S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Kdo koupí Peloton? Amazon, Apple nebo někdo úplně jiný?

Peloton Interactive je společnost zabývající se cvičebním vybavením a médii se sídlem v New Yorku. Hlavními produkty společnosti Peloton jsou stacionární jízdní kola a běžecké pásy připojené k internetu, které umožňují měsíčním předplatitelům účastnit se lekcí na dálku prostřednictvím streamovaných médií. Na Peloton si tedy začínají brousit zuby obři akciového trhu, kteří mají zájem o rozšíření svojí působnosti v oblasti fitness a zdraví. K tomu by jim akvizice této společnosti jistě pomohla.

 

Bylo oznámeno, že společnosti Amazon $AMZN+0.6%  a Nike $NKE+0.4% zvažují nabídky na koupi společnosti Peloton Interactive $PTON+0.8%. Jeden z analytiků uvedl, že by byl překvapen, kdyby se do hry nezapojil i Apple $AAPL+0.0%.

Akvizice společnosti Peloton "by pro Apple znamenala velký strategický převrat" a "urychlila by agresivní iniciativy společnosti v oblasti zdraví a fitness v nadcházejících letech," napsal Dan Ives, analytik společnosti Wedbush.

"S dnešními  zhruba 2,8 milionu placených předplatných a velmi silnou a jedinečnou konkurenční výhodou by podle našeho názoru byla akvizice společnosti Peloton jak ofenzivní, tak defenzivní akvizicí," dodal analytik.

Akcie společnosti Peloton, které za posledních 12 měsíců klesly o 83 %, v pondělí v předobchodní fázi rostly o 22,5 % na 30,15 USD. V roce 2020, v souvislosti s prudkým nárůstem poptávky po kolech Peloton během výluk, se akcie vyšplhaly nad 160 USD. Akcie se však propadly, když se tělocvičny znovu otevřely. Od začátku roku do dnešního dne klesly o 31 %.

vývoj Pelotonu za poslední rok, zdroj: Google

Ives není první, kdo naznačuje, že by se společnost Apple mohla o Peloton ucházet, vzhledem k tomu, že se tento technologický gigant snaží dále proniknout do oblasti fitness. Apple byl jednou ze společností, které navrhoval Blackwells, stejně jako Walt Disney $DIS-0.1%, Nike a Sony $SONY+0.4%.

Ives v neděli napsal, že Apple - prostřednictvím své předplatitelské služby Fitness+ a strategie Apple Watch - "by mohl využít služeb Pelotonu k výraznému posílení svých iniciativ v oblasti zdravotní péče, které jsou pro [generálního ředitele Tima] Cooka klíčovým strategickým pilířem".

Akvizice společnosti Peloton by také zabránila tomu, aby se k Pelotonu "dostala jiná společnost", což by podle Ivese pro Apple "znamenalo riziko obchodního modelu pro jeho segment zdravotní péče".

Pokud jde o to, že by se o Peloton měla ucházet společnost Nike, Tom Nikic, další analytik společnosti Wedbush, uvedl, že na této společnosti vyrábějící sportovní oblečení je toho hodně, co se jí líbí, ale potenciální akvizice Pelotonu "mezi ně nepatří".

"Jsme skeptičtí k tomu, že by transakce vůbec dávala strategický nebo finanční smysl, vzhledem k velkým ztrátám, které by Nike musela absorbovat, a vzhledem k tomu, že by mohla odvést pozornost od silných růstových příležitostí společnosti v jejím hlavním oboru podnikání," napsal Nikic v nedělním komentáři. "Situaci budeme i nadále sledovat, ale prozatím si myslíme, že jde převážně o 'šum'."

Bude zajímavé sledovat, kdo nakonec zvítězí v boji o Peloton. Když vezmu v úvahu můj vřelý vztah k Applu a přikloním se k názorům Dana Ivese, tak je pro mne Apple favoritem.

Upozornění: Inspirováno textem Joea Woelfea.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

A teď je koupí $DIS-0.1% 😀

Slušnej sešup za poslední rok 😅

Tak ale zase...dobrá sleva:D