S&P 500 ^GSPC
5,070.33
+0.17%
Tesla TSLA
$156.94
-2.81%
Nvidia NVDA
$876.82
+1.95%
Apple AAPL
$170.05
-1.53%
Microsoft MSFT
$417.62
+0.96%
Meta META
$502.64
+0.48%
Amazon AMZN
$184.39
+0.42%
Alphabet GOOG
$156.95
+0.40%

Následující měsíce budou neklidné. Je třeba se bát?

Aktuální situace trhu a světové ekonomiky přináší do myslí investorů mnoho zmatku. Co jim kroky Fedu způsobí?

 

Vzhledem k tomu, že se nyní všeobecně očekává, že Federální rezervní systém v březnu zvýší úrokové sazby, aby potlačil rostoucí inflaci, měli by se investoři na akciovém trhu připravit na několik měsíců s nižšími výnosy, říká David Kostin, hlavní americký akciový stratég Goldman Sachs.

Kostin poznamenává, že index S&P 500 byl v minulosti na začátku cyklů zvyšování sazeb Fedu "odolný". Tuto odolnost, o které Kostin hovoří, si však lze vykládat různě.

Prvním z nich je, že akciový trh nespadl z útesu, když se zpřísnily podmínky pro půjčky, ztráty ale přišly na straně účastníků trhu. Index S&P 500 klesl v průměru o 6 % během tří měsíců po prvním zvýšení sazeb v posledních cyklech, zjišťuje Kostin.

Na druhou stranu se ukázalo, že oslabení akcií je krátkodobé. Podle zjištění stratéga Goldmanu se index S&P 500 během šesti měsíců po prvním zvýšení sazeb v rámci cyklu vrátil o 5 %.

Ať už se na to díváte jakkoli, vyvíjející se situace vyžaduje pečlivou rekalibraci přístupu k investování. To může platit zejména na začátku tohoto cyklu, protože Goldman Sachs očekává do roku 2025 deset zvýšení úrokových sazeb. Generální ředitel banky JPMorgan Jamie Dimon ve svém typickém volném hovoru s analytiky nevyloučil sedm zvýšení úrokových sazeb v tomto roce.
"Začátek cyklů zvyšování sazeb Fedu se obvykle shoduje se silnou ekonomikou, což může pomoci pozvednout cyklické sektory (materiály, průmysl, energetika).

Na úrovni fundamentů mají hodnotové akcie tendenci dosahovat lepších výsledků v měsících před a po prvním zvýšení úrokových sazeb. Vysoce kvalitní fundamenty (např. vysoké marže, silné rozvahy) dosahují horších výsledků v silném ekonomickém prostředí předcházejícím zvýšení sazeb a lepších výsledků v měsících po prvním zvýšení sazeb.

Index S&P 500 v roce 2022 zatím klesl o 2,79 %, zatímco index Dow Jones Industrial Average $DJI   ztratil 1,84 %. Nasdaq Composite $IXICpočátku roku ztratil neuvěřitelných 5,93 %. Podle údajů agentury Bloomberg je více než třetina společností v indexu nejméně 50 % od svých 52týdenních maxim. Pod silným tlakem jsou nadále akcie technologických firem s vysokým počtem akcií, zejména fintech hráči. Někteří se pohybují kolem svého ročního minima.

"Nacházíme se v tomto procesu "přizpůsobování," který může být trochu nesourodý. Přizpůsobujeme se z ekonomiky, která byla velmi silná a Fed nedělal nic. To se zjevně mění," uvedla hlavní investiční stratég iCapital Anastasia Amoroso v pořadu Yahoo Finance Live. "Teď Jsme svědky stupňovaného snižování aktivity - stále solidní, ale pomalejší. Nyní s tím však Fed začíná něco dělat. To zde způsobuje určitou volatilitu. Může to být proces, který bude nějakou dobu pokračovat.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Buď budu vydělávat nebo nakupovat ve slevách, jsem v klidu 😁

Keep calm 😎

🔝🔝