S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Poslední varování: Solana v roce 2022 porazí nejen Bitcoin, ale i ostatní kryptoměny

Bitcoin je dnes kryptoměnou s největší tržní kapitalizací, která dosahuje zhruba 900 miliard dolarů. Poslední rok však odhalil krutou pravdu ohledně Bitcoinu a dalších známých kryptoměn a jak se ukázalo, tak se objevily mnohem výhodnější investice. Menší kryptoměny začínají totiž tento náskok velkých kryptoměn zmenšovat a například Solany zhodnocení v roce 2021 - 10 970 %, naprosto rozdrtilo zhodnocení Bitcoinu - 57,6 %. Má však Solana šanci Bitcoin a další kryptoměny překonat i letos? To si teda pište! 


Soupeření mezi Bitcoinem a Solanou však není úplně o stejný prostor v kryptoměnovém světě. Bitcoin je totiž stále častěji považován za pouze digitální zlato nebo zajištění proti inflaci. 

Solana je naopak kryptoměna vytvořená pro nízkonákladové a vysokorychlostní transakce, což z ní činí spíše užitkovou kryptoměnu. A právě tyto rozdíly jsou důvodem, proč si myslím, že Solana $SOL/USD v roce 2022 opět překoná Bitcoin $BTC/USD.

Ze statistik objemu obchodů společnosti Coinbase $COIN-5.1% můžeme získat určité vodítko k tomu, kam proudí peníze obchodníků s kryptoměnami. Ve třetím čtvrtletí roku 2020 se Bitcoin podílel na celkovém objemu obchodů 32 %, ale ve třetím čtvrtletí roku 2021 to bylo již jen 19 %

Ethereum $ETH/USD získalo 4 procentní body podílu na trhu, když se posunulo z 18 % na 22 %, ale ostatní kryptoměny vyskočily za poslední rok z 50 % objemu obchodování na 59 % - mezi nimi i Solana 😄.

2021 byl definitivně rok Solany - Zdroj: Bloomberg

Podobný příběh se formuje i u vývojářů. V rychle se měnícím světě kryptoměn je těžké definovat aktivitu vývojářů, ale lze s jistotou říci, že komunita vývojářů Solany je na vzestupu, zatímco komunita vývojářů Bitcoinu stagnuje. 

Jen za poslední dva měsíce Solana Ventures, odnož Solany pro rizikový kapitál, oznámila 250 milionů dolarů ve fondech rizikového kapitálu na budování her. To je navrch k NFT tržištím a finančním projektům, které se již dostávají na trh.  

Zde je další ukazatel růstu společnosti Solana. Phantom, což je populární peněženka na Solaně, která uchovává krypto, tokeny a NFT, nedávno na Twitteru $TWTR uvedla, že se rozrostla na 1,8 milionu aktivních uživatelů měsíčně.

https://twitter.com/phantom/status/1477111929449504770 

Podle všech měřítek je Solana $SOL/USD na vzestupu a její zisky jdou na úkor dříve populárních kryptoměn, jako je Bitcoin. Jedním z argumentů pro Bitcoin je, že je to "digitální zlato" - aktivum, které si vždy zachová hodnotu stejně (podobně) jako fyzické zlato. 

Pokud je tomu ale tak, měl by být růst užitkových tokenů mnohem větší než u tokenů podobných zlatu, pokud je analogie s fyzickým světem nějakým ukazatelem. Globální tržní kapitalizace zlata činí podle mnoha odhadů přibližně 11 bilionů dolarů.

Jen americké akcie mají podle společnosti Siblis Research k 30. září 2021 hodnotu 49 bilionů dolarů. Evropské veřejně obchodované společnosti mají podle Trading Economics hodnotu 8,1 bilionu dolarů. 

Globální nemovitosti mají podle výzkumné společnosti Savills hodnotu 326,5 bilionu dolarů. Jedná se o odhady, které však ukazují, že investoři oceňují podniky, které poskytují užitek, růst a zisky, výrazně více než zlato v reálném světě. 

Přímé srovnání tržních kapitalizací Solany a Bitcoinu není úplně fér. Bitcoin má hodnotu především pro ty, kteří ho drží, zatímco Solana je spíše fiat měnou, která se používá jako prostředek transakce pro NFT a další tokeny. 

Bitcoin sice klesl ze svého ocenění přesahujícího 1 bilion dolarů, ale v době, kdy píšu tento příspěvek, má tržní kapitalizaci okolo 900 miliard dolarů, zatímco tržní kapitalizace Solany činí 50,8 miliardy dolarů. Tak schválně, kdo asi v roce 2022 vzroste více 🤔....Bitcoin či Solana? Já mám tedy jasno!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Toto musel opravdu napsat blbeček. Nemá smysl poukazovat na schválně napsané polopravdy a prřekrucované informace, to bych musel poukázat na celý článek.

Tak tohle je totální dno krypto zpravodajství. To vás opravdu baví psát takovejhle bulvár?

Nerozumím, to není zpravodajství, ale osobní pohled na věc 😅. Myslím to vážně... $SOL/USD podle mě opravdu překoná většinu kryptoměn letos 😄.

Co doporučujete pro dlouhodobé držení kromě BTC? Přemýšlím nad Cardano, ale zatím nevím jak rozšířit portfolio.

Nedoporučuji nic, ale kromě BTC možná ETH je pod rozlišovací schopností většiny velkých hráčů.

To není teda potěšující zpráva

V roce 2022 dostanou všechny kryptoměny lidově řečeno na zadek, takže je to spíš o tom neprodělat tolik. Aspoň podle mě.😅

Tedy samozřejmě dokud ji znovu nevypnou, že? :D

Ano, přesně tak 😂

To si myslim taky a proto z ni mam strach. Na druhou stranu me hodne zarazi ze tato udalost s jeji cenou nijak výrazně nezamavala, cekal bych ze takovy fail shodí v tu chvili jeji cenu minimalne na polovinu ( spis jeste vic), ovsem nic takoveho se nestalo, nechapu...

@kennymccormick Myslím si, že je to vinnou Bullmarketu, ve kterém stále jsme. Stát se to v Bullu, tak si myslím, že by to byla raketa zpět na zem...

Lidi, $BTC/USD nikdo a nic nikdy neporazí. Je to nejzabezpečenější krypto že všech. Bylo první a kvůli tomu jak jej lidé drž, tak cena není uz tak volatilni. Podle mě bitcoin vždy byl a vždy bude ten nejlepší.

pre 99% ludi crypto=BTC... problem je ze BTC naraza na svoje technologicke limity, takze jeho vyuzitelnost je nizsia ako u novych projektov... pokial ale mas zaujem drzat tak BTC bude dlho No.1

Sice pravděpodobně zůstane kryptoměnou číslo jedna, ale definitivně už nezažije takový růst jako zbytek podle mě...

"Bitcoin má hodnotu především pro ty, kteří ho drží, zatímco Solana je spíše fiat měnou, která se používá jako prostředek transakce pro NFT a další tokeny". Fiat ale nikdo držet nechce, proto se za něj kupuje vše co má nějakou hodnotu. Jestli má SOL používat pro transakce, tak nikomu nebude vadit když jeho cena a cena těch transakcí bude neustále stoupat?

Cena stoupat bude, ale vůči dolaru. Cena transakce se tak reálně nezmění, jediné co se zmení je hodnota vašeho $SOL/USD

Mozna si sedim na spagatech a neco mi nedochazi, ale pokud bych SOL/USD chtel denne pouzivat jako vyporadaci jednotku/ledger pro obchodovani s NFT, tak v pripade ze se uctuje nejaka pomerna cast z te jednotky v zavislosti na vytizenosti site, tak v pocatku bull runu zaplatim xyz a na konci uz ta puvodni vynalozena suma bude x10...x100 kazdy at si dosadi podle sveho byciho scenare. Opravdu neco podobneho chcete u tokenu, ktery pouzivate "jako fiat"?

Bitcoin porazí jak nic upřímně 😅

to by bylo fajn, do Solany jsem konečně zainvestovala 🙏😄

Jestli teď, tak vás lituji. Solana je jen vyhajpovanej projekt, který drží pouze škálovatelnost. A v té ji letos předběhnou hned 2 konkurenti se 100% jistotou a další dva jsou ve hře…

jinými slovy pokud bych měl letos něco shortovat, je to Solana…

A ktery konkurenti?

Další skvělý text! 🙏