S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Lucid: Společnost, která chce rozpoutat peklo na trhu s elektromobily

Elektromobilita zažila opravdu pozitivní období. Koneckonců stále zažívá. Tesla jako by měla nekonečnou zásobu es v podobě překonaných očekávání, které tahá z rukávu jako na běžícím páse. Společně s tím se vezou na vlně obliby i další menší společnosti a startupy. Takovou je i společnost Lucid, která se po vstupu na trh mohla pyšnit opravdu velkou přízní investorů. Stojí ale stále za to?

Automobil společnosti Lucid. Zdroj


Bohužel všechno dobré jednou končí. Akcie společnosti Lucid $LCID-0.4% se od dosažení svých prosincových maxim pohybují v klesajícím trendu. Její cena klesla z maxima 56 dolarů až na 27 dolarů tento pátek. To je ztráta téměř 47 %. A soudě podle změny nálady na trhu další krutá bolest teprve přijde.

Nepříznivá nálada na trhu

Akcie LCID nejsou na skluzavce dolů samy. Došlo k výprodeji akcií elektromobilů obecně. Týká se to zejména společností vyrábějících elektromobily, které se nacházejí v předvelkovýrobní fázi. Jména jako Nikola $NKLA-0.5% a Rivian $RIVN-0.5% utrpěla v posledních několika týdnech podobné poklesy.

 

Další olej do ohně přilila společnost Tesla $TSLA-1.6%, která varovala, že problémy s dodavatelským řetězcem mohou přetrvávat i v roce 2022. To podněcuje obavy z dalšího zdražování. Investoři jsou tak stále opatrnější.

Společnost Lucid sice dodala několik prvních vozidel, ale stále je s ní spojeno mnoho provozních rizik. Zůstává mnoho otázek. Dokáže úspěšně projít několika nutnými rozšířeními továren? Nebo bude při rozšiřování výroby trpět klasickými bolestmi?

Lucid je připraven

A co rostoucí sazby? Společnosti vyrábějící elektromobily budou v budoucnu potřebovat získat peníze na rozšíření kapacit. Společnost tak možná bude muset učinit s mnohem vyšší úrokovou sazbou, čímž se expanze prodraží.

Společnost Lucid je naštěstí na takový výsledek připravena. Společnost má jednu z nejsilnějších rozvah mezi výrobci elektromobilů. Nedávno dokončila masivní nabídku konvertibilního dluhu ve výši 1,75 miliardy dolarů. Získání prostředků bylo velmi úspěšné a investoři plně využili 15% opci "greenshoe". To společnosti vyneslo dalších 262 milionů dolarů.

Podle finanční ředitelky Sherry House toto financování umožní společnosti Lucid realizovat klíčové milníky a růstové plány dále do budoucna, a tím zmírnit rizika v podnikání. Zdá se, že se jim podařilo uzavřít tento obchod právě včas. Kdyby čekali ještě několik týdnů, společnost by čelila mnohem nepříznivějším podmínkám na trhu.

Pozitivní na závěr

Vedení společnosti Lucid získalo nezbytné finanční prostředky potřebné k rozšíření podnikání a přečkání této tržní bouře. Získané peníze by měly být více než dostatečné k předložení agresivních růstových plánů na roky 2022 a 2023.

Otázka pro běžného investora tedy zní: Jste ochotni přečkat tuto volatilita divoké období?

Stále můžeme být svědky velkého poklesu. Na to by měli investoři být připraveni. Pokud ale toto Lucid přečká, může se stát parádní ozdobou vašeho portfolia. Nezapomeňte, že ani aktuální lídr a gigant Tesla neměla své začátky lehké.

Nejedná se o investiční doporučení. Článek pouze reflektuje můj osobní názor a je založen na analýze Josepha Nogralese

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Odhadnou jakoukoliv EV společnost je vždycky hodně těžký. Ale každopádně pro zájemce je ted s hezkou slevou

O tom žádná 😂

Bohužel všechny společnosti kromě Nia jsou tak nějak druhé housle za Teslou... jako spekulace asi proč ne, ale očekávat, že z toho bude gigant se asi úplně nedá

To už nechám na zhodnocení každého 😂