ceny aktiv nadále klesaly.

"Je to to nejhorší, co jsme kdy viděli," řekl o současných fundamentech trhu v nedávném rozhovoru.

Grantham, který spoluzaložil GMO a je historikem trhu, poznamenal, že ocenění akcií je stále vysoko nad historickými průměry, navzdory zpomalujícímu hospodářskému růstu, nekontrolovatelné inflaci a přívalu zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem v letošním roce.

Grantham vyzdvihuje držbu hotovosti jako jednu z nejlepších možností dostupných každodenním investorům, vzhledem k riziku, že hodnota jiných aktiv by mohla klesnout a neobnovit se roky nebo desetiletí.

Zkušený investor také potvrdil, že sází proti indexu Nasdaq a dluhopisům s vysokým výnosem neboli "junk", což naznačuje, že očekává, že technologické akcie budou i nadále klesat a firemní platební neschopnosti budou prudce růst.

Grantham už nějakou dobu předpovídá zničující pokles trhu. Ve výzkumné zprávě z loňského srpna varoval, že epická "superbublina" napříč akciemi, dluhopisy a bydlením je na pokraji prasknutí.

Spolu s Granthamem však souhlasí i další odborníci, kteří představují svůj pohled na situaci 👇

  • Lloyd Blankfein, bývalý generální ředitel Goldman Sachs, tvrdí, že trh je příliš pesimistický. Zmínil vyhlídky, že Rusko změní svůj přístup k válce na Ukrajině, Saúdská Arábie uvolní více ropy a Fed brzy pozastaví zvyšování sazeb. Doporučil také investorům, aby vydělali na letošním poklesu trhu nákupem vysoce kvalitních akcií, které dříve považovali za příliš drahé.
  • Rick Rieder, CIO společnosti BlackRock pro globální fixní příjmy, předpověděl, že dluhopisy se příští rok zvednou, jelikož věří, že inflační hrozba slábne, a proto Fed nebude muset zvyšovat sazby tolik, kolik trh očekává. Vyšší sazby obvykle tlačí dolů ceny dluhopisů a zvyšují výnosy.
  • Rob Arnott, zakladatel Research Affiliates, uvedl, že akcie stále vypadají drahé ve srovnání s jejich oceněním během minulých krizí, takže nevěří, že trhy ještě dosáhly dna.
  • Paul Britton, zakladatel společnosti Capstone Investment Advisors, naznačil, že trhy zůstanou volatilní a doporučil investorům, aby diverzifikovali svá portfolia mimo akcie a dluhopisy

Zpátky na téma Grantham a strategie 👇

Jeremy Grantham je spoluzakladatel GMO a je členem týmu GMO pro alokaci aktiv, kde působí jako dlouhodobý investiční stratég firmy. Je také členem představenstva GMO.

Společnost GMO představila své nové cíle, kde hraje roli právě i Grantham 👇

  • Chtějí snížit uhlíkovou náročnost zahrnutou do investičních portfolií o 65 % do roku 2030.

Úsilí o dosažení těchto cílů v oblasti GMO bude zahrnovat zvýšení podílu investic do různých společností, které zavedly vědecky podložené cíle v souladu s ''čistou nulou''. GMO požaduje zapojení emitentů do cílů čisté nuly, zdokonalení svých měřicích schopností tak, aby přesahovaly emise Scope 1 a 2 tak, aby zahrnovaly Scope 3, rozvoj nových strategií v oblasti klimatu a čistých nulových shod, a partnerství s Granthamovou nadací v oblasti řešení v oblasti klimatu.

"Existují velké rozdíly mezi tím, jak bude svět ovlivněn oteplením o 1,5 stupně Celsia a oteplením o 2 stupně Celsia nebo více, což by podle našeho názoru představovalo výzvu pro naši schopnost získat výnosy pro naše klienty. Proto si myslíme, že podpora cíle nulových čistých emisí do roku 2050 nebo dříve, aby se oteplování omezilo na 1,5 stupně Celsia, je rozhodující pro náš budoucí investiční úspěch. Stanovení počátečních cílů nulových čistých emisí je důležitým krokem v našem úsilí o pomoc v boji proti změně klimatu a demonstruje náš závazek stát v této otázce v čele investičního průmyslu." 

"Změna klimatu je největší výzvou, které kdy lidstvo čelilo. Je to závod našich životů. Investovat do udržitelnosti znamená investovat do našich vnoučat, do naší civilizace, do našeho přežití jako druhu. Iniciativy, které jsou v souladu s čistou nulou, jsou kritickými způsoby, jak může náš průmysl prokázat vedoucí postavení, které bude nezbytnou součástí boje proti těmto výzvám. Každý z nás potřebuje, aby udržitelnost byla nedílnou součástí toho, co děláme. Je to boj za samotnou naši existenci na této planetě," řekl Jeremy Grantham.

(14) "What's Coming Is WORSE Than a Recession" - Jeremy Grantham - YouTube

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.