S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Pivot Fedu: Záchrana akciových trhů nebo počátek hledání nového dna?

Pavel Botek
22. 11. 2022
7 min read

Mnoho investorů spekuluje o tom, že pivot Fedu přinese zasloužené ovoce a už nám bude jen a jen líp, respektive zažijeme růst akcií. Bude tomu tak skutečně? Co to pivot Fedu znamená a jaké bude mít dopady?

Jerome Powell

Co je to pivot?

Fed má dva hlavní úkoly: Krotit inflaci a maximalizovat zaměstnanost. Úpravy měnové politiky jsou způsob, jakým Fed dosahuje obou cílů, jako je úprava úrokových sazeb nebo nákup dluhopisů za účelem řízení finančních trhů.

Když centrální banka snižuje úrokové sazby, přijímá expanzivní nebo "volnější" měnovou politiku. To znamená, že pumpují peníze do ekonomiky, aby stimulovaly větší růst. Mezitím, když zvyšují sazby, aby zpomalily přehřátou ekonomiku, přijmou "přísnou" měnovou politiku.

Vzhledem k tomu, že ekonomika sleduje pravidelné cykly expanze a kontrakce, Fed periodicky přeskakuje sem a tam mezi přísnými a uvolněnými opatřeními měnové politiky.

  • Když centrální banka přechází od utahování k uvolňování nebo naopak, odborníci na trhu říkají, že Fed udělal pivot.

Proč je pivot Fedu důležitý?

Vyšší úrokové sazby jsou obvykle špatnou zprávou pro ceny akcií. Když jsou úrokové sazby vysoké, zvyšuje to náklady na půjčování peněz a společnosti mají tendenci půjčovat si méně. S menším množstvím peněz na investice má růst zisků tendenci stagnovat.

  • V nejistém makroekonomickém prostředí mají investoři také tendenci prodávat akcie a další riziková aktiva a hledat bezpečí v aktivech, jako jsou dluhopisy a měny. Takový index S&P 500 v roce 2022 meziročně klesl o téměř 17% a utahování Fedu výrazně přispělo k prodejnímu tlaku. 

Obecně navíc investoři očekávají, že pivot Fedu, tedy změna strategie, přispěje k výraznému růstu akcií. Je tomu opravdu tak? Co může pivot Fedu způsobit?

Trochu jsem se nad touto tématikou pozastavil, když jsem viděl pár zajímavých grafů, které poukazují na pravý opak - Pivot Fedu nemusí znamenat jistý obrat u akcií.

Dle údajů akcie mohou výrazně klesat i několik měsíců po pivotu

Přijde tedy dno až po pivotu? Je to možné, ostatně to dokazuje i následující graf 👇

Například v roce 2001 snížil Fed sazby o téměř 5% během jednoho roku. Musím ale dodat, že tou dobou byla ekonomika již v recesi.

Výnosy vypadaly následovně:

  • S&P500: -11 %.... Ztráta se postupně rozšiřovala až do roku 2002, kde bylo teprve nalezeno dno.
  • DXY: +7% 
  • Zlato: +1 % 
  • Dluhopisy: +8 % 
     

Co na to říkají odborníci?

USA zažily v letech 1969 až 2007 šest hospodářských recesí. Ve všech případech akcie prodloužily ztráty, když klesly v průměru o 28% poté, co Fed snížil sazby, aby stimuloval ekonomiku, podle údajů tweetovaných Nickem Gerlim, generálním ředitelem Reventure Consulting.

Po pivotu Fedu byla průměrná doba, než bylo dosaženo finálního dna, 14 měsíců.

"Málokdo se ptá: 'Co se stane, když Fed otočí?' – možná lepší otázka zní: Kdy dosáhneme reálného dna? Jinými slovy, tohle není březen 2020; Medvědí trh v recesi trvá déle, než dosáhne dna," napsal Callum Thomas, vedoucí výzkumu a zakladatel Topdown Charts.

"Stejně jako zvýšení sazeb Fedu potřebuje čas, aby se pořádně projevilo a způsobilo ekonomické škody, bude nějakou dobu trvat, než se projeví i obrat" dodal Thomas.

  • Někteří dokonce tvrdí, že se nemáte nechat zmást a myslet si, že nevyhnutelný obrat Fedu na začátku roku 2023 "zachrání" trhy/ekonomiku. Spíše to berte jako znamení, že se věci budou zhoršovat. 

Možná si teď ale říkáte, že v roce 2019/2020 bylo vše zcela jiné

Proč se Fedu v letech 2019 a 2020 podařilo otočit? Odpověď je jednoduchá - Protože sentiment byl v roce 2019 stále silný. Ceny domů nízké. Dluhový flám se ještě nestal. Takže tam byl prostor jít nahoru. Plus 5 bilionů dolarů federálních výdajů během pandemie. Velmi odlišná situace od aktuálního období.

Fungují pivoty Fedu vždy?

Federální rezervní systém se otáčí v reakci na měnící se ekonomiku, aby udržel cenovou stabilitu ve světle nových základních ukazatelů. Kritici však tvrdí, že obraty Fedu mohou přijít příliš pozdě a reagovat až po faktu, místo aby předjímaly změnu ekonomických proudů. Jiní argumentovali, že pivoty Fedu netrvají vždy dostatečně dlouho, jako například v roce 1970, kdy Fed uvolnil své agresivní utahování příliš brzy, což vydláždilo cestu pro stagflaci.

Jaké nese riziko pivot Fedu?

Americké CPI nás sice posledně mile překvapilo, nicméně vyhráno stále není. Obecně Fed potřebuje vidět soustavný pokles (uvádí se alespoň 3 měsíce klesajícího CPI), aby mohl začít přemýšlet o změně strategie.

Pokud Fed provede pivot příliš brzy a udělá tak obří chybu, bude muset couvat a utahovat ještě agresivněji. To je obrovské riziko pro finanční trhy a Fed to moc dobře ví. 

Ekonomická data ovlivňující pivot Fedu

Bill Adams, hlavní ekonom Comerica Bank, říká, že načasování obratu Fedu bude založeno na určitých ekonomických milnících a Fed se může přiklonit k opatrnosti, aby se ujistil, že se inflace nevrátí.

"Zvýšená hybnost inflace nastavuje vysokou laťku pro Fed, aby ukončil současný cyklus zvyšování sazeb, a ještě vyšší, aby začal snižovat sazby," říká Adams.

"Aby se Fed skutečně otočil, a ne jen zpomalil ve zvyšování sazeb, bude chtít vidět pomalejší celkovou a jádrovou inflaci, pokles cen domů a nájmů, pomalejší růst mezd, nižší počet pracovních míst, aby byl přesvědčen, že zpomalení inflace, které se očekává v roce 2023, neustoupí dalšímu skoku výše v roce 2024. " dodává.

Fed bude v následujících měsících nadále sledovat klíčové údaje o inflaci a ekonomice, aby zjistil, kdy může zastavit zpřísňování politiky a případně se přiklonit k jejímu uvolnění.

Co z toho tedy vyplývá?

Akcie by se mohly dočasně zotavit po zprávách o obratu (pivotu) Fedu, ale krátce poté pravděpodobně mohou pokračovat v poklesu, zatímco dluhopisy by se tou dobou mohly odrazit ode dna. Fed však nesmí nic podcenit a neměl by nikam spěchat, následky ukvapených kroků bývají enormní.

  • Co myslíte vy? Dočkáme se dna až po pivotu Fedu?
  • Kdy by mohl pivot přijít?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.