S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Recese nejspíš přijde a bude dost možná úplně jiná, než kdokoliv čekal. Na co se připravit?

Dominik Petrnoušek
4. 1. 2023
5 min read

Podle většiny investorů je příchod recese už jenom otázkou času. Všichni o ní mluví, všichni se jí bojí. Co když ale bude úplně jiná, než jsme si mysleli?

Recese? Nejspíš ano. Jaká ale bude?

Vzhledem k tomu, že americký akciový trh si připsal jeden z největších poklesů za posledních deset let, se výhledech na rok 2023 dostaly do popředí obavy, že snahy Federálního rezervního systému a dalších významných centrálních bank o snížení prudkého nárůstu inflace vyvolají výrazné zpomalení ekonomiky.

Inflace brzdí. není to ale jen falešný signál? Zdroj

Jenomže není recese jako recese. Může mít různé podoby a různé scénáře. Jak by mohla vypadat?

Mělká a krátká recese

Mnozí analytici se domnívají, že ekonomika má dostatečnou setrvačnost na to, aby pomalu rostla přinejmenším do první poloviny roku 2023.

"Jistě, silná recese by byla pro akcie medvědí, nicméně vzhledem k odolnosti americké ekonomiky a napjatému trhu práce očekáváme zpomalení nebo mělkou a krátkou recesi," uvedla Nancy Tenglerová, generální ředitelka a investiční ředitelka společnosti Laffer Tengler Investments. "To by mohlo umožnit akciím růst ve druhé polovině roku 2023 (po volatilním prvním čtvrtletí)."

https://www.youtube.com/watch?v=SZqGx0BlSa4&t=13s

Američtí zaměstnavatelé v listopadu přijali více pracovníků, než se očekávalo, a zvýšili mzdy, čímž se zbavili většiny obav z recese. Listopadová zpráva o zaměstnanosti ukázala, že ekonomika minulý měsíc získala 263 000 pracovních míst, což překonalo očekávání Wall Street, přičemž míra nezaměstnanosti se udržela na stabilní úrovni 3,7 % a zůstala blízko půlstoletí nízkého minima.

V listopadu bylo přijato víc pracovníků, než se očekávalo. Zdroj

Očekává se však, že růst počtu pracovních míst v roce 2023 zpomalí, protože vyšší úrokové sazby omezí investice a více průmyslových odvětví plně obnoví svůj předpodzimní počet zaměstnanců. Podle odhadu úřadu se počet zaměstnaných Američanů zvýší ze 158 milionů v roce 2022 na 174 milionů v roce 2052.

Žádná recese nebo malá recese

Ekonomové z Goldman Sachs ve své zprávě uvádějí, že následky recese se podaří ubrzdit. Očekávají také, že je klidně možné, že se ekonomika těsně vyhne recesi, protože inflace slábne a nezaměstnanost mírně stoupá.

Předpověď GS je nad konsenzem. Zdroj

"Podle našich ekonomů existuje 35% pravděpodobnost, že se Spojené státy v příštím roce přehoupnou do recese, což je odhad, který je výrazně pod mediánem 65 % mezi prognostiky v průzkumu deníku Wall Street Journal," uvedli ekonomové Goldman Sachs ve svém výhledu na rok 2023. "Spojené státy se mohou vyhnout poklesu částečně proto, že údaje o ekonomické aktivitě se ani zdaleka neblíží recesi." 

Lepkavá recese

Zatímco řada prognostiků se domnívá, že recese v roce 2023 bude mírná a krátká a po ní bude následovat silné hospodářské oživení, David Kelly z J.P. Morgan uvedl, že ekonomika se z ní pravděpodobně jen těžko dostane.

Tvrdí, že spíše než pád z "ekonomického útesu" by taková recese připomínala sklouznutí do "ekonomické bažiny", což znamená, že by se z ní ekonomika těžko odrážela. Dobrou zprávou je, že delší období lepkavé recese by mělo utlumit inflaci a donutit Federální rezervní systém, aby zvrátil významnou část svého zpřísňování měnové politiky v roce 2022, napsal Kelly v listopadové poznámce.

"Odvrácenou stranou je však to, že mírná recese by pravděpodobně nevytvořila mnoho očekávané poptávky. Navíc, kdybychom zaznamenali pouze mírný nárůst nezaměstnanosti, by zvýšení zaměstnanosti a příjmů v důsledku poklesu míry nezaměstnanosti bylo také menší než obvykle," uvedl. "Možná nejdůležitější je, že na rozdíl od všech čtyř posledních recesí pravděpodobně nedojde k žádnému významnému fiskálnímu stimulu, který by ekonomiku znovu oživil."

Co myslíte vy? Jaká forma  recese přijde, pokud přijde?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.