S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Dogecoin umírá a Elon Musk mu už nepomůže

Co si budeme povídat. Povozit se na šílenství kolem memecoinů byla docela zábava. Málokdo ale od začátku věřil tomu, že mince s obrázkem psa bude oficiálním platidlem na Marsu. Nebo že by dokonce překonal stálice jako jsou bitcoin a ethereum. Elon Musk stále dělá vše pro to, aby meme udržel při životě. Cena aktiva a sentiment investorů ovšem naznačuje, jakým směrem bude nejspíš budoucnost doge pokračovat.

 

V úterý generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk oznámil, že by si v televizi dal Happy Meal od McDonald's, pokud by řetězec restaurací přijímal jako platidlo Dogecoin  $DOGEUSD-0.6%. Tento tweet je posledním z mnoha pokusů miliardáře ovlivnit cenu Dogecoinu a na několik hodin poslal ocenění aktiva o 8 % výše, než byly tyto zisky okamžitě vymazány.

Ačkoli Elon Musk v minulosti ovlivňoval trhy s kryptoměnami, zdá se, že jeho moc slábne, protože investoři začínají dávat přednost fundamentům před nepodloženým humbukem. Pojďme prozkoumat, proč Elon Musk nejspíš nemůže zastavit neúprosný pád Dogecoinu.

1. Dogecoin čelí konkurenci dalších meme mincí

Ceny kryptoměn se propadají, přičemž celkové ocenění trhu kleslo o 45 % z maxima 2,9 bilionu dolarů dosaženého na začátku listopadu. Problémy Dogecoinu však začaly mnohem dříve. V květnu dosáhlo toto aktivum svého historického maxima 0,74 USD a nyní kleslo o neuvěřitelných 81 % na 0,14 USD.

 

Dogecoin už není jedinou meme mincí na scéně. A Muskovy pokusy o jeho propagaci daly vzniknout další generaci napodobenin pečlivě navržených tak, aby napodobovaly jeho značku ( zejména plemeno psa Shiba Inu) a těžily z cirkusu spojeného s Muskem. Když Musk v červnu na Twitteru napsal: "Moje štěně Shiba Inu se bude jmenovat Floki" (což byla poznámka, která měla pravděpodobně napumpovat Dogecoin), konkurenční token Shiba Inu místo toho prudce vzrostl - podle CNN do konce října o více než 60 000 000 %.

https://twitter.com/elonmusk/status/1437179881260032016

Shiba Inu také ve srovnání s Dogecoinem nabízí rozšířené funkce. A jako aktivum založené na Ethereu je programovatelný, přičemž vývojáři tvrdí, že pracují na konceptu metaverza zvaného Shiberse, který má uživatelům nabídnout "pohlcující zážitek".

2. Dogecoin je špatným uchovatelem hodnoty

Problémy Dogecoinu nekončí jeho omezenými možnostmi využití. Mince má také některé znepokojivé vlastnosti, které jí brání dobře fungovat jako uchovatel hodnoty. Podle serveru coinmarketcap.com činí nabídka Dogecoinu v současné době zhruba 133 miliard a má se zvyšovat o 5 miliard ročně - navždy. Musk se domnívá, že inflace je dobrá, protože "povzbuzuje lidi k utrácení". Pro investory je to však špatná zpráva.

https://www.youtube.com/watch?v=v-CTLgeXZT0

Kryptoměny sice získávají mainstreamové uznání, ale kvůli volatilitě se v obchodě příliš nepoužívají. Přijímání Dogecoinu by obchodníky vystavilo extrémnímu kurzovému riziku. S ohledem na to je celkem jasné, proč McDonald's $MCD+2.7% Muskovu nabídku akceptovat Dogecoin nepřijal.

Sázejte na fundamenty - ne na humbuk 

Dogecoin ukazuje, jak neudržitelný je mediální rykot pro podporu ocenění cen aktiv. Zatímco Muskovo pumpování bylo zpočátku velmi účinné, nyní upadá, protože nálada na trhu kryptoměn se zhoršuje a investoři dávají přednost fundamentům. Dogecoin byl první populární meme coin, ale konkurence a špatné fundamenty ho poslaly do psí boudy. 

Více kryptoměn? Tento psí coin má podobný potenciál jako Shiba Inu. Navíc máte jedinečnou šanci ho zachytit na samém počátku

Nejedná se o investiční doporučení. Jde jen o můj pohled na základě analýzy Willa Ebiefunga

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak nějakému většímu a hlubšímu smyslu než že je to meme snad nemohl nikdo od začátku věřit :D snad nejsilnější důvod proč bych to držel je, že Elon je fakt schopnej všeho a jestli se mu to jednou povede, tak je tady miniaturní šance, že to na Marsu půjde použít jako platidlo :D

xD