S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Microsoft zasadil smrtící ránu PlayStationu. Jak na tom vyděláte vy?

Nečekaná akvizice Activisionu gigantem pod vedením Billa Gatese otřásla celým odvětvím. Noční můra pro akcionáře Sony - hlavního konkurenta v segmentu videoher. Zasadil Microsoft smrtící a konečnou ránu platformě PlayStation? Jaký dopad to má na konkurenční společnost? Co tato událost znamená pro stále váhající investory?

Společnost Microsoft $MSFT-0.2%otřásla Wall Street, když v úterý oznámila akvizici giganta v oblasti vydávání videoher Activision Blizzard $ATVI+0.1% za neuvěřitelných 68,7 miliardy dolarů, ale když výrobce konzolí Xbox odhalil svou plánovanou akvizici, pocítil otřesy i jeho konkurent.

Akcie společnosti Sony $SONY+0.4% se 18. ledna, kdy Microsoft oznámil transakci, propadly o 7 % a 19. ledna následoval 5% pokles. Investory společnosti Sony vyděsila představa, že by Microsoft vlastnil společnost Activision Blizzard. To není překvapivé, protože po uzavření dohody ve fiskálním roce 2023 by konzole PlayStation 5 (PS5) od společnosti Sony mohla přijít o některé významné herní tituly ve prospěch konzole Xbox od společnosti Microsoft.

PlayStation 5 se může dostat do problémů

Společnost Activision Blizzard vlastní několik populárních herních titulů, včetně Call of Duty, Diablo, Overwatch, Crash Bandicoot a World of Warcraft. Investoři společnosti Sony se obávají, že by společnost Sony mohla ztratit přístup k některým z těchto populárních titulů, pokud se Microsoft rozhodne, že budou exkluzivní pro Xbox.

https://www.youtube.com/watch?v=jJApnB-Kf4M

Phil Spencer, generální ředitel herní divize společnosti Microsoft, zdůrazňuje, že "hry společnosti Activision se těší oblibě na různých platformách a my máme v plánu tyto komunity i nadále podporovat." Historie však naznačuje něco jiného. Microsoft v září 2020 utratil 7,5 miliardy dolarů za akvizici společnosti ZeniMax Media, čímž získal přístup k Bethesda Softworks - hernímu studiu, které vydává populární tituly, jako jsou mimo jiné Wolfenstein, The Elder Scrolls, Fallout a Doom.

 

Když Microsoft v březnu 2021 oficiálně dokončil akvizici společnosti ZeniMax, Spencer řekl:

Po připojení tvůrčích týmů Bethesdy by hráči měli vědět, že konzole Xbox, PC a Game Pass budou tím nejlepším místem, kde si budou moci nové hry Bethesdy vyzkoušet, včetně některých nových titulů, které budou v budoucnu exkluzivní pro hráče na Xboxu a PC.

V souladu se Spencerovými slovy se hry Bethesda Elder Scrolls VI a Starfield staly exkluzivními hrami pro Xbox a PS5 si je nechá ujít.

Vzhledem k tomu, že Microsoft nyní připravuje akvizici společnosti Activision, obávají se investoři společnosti Sony, že populární tituly z tohoto herního studia nespatří světlo světa na PS5, pokud se stanou exkluzivními tituly pro Xbox. To je skutečná obava, protože nedávná historie nám říká, že exkluzivita populárních herních titulů pro platformu Xbox by mohla Microsoftu pomoci přetáhnout potenciální zákazníky PS5.

Proč může Microsoft zaplakat

Výrobci videoher nevydělávají na prodávaném hardwaru. Výroba Xboxu X údajně stojí 500 dolarů, zatímco účet za materiál PS5 údajně činí 450 dolarů. Vzhledem k tomu, že ceny konzolí Xbox Series X a PS5 se pohybují zhruba kolem 500 dolarů, jsou obě konzole závislé na prodeji herních titulů a předplatném, aby dosáhly zisku.

Proto se výrobci konzolí, jako jsou Sony a Microsoft, snaží nalákat na své platformy co nejvíce hráčů. Hlavní strategií je nabídka zajímavé herní knihovny, protože ta odemyká pravidelný tok příjmů ze stahovatelného obsahu a nákupů ve hrách.

Společnost Microsoft se svými akvizicemi snaží posílit také předplatné videoherní služby Xbox Game Pass, jak je patrné z komentářů v tiskové zprávě, kterou Spencer napsal po oznámení akvizice společnosti Activision.  

Po jejím uzavření budeme v rámci služby Xbox Game Pass a PC Game Pass nabízet co nejvíce her od společnosti Activision Blizzard, a to jak nové tituly, tak hry z neuvěřitelného katalogu společnosti Activision Blizzard. Dnes jsme také oznámili, že služba Game Pass má nyní více než 25 milionů předplatitelů.

Přidání exkluzivních titulů do služby Xbox Game Pass by mělo v ideálním případě zatraktivnit předplatné videoherní služby společnosti Microsoft a pomoci tomuto technologickému gigantu prodat více konzolí. Předplatitelská videoherní služba PlayStation Plus společnosti Sony měla v září 2021 47,2 milionu předplatitelů. Sony však předplatitelů ubylo, protože na konci března 2021 měla služba PlayStation Plus 47,6 milionu aktivních členů.

https://www.youtube.com/watch?v=uoTPgoFRZv4

Služba Xbox Game Pass měla mezitím před rokem 18 milionů předplatitelů. A nyní, když je Microsoft díky společnosti Activision na cestě k rozšíření své herní knihovny, by mohl udržet působivý růst své herní předplatitelské služby. Na druhou stranu pro společnost Sony může být obtížné rozšiřovat základnu předplatitelů služby PlayStation Plus.

Sony čekají těžké časy

Prodej PS5 společnosti Sony již nyní brzdí nedostatek komponent. Společnost snížila výhled výroby PS5 pro současný fiskální rok o 1 milion kusů na 15 milionů a může mít potíže dosáhnout svého cíle prodeje 22,6 milionu PlayStationů ve fiskálním roce 2023.

To pro společnost Sony nevěstí nic dobrého vzhledem k tomu, že se očekává, že její tržby ve fiskálním roce 2022 budou ve srovnání s předchozím rokem téměř stejné a budou činit 85,5 miliardy USD. Očekává se, že zisk japonského giganta v tomto fiskálním roce klesne o 32 % na 6,03 USD na akcii.

Naproti tomu u společnosti Microsoft se ve fiskálních letech 2022 a 2023 očekává nárůst tržeb a zisku v řádu desítek, i když dynamika v segmentu videoher by jí mohla pomoci k lepším výsledkům. Kromě toho, že jde o chytrý tah, společnost drží téměř 16x vyšší tržní kapitalizaci než Sony, a tak by se mohlo zdát, že podceňovaná společnost nebude mít na to, aby jí konkurovala. Proto se Microsoft nyní jeví jako lepší volba pro růstové investory.  

Nejedná se o investiční doporučení. Jde o amatérský pohled inspirovaný analýzou Motley Fool.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Analýzy na Buliosu jsou top 👌

Díky!