S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Disney začíná formovat stretegii pro využítí metaverse

V posledních měsících se hodně mluví o metaversu, simulované doméně, která bude využívat rozšířenou realitu (AR), virtuální realitu (VR) a další technologie, které uživatelům umožní interakci ve virtuálním světě.

Meta Platforms- společnost dříve známá jako Facebook - odstartovala jakési závody v digitálním zbrojení, když změnila svůj název, aby naznačila změnu svých priorit a zaměřila se na metaverzi.

Až donedávna zůstávala jedna společnost, která byla z této konverzace do značné míry vynechána, a to společnost Disney (NYSE:DIS). Přesto několik nedávných událostí naznačuje, že společnost hodlá využít sílu svého mediálního impéria k tomu, aby se prosadila v tomto nastupujícím digitálním světě.

Zdroj : Disney, s. r. o.

Disney doposud mlžilo

Investoři toho od společnosti Disney o jejích plánech v oblasti metaverza mnoho neslyšeli. To se změnilo minulý týden během konferenčního hovoru k finančním výsledkům společnosti za první čtvrtletí. V odpovědi na otázku analytiků generální ředitel Bob Chapek nastínil široký nástin toho, jak se Dům myší hodlá vypořádat s nastupujícím metaverzem a proč Disney jedinečnou pozici, aby v tomto prostoru uspěl.

"Je to naprosto na prvním místě, protože si uvědomujeme, že v budoucnu tomu můžete říkat, jak chcete," řekl Chapek. "Chcete tomu říkat metaverze. Chcete tomu říkat prolínání fyzických a digitálních zážitků, v čemž by podle mě měla společnost Disney vynikat..." Analytik zmínil Disneyho "prvotřídní vyprávění příběhů", které pohání úspěch filmů, zábavních parků, vysílání a kabelové televize, streamovaného videa a spotřebitelských produktů společnosti.

Chapek dále uvedl příklad, jak by to mohlo fungovat:

Uvědomujeme si, že půjde o méně pasivní typ zážitku, kdy se pouze přehrává, ať už jde o sportovní událost nebo o nabídku zábavy, a více o interaktivní zážitek typu "nakloň se dopředu", aktivně zapojený.

To je sice dost široký záběr, ale ukazuje, že společnost Disney přemýšlí o způsobech, jak by mohla do budoucna využít sílu metaverza.

Disney hledí ku předu

Ještě minulý měsíc Chapek ve zprávě pro zaměstnance uvedl, že technologické inovace jsou jedním z pilířů, na kterých bude společnost Disney stavět svůj budoucí úspěch. "Byli jsme předními světovými inovativními vypravěči příběhů," napsal Chapek. "To musí pokračovat s tím, jak se technologie vyvíjejí a dávají našim tvůrčím týmům nová plátna, jako je metavesmír, na která mohou malovat."

V návaznosti na toto prohlášení společnost Disney učinila další krok v utváření své strategie metaverza. Chapek jmenoval Michaela Whitea  viceprezidentem zodpovědným za "vyprávění příběhů nové generace". Naposledy White vedl segment spotřebitelských zážitků a platforem společnosti Disney. Ještě důležitější však je, že tento manažer dříve působil jako technologický ředitel společnosti pro spotřebitelské produkty a interaktivní média a má rozsáhlé technologické zkušenosti.

 Zdroj: Getty Images

Ve zprávě oznamující Whiteovo jmenování Chapek uvedl, že mezi jeho hlavní úkoly bude patřit "propojení fyzického a digitálního světa" mediálního gigantu.

"Dnes máme příležitost tyto světy propojit a vytvořit zcela nové paradigma toho, jak diváci vnímají naše příběhy a jak se s nimi seznamují," uvedl Chapek v memorandu. "Jedná se o takzvaný metaverse, který je podle mého názoru další velkou hranicí vyprávění příběhů a ideálním místem pro realizaci našich strategických pilířů, kterými jsou vynikající vyprávění příběhů, inovace a zaměření na publikum."

Společnost Disney má k dispozici téměř 100 let duševního vlastnictví, takže je snadné představit si metaverzi jako prostě další způsob, jakým společnost propojí své zástupy fanoušků se svými oblíbenými postavami a franšízami.

Když si přejete hvězdu...

Je důležité si uvědomit, že ačkoli některé technologie potřebné k oživení metaverza existují, může trvat ještě několik let, než budeme schopni plně využít potenciál této převážně koncepční digitální říše.

Přesto by mohla představovat významnou příležitost. Analytik společnosti Morgan Stanley Brian Nowak odhaduje, že metaverza by mohla představovat trh v hodnotě 8 bilionů dolarů, takže je pochopitelné, že se společnost Disney snaží prosadit.

Můj pohled na společnost Disney 

  • Společnost Disney , představuje velkého konkurenta svojí platformou Disney+ , která se pomalu dostává jak do ČR tak do celého světa a již ted hlásí uspokojivá čísla předplatitelů , které mají nadále růst. Když vezmeme v úvahu , že koronavirová krize dost ovlivnila chod jejich filmů a provozy zábavních parků a i přesto dokázali vytvářet zisky , tak stojíme na prahu jedné velké společnosti v rozkvětu se skvělým managementem. Zapojení Disney do závodu o dobití metaverse je značně dobrá zpráva , jelikož právě společnost Disney by z toho mohla vytěžit další velké peníze a posílit už tak silnou a slibnou společnost. Pokud se během následujícíh pár let metaverse osvědčí a technologie dosáhnou určitého bodu tak je zjevné , že právě společnost zabývající se filmy, stream. platformy a chodem zábavních parků by mohla vytěžit opravdu mnoho pro další rozvoj.

 

Otázky pro čtenáře 

  • Může Disney konkurovat firmám , které do ''vlaku'' jménem metavers nastoupili již dříve?
  • Pokud se oblast metaversa rozvine , vidíte obrovský potenciál pro společnost?
  • Vlastníte akcie Disney nebo stále váháte?

Upozorňuji , že se nejedná o investiční radu , před nákupem této společnosti udělejte rozsáhlou analýzu.

Zdroj:TheMotleyFool

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Společnost jako taková toho nabízí mnoho , uvidíme jak se vyvrbí metaverse budoucnost....