S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Nejžhavější novinka dnešního dne! Akcionáři společnosti Activision Blizzard jásají.

Microsoft oznámil vzrušující zprávu pro akcionáře Activision Blizzard. Je na čase se radovat?

 

Společnost Microsoft $MSFT+2.2% získá Activision Blizzard $ATVI+0.1% za 95 dolarů za akcii v rámci transakce, která je plně peněžní a jejíž hodnota činí 68,7 miliardy dolarů, včetně čisté hotovosti společnosti Activision Blizzard. Jedná se o největší akvizici společnosti Microsoft v historii.

"Hry jsou dnes nejdynamičtější a nejzajímavější kategorií zábavy na všech platformách a budou hrát klíčovou roli v rozvoji platforem metaverse," uvedl v úterý v tiskové zprávě Satya Nadella, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Microsoft.

Společnost Activision Blizzard vlastní populární herní série, jako jsou "World of Warcraft", "Diablo", "Call of Duty" a "Candy Crush".

Tato akvizice urychluje růst společnosti Microsoft v herním byznysu v oblasti mobilních, počítačových, konzolových a cloudových her a činí z ní třetí největší herní společnost podle tržeb za společnostmi Tencent Holdings $TCEHYa Sony $SONY+0.5%, uvedla společnost.

"Domníváme se, že hraní her je pro Microsoft jedním z klíčových faktorů růstu 'příští generace' a přidání ATVI katapultuje herní strategii Microsoftu na přední místo, pokud jde o to, že obě společnosti mají potřebnou cloudovou infrastrukturu pro podporu nových herních paradigmat," napsal ve výzkumné zprávě analytik společnosti Evercore Kirk Materne.

Microsoft plánuje do svého předplatného Game Pass zařadit hry od Activision Blizzard. Game Pass má v současnosti více než 25 milionů předplatitelů a společnost doufá, že téměř 400 milionů aktivních hráčů měsíčně od Activision Blizzard počet předplatitelů rozšíří.

"Z větší části se jedná o metaverse, ale nemyslím si, že by $MSFT+2.2%slevil z vedlejších škod pro Sony, pokud jde o Xbox, který by mohl mít všechna práva na sérii Call of Duty - jeden z mála svatých grálů v oblasti videoherních franšíz," řekl David Wagner, akciový analytik a portfolio manažer ve společnosti Aptus Capital Advisors.

Současný generální ředitel Activisionu Bobby Kotick zůstane generálním ředitelem společnosti a po uzavření transakce bude podnik podléhat Philu Spencerovi, generálnímu řediteli společnosti Microsoft Gaming.

"Díky této akvizici, která trochu rozšiřuje náše možnosti, bude náš přístup ke spotřebitelské metaverzi ještě silnější," řekl Spencer v úterním hovoru s investory. "To proto, že naše vize metaverza je založena na vzájemně se prolínajících globálních komunitách zakořeněných v silných franšízách. Velkou roli v tom hraje skutečnost, že mobilní zařízení jsou největší platformou v kategorií her, a to je oblast, ve které jsme dosud nebyli významněji zastoupeni."

Akvizice podléhá podmínkám uzavření a schválení regulačními orgány a akcionáři a její uzavření se očekává ve fiskálním roce 2023, uvedla společnost. Ačkoli vzhledem k velikosti akvizice může být třeba překonat některé regulační překážky, Dan Ives ze společnosti Wedbush očekává, že se transakce nakonec uzavře, protože Microsoft není pod takovým drobnohledem jako někteří jeho technologičtí konkurenti. Podle Ivese se jedná o největší fúzi a akvizici v historii technologických firem.

Akcie Activision Blizzard v úterý vzrostly o téměř 30,6 % na 85,40 USD. Obchodování bylo po zprávě o akvizici krátce zastaveno. Akcie společnosti Microsoft klesly o 0,5 % na 308,63 USD. Herní společnosti Electronic Arts $EA+0.8%a Take-Two Interactive $TTWO+2.0%byly touto zprávou rovněž povzbuzeny a vzrostly o 7 %, resp. 4,6 %.

Akcie společnosti Activision Blizzard klesly o téměř 30 % od července, kdy kalifornské regulační orgány podaly na společnost žalobu kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování a nerovnému odměňování mužů a žen. List The Wall Street Journal později oznámil, že generální ředitel Kotick neinformoval představenstvo o některých zprávách o nevhodném chování, včetně případů údajného znásilnění.

Společnost Activision Blizzard ve svém prohlášení uvedla, že je "zprávou deníku The Wall Street Journal zklamána", a označila ji za zavádějící.

V příštím roce Microsoft pravděpodobně zatlačí obvinění do pozadí a zaměří se na obsah, který Activision Blizzard poskytuje, uvedl Wagner ze společnosti Aptus.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je tu minimalne jeden akcionar, kteremu se zda 95usd za akcii malo;)

Je to pěkný deal 👍