S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Ethereum vs. všichni ostatní: Má někdo reálnou šanci sesadit ho z trůnu?

Ethereum je krypto gigant - a je na cestě změnit životy lidí. Zejména díky svému vedoucímu postavení v oblasti decentralizovaných aplikací. Ethereum však neusíná na vavřínech. Místo toho je blockchain uprostřed rozsáhlé modernizace, která má snížit přetížení sítě a zvýšit rychlost transakcí. Jenže není vše tak růžové. V jeho stínu se plíží další zájemci o jeho pozici.

Ethereum je společně s bitcoinem ve vedoucí pozici v kryptosvětě

Zní to, že Ethereum $ETHUSD+0.0%zůstane lídrem navždy, že? Ne nutně. Na vzestupu jsou dva dynamičtí soupeři - a oba mají na to, aby Ethereum předstihli. Mluvím o Cardanu $ADAUSD-0.8% a Solaně $SOLUSD-2.0%, sedmé, respektive osmé největší kryptoměně. Které se to může podařit jako první? A může se jim to vůbec podařit? Pojďme se na to podívat blíže.

Celkový pohled

Nejprve si řekněme, co mám na mysli pod pojmem "předbíhání". Mám na mysli obecný obrázek zahrnující počet vývojářů v síti, počet dApps běžících na blockchainu a popularitu kryptoměny mezi uživateli. Pokud se nějakému hráči podaří Ethereum v těchto oblastech porazit, je možné, že tržní hodnota bude následovat.

https://www.youtube.com/watch?v=oPIupbsVimc

V současné době běží na Ethereu více než 2 900 dApps. Je to lídr trhu, který nabízí dApps ve všech oblastech od financí po hry. Tyto aplikace mohou změnit pravidla hry zejména v oblasti financí. To proto, že odstraňují zprostředkovatele. Uživatelé si například mohou půjčit peníze nebo koupit pojištění během několika sekund - bez tradičních časově náročných schvalovacích procesů. A podle zprávy společnosti Electric Capital na Ethereu v současné době pracuje více než 4 000 vývojářů. To je meziroční nárůst o 42 %, ukázal průzkum. Vysoký počet vývojářů je dobrou předzvěstí skutečného využití blockchainu.

Roční vývoj ceny ETH dle coinbase.com

Nyní se podívejme na Solanu. Vývojáři v této síti pracují na více než 5 000 projektech. Mnohé z nich však ještě nejsou připraveny k použití. Pokud jde o dApps, Solana stále zaostává za Ethereem. Ale její růst z pouhých 70 projektů v síti na začátku roku 2021 nám ukazuje, že má potenciál svého konkurenta dohnat a dokonce předehnat.

Solana - o krok napřed

Solana se prosazuje také ve světě NFT. Podle CryptoSlam je třetím největším blockchainem podle objemu prodejů po Ethereu a Roninu. Co se týče počtu vývojářů, ten se u Solany v loňském roce více než zčtyřnásobil na zhruba 900, vyplývá ze zprávy společnosti Electric Capital. A kryptopeněženka Solana Phantom dosáhla více než 1,8 milionu aktivních uživatelů.

Hlavní síť Solany je technicky stále ve fázi beta. A jeho hlavní výzvou byla stabilita. Pokud se však Solaně podaří zvládnout i tuto oblast, může to tento blockchain v příštích letech dotáhnout daleko.

Silná stránka ve stabilitě - Cardano

Přejděme ke Cardanu... Síla Cardana může být v jeho stabilitě. To proto, že síť využívá systém vzájemného hodnocení. To znamená, že každá změna nebo aktualizace prochází procesem vzájemného hodnocení, než je skutečně uvedena do provozu. To je velké plus, protože to pravděpodobně zabrání závadám a výpadkům. Cardano je nyní ve vývoji. Vývojový tým stanovil pětistupňový plán. Na posledních dvou etapách se nyní pracuje současně. Cílem je stát se zcela soběstačnou decentralizovanou sítí.

Nedávným milníkem bylo spuštění funkce chytrých kontraktů v září. Nyní je v Cardanu více než 1 200 skriptů chytrých smluv. Jedná se o velký krok vpřed, protože chytré smlouvy představují nástroj, který se podílí na dApps. A další milník je teprve před námi. Cardano hodlá spustit protokol Hydra, který umožní zvýšit propustnost, dobu dokončení transakce a množství práce, kterou síť zvládne najednou. Co se týče vývojářů, opět odkážu na údaje společnosti Electric Capital: Vývojářů Cardano se za rok zdvojnásobil na zhruba 350. Počet držitelů Cardana se rovněž zvýšil. Počet peněženek se za rok vyšplhal na 2,5 milionu ze 190 000.

Solana i Cardano mají na to, aby dohnaly Ethereum - a možná i překonaly tohoto tržního giganta. Pokud se tak ale skutečně stane, je pravděpodobnější, že Solana to udělá jako první. To proto, že tento blockchain je již o několik kroků před Cardanem. Zde mám na mysli jeho pozici ve světě dApps a počet vývojářů v síti.

Pokud tedy Solanu nečekají žádné větší zádrhele, může být první, kdo vyzve Ethereum na souboj o prvenství.

Více krypto novinek? Čas vydělat: Bitcoin každým okamžikem čeká masivní odraz ode dna

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě souhrnu od Adrii Cimino

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Může Polkadot nějak ohrozit Cardano?

Ne

Popravdě o tomhle dost často přemýšlím. U BTC je to jasný - tam o jeho jedinečnosti a prvenství nepochybuje. U etherea ale pořád ta nejistota je. Drží se sice dlouho na tý pomyslný druhý pozici, ale reálně se zdá, že si na jeho místo vážně brousí zuby čím dál tím víc vlčáků.

No, ta Solana se (zdá se) ho možná může dotáhnout. Ale ETH má zasádní výhodu stejně jako BTC - je tady dlouho a je vážně velký. Tím pádem má prostě obrovskou stabilitu.