S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Známý miliardář a investiční veterán tvrdí, že objevil nový megatrend. Co bude v příštích letech hýbat světem?

Dominik Petrnoušek
17. 12. 2022
4 min read

Metaverse, zelená energie, elektromobilita? Ale kdepak. Žádný z těchto často skloňovaných vývojových směrů se podle známého podnikatele novým megatrendem nestane. Bude to prý něco úplně jiného, nenápadného!

Steve Case - CEO společnosti AOL

Spoluzakladatel společnosti AOL, miliardář, investor a filantrop Steve Case, prohlásil, že další "megatrend" v technologiích je již tady. Co podle něj tedy přehlížíme?

Case v pořadu prohlásil, že "Silicon Valley fungovala mnoho let samo o sobě", ale už ne.

"Nyní se do toho začínají zapojovat politici," dodal s tím, že technologické společnosti budou v budoucnu pravděpodobně podrobeny větší kontrole. "Myslím, že to bude v příštím desetiletí mega trend."

https://www.youtube.com/watch?v=BzmPXfUEs3c

Že regulace BigTechů bude novým megatrendem asi není tak sexy, jako třeba právě věřit v tomto ohledu elektromobilitě. Na druhou stranu smysl to dává.

V USA vládní představitelé nedávno vyzvali k regulaci TikToku kvůli bezpečnostním rizikům. A to je jen malý kousek skládačky. Dále tu je samozřejmě věčné téma Twitteru, Facebooku atd. atd.

Toho si všímá i Case, který založil kultovní značku AOL - jako jednu z prvních velkých společností na internetu - označil Muska za velkého inovátora, ale řekl, že vstup do kulturních válek je jiný než stavba tryskáčů nebo raket.

https://www.youtube.com/watch?v=RjwVim_EuDo

Moderátor se Case zeptal, zda se více politiků začne navážet do velkých technologických společností. Case odpověděl, že odpor proti BigTechům není žádným překvapením.

A bude to podle něj ještě horší. 

"Nyní, když se internet začal více řešit, uvidíte také více vládních zásahů," řekl Case.

A jak na tom tedy podle něj začít vydělávat? Myslí si, že podniky by měly začít investovat ve státech s nízkými daněmi, jako je Texas a Florida, a nejen na pobřeží. Čímž myslí typicky třeba Kalifornii, která je považována za technologické centrum USA. 

Amerika by neměla podporovat pouze podnikatele na pobřeží v místech, jako je Silicon Valley nebo New York, ale najít inovátory po celé zemi, řekl. A právě tam vnímá pro investory příležitost.

Stávající stav podle něj způsobil technologický úpadek, protože pracovní místa ve městech uprostřed země zmizela a byla zničena kvůli nedostatku finančních prostředků, tvrdil.

Kdo je Steve Case?

Stephen McConnell Case je americký podnikatel, investor a filantrop, známý především jako bývalý výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti America Online. Case nastoupil do předchozí společnosti AOL, Quantum Computer Services, jako viceprezident pro marketing v roce 1985, v roce 1991 se stal generálním ředitelem společnosti a na vrcholu dot-com bubliny v roce 2000 zorganizoval spolu s Geraldem M. Levinem fúzi, která vytvořila AOL.

Tento muž je jedním z nejvlivnějších a nejziskovějších amerických self made miliardářů. Steve Case, jehož čisté jmění dosahuje 1,5 miliardy dolarů a stále stoupá, dosáhl obrovského úspěchu díky investicím do revolučních podniků, které umožňují interakci mezi komunitami, sdílení sociálních sítí a optimalizují základní služby.

V době, kdy internet objevoval sám sebe, se Case pouštěl do experimentů k vytvoření silných online komunit. Představoval si je jako zakořeněné v zábavných a cenově dostupných zážitcích. A to i přes neochotu investorů vkládat peníze do prvních platforem sociálních médií.

Co myslíte? Je regulace BigTechů a investice do "opomenutých oblastí" příštím megatrendem?

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů (YTB, Wikipedie, Capitalism). Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.